Καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

16/6/22

Νέες ταινίες από 16/6/2022

Παρουσίαση και σχολιασμός όλων των νέων ταινιών που προβάλλονται από σήμερα στους κινηματογράφους
Το τέλειο αφεντικό - The good boss
Είδος: Κοινωνικό, Κωμωδία (120΄)
Χώρα: Ισπανία (2021)
Σκηνοθεσία: Φερνάντο Λέον Ντε Αρανόα 
Παίζουν: Χαβιέ Μπαρδέμ, Αλμπουδένα Αμόρ, Φερνάντο Αλμπιζού, Μανόλο Σόλο, Όσκαρ Ντε Λα Φουέντε
Σύνοψη: Ο Μπλάνκο είναι ο χαρισματικός ιδιοκτήτης μιας οικογενειακής επιχείρησης που επιδιώκει να κερδίσει έναν διαγωνισμό «Επιχειρηματικής  Αριστείας». Όλα πρέπει να είναι τέλεια. Αλλά η εικόνα της τέλειας εταιρίας καταρρέει καθώς ο Μπλάνκο πρέπει να διαχειριστεί μια σειρά από έκρυθμες καταστάσεις, όπως την εκδικητικότητα ενός απολυμένου υπαλλήλου, την κατάθλιψη του διευθυντή, και το ξεμυάλισμα ενός φιλόδοξου ειδικευόμενου.
Προκειμένου να κερδίσει τον διαγωνισμό, το «τέλειο αφεντικό» εισβάλει απροκάλυπτα στις ιδιωτικές ζωές των υπαλλήλων του πυροδοτώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση με ολέθριες συνέπειες.
Διανομή: Spentzos Film
Σχόλιο: Ένα ρεσιτάλ ερμηνείας από τον Χαβιέ Μπαρδέμ, με φόντο τις διαφορές του σκληρού και αδίστακτου κεφαλαίου με το εργατικό προσωπικό (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)

Υψηλή Ραπτική - Haute Couture
Είδος: Κωμωδία, Δράμα (100΄)
Χώρα: Γαλλία (2021)
Σκηνοθεσία: Σιλβί Οχαγιόν
Παίζουν: Ναταλί Μπαγιέ, Λίνα Κουντρί, Πασκάλ Αρμπιλότ
Σύνοψη: Η Έσθερ είναι στο τέλος της καριέρας της ως βασική σχεδιάστρια μόδας στο εργαστήριο της Dior Avenue Montaigne. Μία μέρα, ένα εικοσάχρονο κορίτσι, η Τζέιντ, της ληστεύει την τσάντα στο μετρό. Αντί να καλέσει την αστυνομία η Έσθερ αποφασίζει να φροντίσει την Τζέιντ. Βλέπει σε εκείνη την πιθανότητα να της μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις της, την τέχνη της ραπτικής, τον μοναδικό της πλούτο. Στον τρελό κόσμο της Υψηλής Ραπτικής που ο υπέρμετρος ανταγωνισμός είναι καθημερινότητα η Έσθερ θα ξεπεράσει τον εαυτό της και θα αλλάξει τα στερεότυπα.
Διανομή: Odeon
Σχόλιο: Μια ταινία για τη γνώση του κόσμου και την αυτογνωσία, με φόντο το σκληρό χώρο της υψηλής ραπτικής

Καλή τύχη Λίο Γκράντε - Good luck to you Leo Grande
Είδος: Κωμωδία, Δράμα (97΄)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (2022)
Σκηνοθεσία: Σόφι Χάιντ 
Παίζουν: Έμα Τόμσον, Ντάριλ ΜακΚόρμακ 
Σύνοψη: Η Νάνσυ Στόουκς είναι μία συνταξιούχος εκπαιδευτικός, η οποία λαχταρά λίγη δράση και σεξ. Παρόλο που ο σύζυγός της, ο Ρόμπερτ, παρείχε το σπίτι, την οικογένεια, κάτι που να θυμίζει ζωή, το καλό σεξ δεν ήταν ποτέ στο τραπέζι. Ο ίδιος πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή, και η Νάνσυ ετοίμασε ένα σχέδιο: να αναζητήσει την περιπέτεια με τον Λίο Γκράντε, έναν σεξεργάτη. Η Νάνσυ υποδέχεται τον Λίο στο δωμάτιο ενός ανώνυμου ξενοδοχείου. Μοιάζει το ίδιο καλός με τις φωτογραφίες του, αλλά η Νάνσυ ούτε που φανταζόταν πως θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν πέραν της συνεύρεσής τους. Ο Λίο έχει άποψη για τα πάντα, και παρόλο που δεν λέει πάντοτε την αλήθεια, η Νάνσυ νομίζει ότι της αρέσει. Και ακριβώς το ίδιο αισθάνεται και αυτός για εκείνη. Η Νάνσυ αρχίζει να χαλαρώνει, καθώς μεγαλώνει η σεξουαλική της αυτοπεποίθηση. Κατά τη διάρκεια των ραντεβού τους, η δυναμική τους μεταβάλλεται και οι μάσκες πέφτουν.
Διανομή: Tanweer
Σχόλιο: Μία απολαυστική, αστεία και συγκινητική ταινία για τη σεξουαλικότητα και τα στερεότυπα που μας παγιδεύουν. Μία υπενθύμιση ότι κάποιος άσχετος μπορεί να σε απελευθερώσει από τα όρια σου με έναν μικρό αλλά σημαντικό τρόπο. Και αυτή η αναζήτηση της οικειότητας και της σύνδεσης μπορεί να αποδειχθεί πανίσχυρη και απαραίτητη.

Η Κοιλάδα των Μελισσών - Údolí vcel - The Valley of the Bees
Είδος: Δράμα, Ιστορική (97΄)
Χώρα: Τσεχοσλοβακία (1968)
Σκηνοθεσία: Φραντίσεκ Βλάτσιλ 
Παίζουν: Πετρ Τσέπεκ, Γιαν Κάτσερ, Βέρα Γκαλατίκοβα 
Σύνοψη: Ο νεαρός Οντρέι ενηλικιώνεται μέσα σε ένα αυστηρό θρησκευτικό τάγμα, όπου ένας βετεράνος Σταυροφόρος Τεύτονας Ιππότης γίνεται μέντοράς του. Ο Οντρέι εγκαταλείπει αυτή τη ζωή, επιστρέφει στο πατρικό του κάστρο και παντρεύεται τη νεαρή χήρα του πατέρα του. Μα ο ανελέητος μέντοράς του είναι έτοιμος να τον καταδιώξει μέχρι την άκρη του κόσμου.
Διανομή: New Star
Σχόλιο: Μια επική αλληγορία για την άγρια ενηλικίωση ενός αγοριού και τη σύγκρουση των ανθρωπίνων ενστίκτων με τον πάσης φύσεως φανατισμό στα χρόνια του Μεσαίωνα. Ένα φιλμ με επιρροές από Ταρκόφσκι και Μπέργκμαν.

Επιστροφή στην κανονικότητα
Είδος: Κοινωνική, Αισθηματική (64΄)
Χώρα: Ελλάδα (2021)
Σκηνοθεσία: Κώστας Κολημένος
Παίζουν: Κωνσταντίνα Τσιούρη, Αντώνης Μουλάς, Σελένα Προδρομίδου, Κώστας Κολημένος, Πάνος Κοριζής
Σύνοψη: Η ιστορία μιας νεαρής Ελληνίδας, που φεύγει από τη Μέκκα στο αστικό περιβάλλον του Λονδίνου, για να περάσει τις εβδομάδες του εγκλεισμού, στο ακριβώς αντίθετο άκρο, στο χωριό… Ο τρόπος ζωής της αλλάζει βίαια και οι άνθρωποι που συναντά, θα τη φέρουν αντιμέτωπη με την πρωτόγονη φύση της - πρωτόγονη ως δημιουργία, ως τρόπο ζωής, ως ερωτική ύπαρξη. 
Η Επιστροφή στην Κανονικότητα επιλέχθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του  Athens International Digital Film Festival (AIDF)
Διανομή: New Star
Σχόλιο: Με φόντο την πρώτη καραντίνα από τον Covid-19, η ταινία μας δείχνει την αγωνία μιας κοπέλας από τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η επιδημία και τη φυγή της από την πόλη προς την ανέγγιχτη φύση των Αγράφων (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)

Lightyear 
Είδος: Κινούμενα Σχέδια, Οικογενειακή, Επιστημονικής Φαντασίας  (100΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Άνγκους ΜακΛέιν 
Μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά 
Σύνοψη: Το διαστημικό ταξίδι του θρυλικού αστροναύτη Μπαζ Λάιτγιαρ με το πολυπληθές πλήρωμά του καταλήγει, από δικό του σφάλμα, με το
διαστημόπλοιό τους καθηλωμένο σε έναν αφιλόξενο πλανήτη. Όσο τα χρόνια περνάνε, ο Μπαζ αναζητά έναν τρόπο να διορθώσει το λάθος του. Όμως, ο χρόνος περνάει για τον καθένα διαφορετικά…
Διανομή: Feelgood

O άγνωστος του εξπρές – Strangers on the train
Είδος: Αστυνομική, Δράμα, Φιλμ Νουάρ (101΄)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (1951, ψηφιακά αποκατεστημένη)
Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ
Παίζουν: Φάρλεϊ Γκρέιντζερ, Ρόμπερτ Γουόκερ, Ρουθ Ρόμαν
Σύνοψη: Σε ένα τρένο, ο Γκάι, ένας τενίστας με προβλήματα γάμου, προσποιείται ότι βρίσκει την ιδέα του άγνωστου συνταξιδιώτη του, Μπρούνο, διασκεδαστική: ο ψυχοπαθής Μπρούνο του προτείνει να «ανταλλάξουν» δολοφονίες -να σκοτώσει εκείνος τη σύζυγο του Γκάι και ο Γκάι τον πατέρα του Μπρούνο, ώστε κανείς από τους δύο να μην είναι ύποπτος. Τα πράγματα όμως βγαίνουν γρήγορα εκτός ελέγχου, όταν ο Μπρούνο πραγματικά σκοτώνει τη γυναίκα του μετανιωμένου Γκάι, καταδιώκοντάς τον μέχρι να ανταποδώσει.
Διανομή: Summer Classics
Σχόλιο: Ένα από τα πιο δημοφιλή ψυχολογικά θρίλερ που δημιούργησε ποτέ ο Χίτσκοκ, με πανέμορφη κινηματογράφηση και μια ενδιαφέρουσα υπόθεση, με ανατροπές και τους χαρακτήρες της σε μια ατμόσφαιρα ταυτόχρονα ανατριχιαστική και με υποχθόνιο χιούμορ. Αυτό που πραγματικά διακρίνει το φιλμ, είναι η συναρπαστική ιδέα που βρίσκεται στο επίκεντρό του -το μοτίβο του διπλού, η εσωτερική μάχη του Καλού και του Κακού σε όλους τους ανθρώπους. (Περισσότερα για τον Χίτσκοκ ΕΔΩ)
(Από τη σελίδα μου στη σημερινή έντυπη Αμαρυσία)