15/6/22

Το τέλειο αφεντικό - The good boss

Ένα ρεσιτάλ ερμηνείας από τον Χαβιέ Μπαρδέμ, με φόντο τις διαφορές του σκληρού και αδίστακτου κεφαλαίου με το εργατικό προσωπικό.
Το τέλειο αφεντικό, είναι ο Μπλάνκο (Μπαρδέμ), ο οποίος την παραμονή ενός ελέγχου που εφόσον πάει καλά θα βραβεύσει την επιχείρησή του, έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα που ανακύπτουν, αλλά και αυτά που δημιουργεί ο ίδιος, σκεπτόμενος πάντοτε το δικό του συμφέρον, αλλά προσποιούμενος ότι είναι ο καλός πατερούλης της επιχείρησης, «οικογένειας» όπως την αποκαλεί.
Η συμπεριφορά του δεν διαφέρει σε τίποτα από εκείνη του Δον Κορλεόνε, στο Νονό, αλλά δεν φαίνεται να το πιστεύει ο ίδιος, χρησιμοποιώντας πάντοτε το ίδιο μειλίχιο και αφοπλιστικό ύφος, ακόμα και όταν τηλεφωνεί ανώνυμα στην αστυνομία ως «ενοχλούμενος γείτονας» από τη συμπεριφορά ενός απολυμένου υπαλλήλου του.
Ο Φερνάντο Λεόν Ντε Αρανόα, δεν διστάζει να πει τα πράγματα με το όνομά τους και δεν στρογγυλεύει καμία γωνία. Το κεφάλαιο, με τη μορφή του Μπλάνκο, πάντα θα εκμεταλλεύεται τον εργαζόμενο και ας φαίνεται ότι ασκεί «εταιρική ευθύνη» βοηθώντας τους αδύναμους και εξυπηρετώντας όχι μόνον όσους τον έχουν ανάγκη, αλλά και όσους έχει ανάγκη ο ίδιος, για την προώθηση των σχεδίων του. Η σκηνή του φινάλε είναι καθηλωτική εκφράζοντας τη διαφορά των δύο αυτών κόσμων.
Η ταινία προκαλεί πολλά χαμόγελα κυρίως από τον χαρακτήρα του Μπλάνκο, αλλά και κλαυσίγελο από την υποκρισία του και τις συνέπειες των δραστηριοτήτων του ίδιου, ο οποίος τελικά υποκύπτει στη μοιραία γυναίκα, αλλά και πάλι προς το συμφέρον του. Βλέπεται πολύ ευχάριστα και είναι αρκούντως… διδακτική. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 16/6/2022  στις αίθουσες
Είδος: Κοινωνικό, Κωμωδία (120΄)
Χώρα: Ισπανία (2021)
Σκηνοθεσία: Φερνάντο Λέον Ντε Αρανόα 
Παίζουν: Χαβιέ Μπαρδέμ, Αλμπουδένα Αμόρ, Φερνάντο Αλμπιζού, Μανόλο Σόλο, Όσκαρ Ντε Λα Φουέντε
Σύνοψη: Ο Μπλάνκο είναι ο χαρισματικός ιδιοκτήτης μιας οικογενειακής επιχείρησης που επιδιώκει να κερδίσει έναν διαγωνισμό «Επιχειρηματικής  Αριστείας». Όλα πρέπει να είναι τέλεια. Αλλά η εικόνα της τέλειας εταιρίας καταρρέει καθώς ο Μπλάνκο πρέπει να διαχειριστεί μια σειρά από έκρυθμες καταστάσεις, όπως την εκδικητικότητα ενός απολυμένου υπαλλήλου, την κατάθλιψη του διευθυντή, και το ξεμυάλισμα ενός φιλόδοξου ειδικευόμενου.
Προκειμένου να κερδίσει τον διαγωνισμό, το «τέλειο αφεντικό» εισβάλει απροκάλυπτα στις ιδιωτικές ζωές των υπαλλήλων του πυροδοτώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση με ολέθριες συνέπειες.
Διανομή: Spentzos Film