13/6/22

Επιστροφή στην κανονικότητα

Με φόντο τις πρώτες ημέρες της πανδημίας Covid-19, η ταινία σε πρώτο επίπεδο μας δείχνει την αγωνία μιας κοπέλας από τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο κορωνοϊός και τη φυγή της από την πόλη προς την ανέγγιχτη φύση των Αγράφων. Σε δεύτερο επίπεδο, ένας ύμνος στη γη που εγκαταλείπουμε, χάρη του «πολιτισμού» και η οποία μπορεί να μας παράσχει τα πάντα, αρκεί να μη μας παρασύρουν οι σειρήνες του καταναλωτισμού.
Τις μέρες της πρώτης καραντίνας, οι προσωπικές αναδρομές και  οι καταπιεσμένες επιθυμίες, βγήκαν από το υποσυνείδητο. Η υπαρξιακή αγωνία για το τι θα φέρει το αβέβαιο  μέλλον, πλημμύριζε τις σκέψεις, όχι όλων των ανθρώπων, αλλά ούτε και λίγων. Έτσι και της ηρωίδας του φιλμ. Ο Κώστας Κολημένος (φωτογράφος, συγγραφέας, αλλά και ο σκηνοθέτης του φιλμ), έχοντας δίπλα του τον φωτογράφο Στέφανο Παππά, που αναδεικνύει την ελληνική φύση και τον μουσικό Δημήτρη Τζιμέα, με τη βουκολικής έμπνευσης πρωτότυπη μουσική του, έχει πιάσει με λυρισμό και ενσυναίσθηση το σφυγμό των πρώτων ημερών της επιδημίας και του εγκλεισμού των ανθρώπων και έχει δημιουργήσει ένα ποίημα της απλότητας της ζωής.
Οι σκηνές με την εξαιρετική Κωνσταντίνα Τσιούρη, που προσαρμόζεται γρήγορα στη νέα της ζωή «στο χωριό», είναι μαγευτικές και τα κάδρα του Στέφανου Παππά συμβάλλουν σε ένα συναρπαστικό σύνολο, ενώ το εύρημα με την «απρόμαυρη» επιστροφή στην πόλη, από την γεμάτη χρώματα φύση των βουνών των Αγράφων, είναι καταλυτικό. 
Μια ταινία της κανονικότητας, που βρίσκεται δίπλα μας, αλλά εμείς την περιμένουμε να επιστρέψει (Κριτική μου το myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 16/6/2022 στις αίθουσες
Είδος: Κοινωνικό, Αισθηματικό (64΄)
Χώρα: Ελλάδα (2021)
Σκηνοθεσία: Κώστας Κολημένος
Παίζουν: Κωνσταντίνα Τσιούρη, Αντώνης Μουλάς, Σελένα Προδρομίδου, Κώστας Κολημένος, Πάνος Κοριζής
Σύνοψη: Η ιστορία μιας νεαρής Ελληνίδας, που φεύγει από τη Μέκκα στο αστικό περιβάλλον του Λονδίνου, για να περάσει τις εβδομάδες του εγκλεισμού, στο ακριβώς αντίθετο άκρο, στο χωριό… Ο τρόπος ζωής της αλλάζει βίαια και οι άνθρωποι που συναντά, θα τη φέρουν αντιμέτωπη με την πρωτόγονη φύση της - πρωτόγονη ως δημιουργία, ως τρόπο ζωής, ως ερωτική ύπαρξη. 
Η Επιστροφή στην Κανονικότητα επιλέχθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του  Athens International Digital Film Festival (AIDF)
Διανομή: New Star