Καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

14/4/22

Νέες ταινίες από 14/4/2022

Παρουσίαση και σχολιασμός όλων των νέων ταινιών που προβάλλονται από σήμερα στις αίθουσες.
Φανταστικά ζώα: Τα μυστικά του Ντάμπλντορ - Fantastic beasts: The secrets of Dumbledore
Είδος: Φαντασίας, Περιπέτεια, Οικογενειακή (142΄)
Χώρες: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο (2022)
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Γέιτς 
Παίζουν: Άλισον Σούντολ, Μαντς Μίκελσεν, Τζουντ Λο, Κάθριν Γουότερστον, Έζρα Μίλερ, Έντι Ρεντμέιν, Κάλουμ Τέρνερ, Νταν Φόγκλερ, Τζέσικα Γουίλιαμς, Βικτόρια Γιέιτς, Ρίτσαρντ Κόιλ, Πόπι Κόρμπι Τουέκ
Σύνοψη: Ο καθηγητής Άλμπους Ντάμπλντορ (Τζουντ Λο) γνωρίζει ότι ο πανίσχυρος σκοτεινός μάγος Γκέλερτ Γκρίντελβαλντ (Μαντς Μίκελσεν) κινείται για να πάρει τον έλεγχο του Κόσμου των Μάγων. Ανίκανος να τον σταματήσει μόνος του, αναθέτει στον Μαγικοζωολόγο Νιουτ Σκαμάντερ (Έντι Ρέντμεϊν) να ηγηθεί μιας ατρόμητης ομάδας μάγων, μαγισσών και ενός γενναίου μαγκλ φούρναρη σε μια επικίνδυνη αποστολή, όπου συναντούν παλιά και νέα ζώα και συγκρούονται με την ενισχυμένη λεγεώνα του Γκρίντελβαλντ. Αλλά με τόσα πολλά να διακυβεύονται, πόσο καιρό μπορεί ο Ντάμπλντορ να παραμείνει αμέτοχος;
Διανομή; Tanweer
Σχόλιο: Το 3ο μέρος του franchise, με νέες περιπέτειες και τα ίδια visual effects. Πολύ καλό για τους φίλους της σειράς, εν όψει μάλιστα του 4ου και του 5ου μέρους. Αυτή η ταινία του μυθικού Wizarding World της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ μας επαναφέρει στον αγαπημένο κόσμο της μαγείας με οικείους και καινούριους χαρακτήρες που ταξιδεύουν σε έξι χώρες και τρεις ηπείρους. Η συναρπαστική ιστορία σκαλίζει το σκοτεινό παρελθόν του Άλμπους Ντάμπλντορ με αφορμή ένα μυστικό που μοιράζεται μόνο με τον νοσηρό Γκρίντελβαλντ. Ο Ντάμπλντορ είναι από τις πιο αξιοσέβαστες προσωπικότητες του κόσμου των μάγων από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά 20 χρόνια πριν. Όμως, ο αγαπημένος μάγος των φίλων των βιβλίων & των ταινιών του Χάρι Πότερ έχει μία μυστηριώδη ιστορία που αποκαλύπτεται σε αυτή την ταινία.

Η ώρα των φούρνων – La hora de los hornos
Είδος: Ντοκιμαντέρ, Ιστορία (264΄)
Χώρα: Αργεντινή (1968)
Σκηνοθεσία: Οκτάβιο Γκετίνο & Φερνάντο Σολάνας
Σύνοψη: Η ταινία χαρακτηρίστηκε ως  «πρότυπο του επαναστατικού ακτιβιστικού κινηματογράφου» και ασχολείται με τις πολιτικές του «τριτοκοσμικού στυλ» κινηματογράφου και τα Λατινο-αμερικανικά μανιφέστα της δεκαετίας του 1960. O τίτλος της είναι ένας υπαινιγμός για τις φωτιές που άναψαν οι ιθαγενείς της Αμερικής στις ακτές της Αργεντινής για να τις δουν οι κατακτητές (κονκισταδόροι), και για το απόφθεγμα του Χοσέ Μαρτί που αργότερα επανέλαβε κι ο Τσε Γκεβάρα: «είναι η ώρα για τους φούρνους, και δεν θα φανεί παρά μόνο φως»
Προβολή: Μόνο στο Studio New Star Art Cinema
Σχόλιο: Το 1968, ο Κουβανός σκηνοθέτης Σαντιάγο Άλβαρεζ συνεργάστηκε με τον Οκτάβιο Γκετίνο και τον Φερνάντο Σολάνας στο τετράωρο αυτό φιλμ για τον ξένο ιμπεριαλισμό στη Νότια Αμερική και τους αγώνες για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία. Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από ένα κείμενο του κουβανού ποιητή του 19ου αιώνα και ηγέτη της ανεξαρτησίας Χοσέ Μαρτί, ο οποίος είχε διακηρύξει την ανάγκη να ξαναρχίσει ο πόλεμος για την ανεξαρτησία κατά της Ισπανίας. 
Μεταξύ των άλλων θεμάτων που ερευνώνται σε αυτήν την ταινία είναι η μουσική και πολιτιστική σκηνή στη Λατινική Αμερική και οι δικτατορίες που επικρατούσαν στην περιοχή. Την ίδια εποχή, αρκετοί Λατινοαμερικανοί συγγραφείς, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικανού Κάρλος Φουέντες και του Αργεντινού Χούλιο Κορτάζαρ, εμπνεύστηκαν και αποτύπωσαν το μυθιστορηματικό είδος σχετικά με τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Η ταινία κυκλοφόρησε μόνο σε εναλλακτικά κυκλώματα, τόσο από επιλογή όσο και λόγω της λογοκρισίας.

Η ιερότητα του βουνού - The sanctity of space
Είδος: Ντοκιμαντέρ, Ορειβασία (102΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Ρενάν Οζτούρκ και Φρέντι Γουίλκινσον
Σύνοψη: Γοητευμένοι από μία ασπρόμαυρη φωτογραφία, τρεις καταξιωμένοι ορειβάτες αναζητούν την απόλυτη περιπέτεια και μας δείχνουν γιατί ο άνθρωπος πρέπει να εξερευνά. Η «Ιερότητα του βουνού» γυρίστηκε σε πέντε χρόνια και παρουσιάζει μεγαλειώδεις εικόνες: από τις εντυπωσιακές ασπρόμαυρες φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους του Γουόσμπερν και του Άνταμς, μέχρι την υπερσύγχρονη κινηματογράφηση από ελικόπτερο και τις φωτογραφίες από το διάστημα – με μία αξέχαστη ιστορία που διαπερνά γενιές.
Διανομή: Neo Films
Σχόλιο: Μία περιπέτεια που κόβει την ανάσα και ένας ύμνος στο πνεύμα της εξερεύνησης (περισσότερα ΕΔΩ)

Ενθύμιον - Memento
Είδος: Ντοκιμαντέρ, Ηθογραφία (79΄)
Χώρα: Ελλάδα (2021)
Σκηνοθεσία: Νίκος Ζιώγας 
Σύνοψη; Η ταινία πραγματεύεται ένα ηπειρώτικο έθιμο για την ζωή και τον θάνατο, τις ημέρες του Πάσχα στο Γιρομέρι Θεσπρωτίας.
Διανομή: Filmcenter Τριανόν
Σχόλιο: Ένα λυρικό ντοκιμαντέρ, μια ελεγεία στην Ήπειρο που χάνεται, αλλά και ένας ύμνος στην Ήπειρο που επιβιώνει. Ένα τραγούδι αγάπης για όσους έμειναν κοντά της, για όσους μετανάστευσαν, για τους μουσικούς της και τη μοναδική της φύση.

Αδάμ που εί; - Where are you Adam?
Είδος: Ντοκιμαντέρ, Βιογραφία (80΄)
Χώρες: Ουκρανία, Ελλάδα (2019)
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ζαπορόσενκο
Σύνοψη: Εμβάθυνση στη ζωή μιας από τις μονές του Αγίου Όρους. Η απομονωμένη μοναστική ζωή γεμάτη αυθεντικούς χαρακτήρες και καθημερινούς αγίους βγαίνει στη μεγάλη οθόνη κάτω από τα περιβλήματα των εγκόσμιων προτεραιοτήτων μας. 
Διανομή: Enorama 
Σχόλιο: Μια συναρπαστική περιγραφή ενός εντελώς απαράμιλλου τρόπου ζωής, μέσα σε μια ακμάζουσα μοναστική κοινότητα στα μέσα σχεδόν του εικοστού πρώτου αιώνα. (Περισσότερα ΕΔΩ)

(Όλες οι παρουσιάσεις δημοσιεύονται στη σημερινή έντυπη Αμαρυσία)