13/4/22

Αδάμ που εί; - Where are you Adam?

Μια εμβάθυνση στη ζωή μιας από τις μονές του Αγίου Όρους. Η απομονωμένη μοναστική ζωή στο φιλμ παρουσιάζεται αποσπασματικά και χωρίς περιγραφή από κάποιον αφηγητή (off screen) και αναδεικνύει τους αυθεντικούς χαρακτήρες και καθημερινούς αγίους έξω και μακριά από τις κοσμικές προτεραιότητές μας.  
Το φιλμ μας ταξιδεύει στην αρχαία Μονή Δοχιαρίου στη δυτική ακτή του Άθω, της χερσονήσου του Αιγαίου που είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στον ανατολικό χριστιανικό μοναχισμό. Οι εικόνες της φύσης εναλλάσσονται με τον σχεδόν αδιάκοπο κύκλο εργασίας και προσευχής των μοναχών, δημιουργώντας έναν δεσμό μεταξύ του ανθρώπου και του φυσικού κόσμου υποδηλώνοντας έναν παράδεισο που όλοι λαχταρούν.
Το κόσμημα αυτού του πλούσιου σκηνικού, ωστόσο, είναι οι ίδιοι οι μοναχοί, των οποίων η ζεστασιά και η αυθεντικότητα έχει αποτυπωθεί μέσα από μια αποκάλυψη της καθημερινότητάς τους, ο καθένας με τις χαρές, τις ελπίδες και τις αδυναμίες του. 
Κεντρική φιγούρα της ταινίας είναι ο Γέροντας του μοναστηριού, ο Ηγούμενος Γρηγόριος, του οποίου οι δεκαετίες ηγεσίας του έδωσαν μια βαθιά ενσυναίσθηση των ανθρώπων και της επιθυμίας τους να ανακτήσουν για τον εαυτό τους μια κατάσταση παρόμοια με την εποχή του Αδάμ πριν από την πτώση του, ελπίζοντας να ενθαρρύνει κάθε θεατή να αφυπνιστεί στη δική του ανάσταση. 
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 14/4/2022
Είδος: Ντοκιμαντέρ, Βιογραφία (80΄)
Χώρες: Ουκρανία, Ελλάδα (2019)
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ζαπορόσενκο
Σύνοψη: Εμβάθυνση στη ζωή μιας από τις μονές του Αγίου Όρους. Η απομονωμένη μοναστική ζωή γεμάτη αυθεντικούς χαρακτήρες και καθημερινούς αγίους βγαίνει στη μεγάλη οθόνη κάτω από τα περιβλήματα των εγκόσμιων προτεραιοτήτων μας. 
Διανομή: Enorama 
Σχόλιο: Μια συναρπαστική περιγραφή ενός εντελώς απαράμιλλου τρόπου ζωής, μέσα σε μια ακμάζουσα μοναστική κοινότητα στα μέσα σχεδόν του εικοστού πρώτου αιώνα.