12/4/22

Η ιερότητα του βουνού - The sanctity of space

Ένα θεαματικό ντοκιμαντέρ, βασισμένο στις πρώιμες φωτογραφίες  του Μπραντ Γουόσμπερν, ο οποίος ήταν ορειβάτης, εξερευνητής, τοπογράφος, χαρτογράφος, συγγραφέας, ενώ εξίσου συναρπαστικός ήταν ο ρόλος του ως φωτογράφος άγριων τοπίων. 
Ο Γουόσμπερν επισκέφτηκε πολλές άγριες περιοχές του πλανήτη συμπεριλαμβανομένων των Άλπεων, της απομακρυσμένης Αλάσκας, του Μεγάλου Φαραγγιού, ακόμη και του Έβερεστ, αλλά το έργο του στα Λευκά Όρη που αποτυπώθηκε το 1937 σε ένα ενδιαφέρον άλμπουμ (63 αρνητικών) το οποίο δώρισε, τον Ιούνιο του 2004, στο μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα «Παρατηρητήριο του Όρους Ουάσινγκτον», έχει ιδιαίτερο νόημα για όλους στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ.
Αποτελείται από έναν υπέροχο χάρτη του όρους Ουάσιγκτον και των γειτονικών περιοχών του, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η φωτογραφική απόδοση της περιοχής, με αεροφωτογραφίες του Λευκού Όρους, που αποτυπώνουν το συγκεκριμένο τοπίο όσο λίγοι. Οι ασπρόμαυρες αποχρώσεις τους, η έντονη εστίασή τους και η ευρεία σάρωση τους, αναδεικνύουν την αγριότητα των βουνών και το μεγαλείο των κοιλάδων της περιοχής. Είναι ταυτόχρονα ένα γεωγραφικό ντοκουμέντο και μια καλλιτεχνική έκφραση.
Στο ντοκιμαντέρ των Οζτούρκ και Γουίλκινσον αποδεικνύεται έμπρακτα ότι αεροφωτογραφία έχει τις προκλήσεις και τους κινδύνους της, αφού μια τυπική μέθοδος για τα φωτογραφικά ταξίδια του Γουόσμπερν ήταν να αφαιρεί μια πόρτα αεροπλάνου και να κρέμεται στο κενό με τη φωτογραφική μηχανή του με ειδικούς φακούς και φορώντας εξαιρετικά ζεστά ρούχα ειδικά σε χειμωνιάτικες συνθήκες.
Η παράλληλη έκθεση πλάνων αρχείου (από την εποχή του Γουόσμπερν με ταυτόχρονη αφήγηση τόσο του ίδιου του Μπραντ, όσο και της συζύγου του Μπάρμπαρα) και σύγχρονων λήψεων (με ελικόπτερο και drone που δείχνουν τις προσπάθειες των δύο ορειβατών σκηνοθετών) κάνουν το ντοκιμαντέρ εξαιρετικά ενδιαφέρον. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 14/4/2022
Είδος: Ντοκιμαντέρ, Ορειβασία, Φωτογραφία (102΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Ρενάν Οζτούρκ και Φρέντι Γουίλκινσον
Σύνοψη: Η «Ιερότητα του βουνού» παρουσιάζει μεγαλειώδεις εικόνες: από τις εντυπωσιακές ασπρόμαυρες φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους μέχρι την υπερσύγχρονη κινηματογράφηση από ελικόπτερο και τις φωτογραφίες από το διάστημα – με μία αξέχαστη ιστορία που διαπερνά γενιές. Παράλληλα και μία ιστορία περιπέτειας που κόβει την ανάσα και ένας ύμνος στο πνεύμα της εξερεύνησης.
Διανομή: Neo Films