8/4/22

Χωρίς ανάσα - Restless

Αστυνομικό φιλμ δράσης από εκείνα, που όταν ερωτηθείς να περιγράψεις με λίγα λόγια την υπόθεση, δεν είναι δυνατό να αποφύγεις το spoil από τη σφιχτή σεναριακή δομή του και τις πολλές ανατροπές.
Ο Τομά (Φρανκ Γκασταμπίντ) είναι τους αστυνομικούς που για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους κάνουν ψιλοδουλειές με παράνομους και κυρίως «κάνουν τα στραβά μάτια».
Ένα βράδυ βιάζεται να επιστρέψει στο τμήμα του πριν από τα μέλη των Εσωτερικών Υποθέσεων, ώστε να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών. Έχει και πρόβλημα με την προετοιμασία της κηδείας της μητέρας του στο σχετικό γραφείο τελετών. 
Καθώς βιάζεται να φτάσει στο αστυνομικό τμήμα, χτυπά με το αυτοκίνητό του έναν άνδρα, τον Μπαρσέλο, που αργότερα αποδεικνύεται ότι είναι καταζητούμενος λαθρέμπορος. Για να κρύψει στοιχεία για το έγκλημά του, βάζει το σώμα στο φέρετρο της μητέρας του, την οποία και κηδεύει περνώντας μεγάλες αγωνίες και εξασφαλίζοντας συνεχή άλλοθι. 
Πάνω που νομίζει ότι είναι εξασφαλισμένος, ένας άγνωστος (Σιμόν Αμπκαριάν) του τηλεφωνεί ότι τον έχει δει να σκοτώνει τον Μπαρσέλο και να τον θάβει μαζί με τη σορό της μητέρας του. Επιπλέον έχει και τις εσωτερικές Υποθέσεις να τον υποψιάζονται. Δεν παίρνει ανάσα, προκειμένου να τα προλάβει όλα.
Ο Ρεζί Μπλοντό επιχειρεί το τρίτο remake του κορεάτικου αστυνομικού θρίλερ με τίτλο «A hard day» (2017) σε σκηνοθεσία Kim Seong Hun (αφού μετά από εκείνο οι Φιλιππίνες ανασκεύασαν το υλικό και στη συνέχεια η Κίνα τις ακολούθησε με το «Peace breaker») και το κάνει εξίσου καταιγιστικό, χάρη και στην ερμηνεία του Φρανκ Γκασταμπίντ, που πείθει τόσο για το χαρακτήρα του διεφθαρμένου αστυνομικού, όσο και του μπλεγμένου που δεν γνωρίζει με τι έχει μπλέξει. Στη δεύτερη περίπτωση, μάλιστα, γίνεται συμπαθητικός και ο θεατής παρακαλεί να τη γλιτώσει.
Η ταινία βλέπεται πραγματικά χωρίς ανάσα, αλλά και χωρίς άλλες ιδιαίτερες απαιτήσεις.   (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Είδος: Αστυνομικό, Δράσης (96΄)
Χώρες: Γαλλία, Βέλγιο (2022)
Σκηνοθεσία: Ρεζί Μπλοντό.
Παίζουν: Φρανκ Γκασταμπίντ, Σιμόν Αμπκαριάν, Μικαέλ Αμπιτεμπούλ
Σύνοψη του Netflix: Η ζωή ενός διεφθαρμένου αστυνομικού βγαίνει εκτός ελέγχου, όταν φτάνει στα άκρα για να συγκαλύψει ένα ατύχημα και δέχεται απειλές από έναν μυστηριώδη μάρτυρα.