29/10/21

Εκτός εαυτού - No matarás - Cross the line

Καθηλωτικό θρίλερ με ήρωα ένα νέο που μπλέκει σε καταστάσεις που ούτε είχε ονειρευτεί ποτέ. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να περιγράψεις με λίγα λόγια αυτό το φιλμ του Νταβίντ Βίκτορι (που έχει σκηνοθετήσει οκτώ επεισόδια του σήριαλ «Sky Rojo»).
Ο Ντάνι είναι αυτό που λέμε «καλό παιδί», φροντίζει τον άρρωστο πατέρα του και κοιτάζει τη δουλειά του. Η γλυκιά φυσιογνωμία του Μάριο Κάσας ταιριάζει απόλυτα στο ρόλο και δεν σε προδιαθέτει για τίποτα περισσότερο. Είναι αυτός που θα αποκαλούσαμε «ξενέρωτο» σε ένα πάρτυ. 
Κι όμως αυτό το καλό παιδί, λίγο πριν αποφασίσει εάν θέλει να ξεδώσει ταξιδεύοντας, μετά το θάνατο του πατέρα του, γνωρίζει μια κοπέλα που είναι ο ακριβώς ο αντίθετος χαρακτήρας. Επειδή ως γνωστόν τα ετερώνυμα έλκονται θα παρασυρθεί από αυτήν και θα κάνει πράγματα που δεν φανταζόταν ποτέ. Η ζωή του θα ανατραπεί και σε μια νύχτα θα βρεθεί να καταδιώκεται από τους φίλους της κοπέλας (μπουμπούκια της νύχτας) αλλά και από την αστυνομία.
Ο Νταβίντ Βίκτορι με το ρυθμό του και με τη βοήθεια του μοντάζ, που πάντα παίζει μεγάλο ρόλο, κατορθώνει να μας κρατάει τεντωμένους στην πολυθρόνα μας, ενώ ο Μάριο Κάσας (που δίκαια κέρδισε το Γκόγια Α΄ Ανδρικού Ρόλου 2021) κρατάει πάνω του όλο το βάρος της ταινίας. Στα μάτια του και στο πρόσωπό του βλέπεις την απογοήτευση που νιώθει από (αλλά και την περιέργεια να ζήσει) τα πρωτόγνωρα που του συμβαίνουν. Ταυτόχρονα, βλέπεις και την απόγνωσή του που δεν προλαβαίνει να αποφύγει το μοιραίο, το αναπόφευκτο. 
Το φιλμ έχει τόσες ανατροπές, όσες δεν φαντάζεστε. Μέχρι το φινάλε. Τελεία και παύλα. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται από 26/10/2021 στο Cinobo
Είδος Αστυνομικό, Περιπέτεια, Θρίλερ (92΄) 
Χώρα: Ισπανία (2020)
Σκηνοθεσία:  Νταβίντ Βικτόρι
Παίζουν: Μάριο Κάσας, Μιλένα Σμιτ, Ελίζαμπεθ Λαρένα, Φερνάντο Βαλδιβιέλσο
Σύνοψη: Ο Ντάνι είναι ένας ήσυχος τύπος που έχει αφιερώσει τα προηγούμενα χρόνια της ζωής του στη φροντίδα του άρρωστου πατέρα του. Όταν ο τελευταίος πεθαίνει, αποφασίζει πως έφτασε η στιγμή να πάρει τη ζωή του πίσω και αγοράζει ένα αεροπορικό εισιτήριο διαρκείας για να γυρίσει όλο τον κόσμο. Πριν ξεκινήσει όμως το ταξίδι του, γνωρίζει τη Μίλα, μια ελκυστική αλλά και διαταραγμένη γυναίκα. Αυτό που ξεκινά μαζί της ως μια βραδιά χαλαρής περιπέτειας, μετατρέπεται σύντομα σε ζωντανό εφιάλτη που οδηγεί τον Ντάνι σε καταστάσεις που δεν είχε φανταστεί ποτέ. (Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου, στα Βραβεία Γκόγια 2021)