Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

1/11/21

Army of the Dead

 Μια περιπέτεια με ζόμπι που προχωράει το μύθο λίγο παραπέρα χάρη στη φαντασία του Ζακ Σνάιντερ (300, Watchmen, Άνθρωπος από ατσάλι, κ.ά) και προσωπικά μου θύμισε το «Απόδραση από τη Νέα Υόρκη» του Κάρπεντερ, με ζόμπι στη θέση των εγκληματιών κάθε είδους.
Το Λας Βέγκας είναι αποκλεισμένο λόγω μιας επιδημίας που μετατρέπει τους ανθρώπους σε αιμοδιψή ζόμπι. Γύρω–γύρω υπάρχει μια «ουδέτερη ζώνη» καραντίνας για όσους είναι «ασυμπτωματικοί» και «εν δυνάμει ζόμπι», που ελέγχονται με θερμόμετρα στο μέτωπό τους και αν έχουν υποθερμία, που σημαίνει ότι οδηγούνται σε κατάσταση απέθαντου, εκτελούνται επί τόπου.
Αυτός ο αποκλεισμένος χώρος, των πάλαι ποτέ πλούσιων και επιβλητικών ξενοδοχείων - καζίνο, κρύβει κάπου ένα χρηματοκιβώτιο με πολλά εκατομμύρια. Αυτά τα χρήματα αναλαμβάνει να τα εξάγει μια ομάδα τολμηρών ατόμων κάθε είδους μέσα σε μια ημέρα, διότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αποφασίσει να εξαλείψει το Λας Βέγκας με πυρηνική έκρηξη για να ξεμπερδεύει μια κι έξω με τα ζόμπι και την επιδημία, πριν εξελιχθεί σε πανδημία από κάποιους ανεγκέφαλους που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη των ζόμπι και θέλουν να μπαινοβγαίνουν στην απαγορευμένη περιοχή, ενώ διαδίδουν ότι η κυβέρνηση θέλει να τους στερήσει το δικαίωμα στο τζόγο και τη διασκέδαση. Πραγματικά! Στην εισαγωγή της ταινίας θα νομίζετε ότι βλέπετε ειδήσεις καναλιών που αναφέρονται στον κορωνοϊό.
Η πρωτοτυπία του σεναρίου (δια χειρός Σνάιντερ, επίσης) προχωράει περισσότερο όταν τα μέλη της ομάδας με την είσοδό τους στο Λας Βέγκας, θα διαπιστώσουν ότι τα ζόμπι δεν είναι τόσο σαπάκια, όπως τα αποκαλούν οι ήρωες της ταινίας και όπως τα είχε απεικονίσει πρώτος ο Τζορτζ Ρομέρο (η «Νύχτα των ζωντανών νεκρών» του, προβάλλεται αυτή την εποχή στο Cinobo), αλλά έχουν μυαλό και έναν αρχηγό, ο οποίος φοράει ένα ειδικά διαμορφωμένο κράνος, που θα τον κρατήσει αιωνίως απέθαντο (μιας και τα ζόμπι πεθαίνουν οριστικά, όταν πυροβοληθούν στο κεφάλι). Τέλος, έχουμε και το κερασάκι στην τούρτα: υπάρχει και μια τίγρης-ζόμπι, που δρα ανεξέλεγκτα.
Με αυτά τα δεδομένα, το suspense είναι σίγουρο και το ανθρώπινο στοιχείο με όλα τα ελλατώματά του δεν χάνεται, αφού τα μέλη της ομάδας, δεν παλεύουν μόνο για την επιβίωση, όπως στις κλασικές ταινίες ζόμπι, αλλά πρέπει να επιστρέψουν στην κανονικότητα έχοντας πετύχει τον σκοπό τους και να είναι πλουσιότερα. Όπως λέει και το tagline: Ο επιζών τα παίρνει όλα.
Ο Ζακ Σνάιντερ καταφέρνει να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον και οι δυόμιση ώρες κυλούν... ευχάριστα, αρκεί να είστε fan του είδους ή φίλοι του Ζακ Σνάιντερ από το παρελθόν. 
Εάν δεν είστε fan, υπάρχει για σας ένα μικρό (28΄) φιλμάκι με τίτλο «Army of the dead, στα παρασκήνια» με σκηνές από τα γυρίσματα, που προβάλλεται κι αυτό από το Netflix. Πιστέψτε με, παρουσιάζει τρελό ενδιαφέρον και αν το δείτε πριν την ταινία, ίσως σας αλλάξει γνώμη και δείτε την ταινία για πλάκα.
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Φρίκης, Περιπέτεια, Δράσης (148΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Ζακ Σνάιντερ. 
Παίζουν: Ντέιβ Μπατίστα, Έλα Παρνέλ, Χούμα Κουρέσι
Σύνοψη: Μια ομάδα μισθοφόρων καλούνται να εισβάλλουν στο ερειπωμένο και υπό καραντίνα Λας Βέγκας και να συλλέξουν ένα τεράστιο χρηματικό ποσό από ένα θωρακισμένο και καλά φυλασσόμενο χρηματοκιβώτιο. Κανείς δεν είναι ασφαλής στην ριψοκίνδυνη αυτή αποστολή, αφού χιλιάδες αιμοδιψών ζόμπι έχουν μετατρέψει την πάλαι ποτέ λαμπερή πόλη σε βασίλειο των νεκρών.