22/3/21

Sky Rojo

Ζήλεψαν τη δόξα του Κουέντιν Ταραντίνο οι δημιουργοί του Casa De Papel. Έτσι, δημιούργησαν μια μίνι σειρά οκτώ επεισοδίων, με τρεις κοπέλες (Verónica Sánchez,  Yany Prado και Lali Espósito), που εργάζονται στο στριπτιτζάδικο Las Novias Club, οι οποίες ύστερα από ένα καυγά τραυματίζουν θανάσιμα το αφεντικό τους Ρομέο (Asier Etxeandi) φεύγουν κυνηγημένες από τους μπράβους του, τον Μόιζες (Miguel Ángel Silvestre) και τον Κρίστιαν (Enric Auquer).  
Η καταδίωξη των κοριτσιών (που κυκλοφορούν μονίμως με σούπερμινι και γόβες στιλέτο) διαθέτει όλα τα στερεότυπα των περιπετειών δρόμου με καταδιώξεις, αλλά τα flashback που εξηγούν πώς έφτασαν στο σημείο να την κοπανήσουν από μια δουλειά την οποία ξεκίνησαν παρασυρμένες από το εύκολο χρήμα, είναι πολύ σκληρά και ωμά.
Διαφορετικό, με ανορθόδοξο διδακτισμό είναι το έβδομο επεισόδιο, στο οποίο από την πλευρά των νταβατζήδων γίνεται θεωρητική συζήτηση πάνω στο γιατί είναι απαραίτητη η ύπαρξη αυτού του είδους των στριπτιτζάδικων (ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά), ενώ από την πλευρά των κοριτσιών γίνεται άλλη συζήτηση πάνω στο ότι, οι πόρνες δεν θα ήσαν απαραίτητες, εάν δεν υπήρχαν οι άντρες που πληρώνουν για να τις χρησιμοποιούν. Η απομυθοποίηση του φαλλοκρατικού μοντέλου είναι ολοφάνερη και τολμηρή.
Σκληρό σήριαλ, με επεισόδια μικρού μήκους (ανεκτά με πυκνή δράση), τα οποία περιλαμβάνουν σεναριακές ανατροπές και σε ισόποσες δόσεις (με τη σειρά που τα αναφέρει το Netflix): βία, σεξ, γυμνό, ωμή φρασεολογία, χρήση ουσιών, σεξουαλική βία.
Κατατάσσεται στην pulp λογοτεχνία, σκηνοθετικά μιμείται τον Κουέντιν Ταραντίνο και σεναριακά τον Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ. Συνιστάται σε ηλικίες άνω των 16 ετών, ενώ αναμένεται και συνέχεια. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Είδος: Περιπέτεια, Δράση, Δράμα (8 επεισόδια των 25΄)
Χώρα: Ισπανία (2021)
Δημιουργός: Álex Pina
Παίζουν: Verónica Sánchez,  Yany Prado, Lali Espósito,  Miguel Ángel Silvestre, Asier Etxeandi, Enric Auquer
Σύνοψη: Τρεις κοπέλες, οι Κοράλ, Γουέντι και Τζίνα που εργάζονται στο Las Novias Club, αφού τραυματίζουν θανάσιμα το αφεντικό του Ρομέο, φεύγουν κυνηγημένες από τους μπράβους του Μόιζες και Κρίστιαν (Netflix)