Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

19/3/21

Χάρτινες ζωές – Kagittan Hayatlar

Δράμα με φόντο τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης στους οποίους δραστηριοποιούνται άνθρωποι που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και επιβιώνουν μέσα από ένα συνεχή αγώνα και δείχνοντας μια ιδιότυπη σχέση αλληλεγγύης (αγάπης, ανταγωνισμού και μίσους).
Ο Μεχμέτ (Çagatay Ulusoy), ιδιοκτήτης μιας αποθήκης, στην οποία άστεγα παιδιά καθημερινά του φέρνουν ανακυκλώσιμα υλικά έναντι πενιχρής αμοιβής που τα μαζεύουν από τους κάδους ανακύκλωσης του δήμου, πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια και προσπαθεί αξιοποιώντας το ανακυκλώσιμο υλικό, να συγκεντρώσει χρήματα για να μπορέσει να πετύχει μεταμόσχευση νεφρού. Ένα πρωί, μέσα από ένα τσουβάλι βγαίνει ένα εννιάχρονο αγόρι (Emir Ali Dogrul), που το είχε κρύψει η μητέρα του εκεί, για να αποφύγει τον πατριό του που τον δέρνει.
Ο Μεχμέτ, στο πρόσωπο του εννιάχρονου παιδιού, που δεν θέλει να γυρίσει στο σπίτι του, βλέπει τον εαυτό του και όλα τα παιδιά που εγκαταλείπονται από τις οικογένειές τους. Έτσι το κρατά και το προστατεύει παρά τις αντιρρήσεις του θείου και των «αδερφών» του (όλοι έτσι αποκαλούνται μεταξύ τους), διακινδυνεύοντας την υγεία του.
Το θέμα είναι κοινωνικό και οικουμενικό. Το αίσθημα της εγκατάλειψης των παιδιών και της ανασφάλειας απέναντι σε μια σκληρή κοινωνία δεν αφορά μόνο στην Τουρκία αλλά κάθε χώρα και κάθε μεγαλούπολη. Το φιλμ (με ζεστά χρώματα και ανατολίτικη μουσική) είναι συγκινητικό και ολίγον μελοδραματικό, με ερμηνείες (ειδικά του πιτσιρικά) που μαγνητίζουν και αποζημιώνουν το θεατή.
(Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Είδος: Δράμα, Κοινωνικό (97΄)
Χώρα: Τουρκία (2021)
Σκηνοθεσία: Can Ulkay
Παίζουν:  Çagatay Ulusoy, Emir Ali Dogrul, Ersin Arici
Σύνοψη Netflix: Στη Κωνσταντινούπολη ο Μεχμέτ, εργάτης σε αποθήκη ανακυκλώσιμων παίρνει ένα αγόρι υπό την προστασία του. Σύντομα όμως θα έρθει αντιμέτωπος με τα δικά του παιδικά τραύματα…