Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

23/3/21

Operation Varsity Blues: Το σκάνδαλο των κολεγίων

Το επονομαζόμενο The College Admissions Scandal, ήταν μια απάτη που απασχόλησε τη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ το 2019 και στήθηκε από ένα άτομο.
Πρόκειται για ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, με ηθοποιούς που υποδύονται τους πρωταγωνιστές ενός τεράστιου σκανδάλου, παράνομης εισαγωγής φοιτητών σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, που απασχόλησε τη Δικαιοσύνη και αποκαλύφθηκε το 2019.
Ο εγκέφαλος του σκανδάλου Ρικ Σίνγκερ (τον υποδύεται ο Matthew Modine) κατάφερνε να πείθει τους πλούσιους πελάτες του, να εξαπατήσουν ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που είχε ήδη σχεδιαστεί για να ωφελεί τους προνομιούχους που έβαζαν τα βλαστάρια τους «από την πίσω πόρτα».
Η «πίσω πόρτα» για τους ήδη προνομιούχους ήταν (ανέκαθεν) οι υψηλές δωρεές των πλούσιων γονέων προς το «επώνυμο» και διάσημο ίδρυμα για την «επίτευξη των σκοπών του» ή «την επιτυχή έκβαση των αθλητικών στόχων του», ώστε να αποδέχονται την αίτηση του πλουσιόπαιδου.
Ο Ρικ Σίνγκερ, διαβεβαίωνε τους πελάτες του, ότι δεν χρησιμοποιούσε την «πίσω πόρτα» που πλέον είναι θεσμός στα «επώνυμα» πανεπιστήμια, αλλά είχε το δικό του τρόπο. Είχε δημιουργήσει μια «πλαϊνή πόρτα», άγνωστη στο ευαγές ίδρυμα και στους ήδη προνομιούχους και λάμβανε υπέρογκα ποσά, ώστε να πλαστογραφεί αιτήσεις, να αλλάζει βαθμολογίες στα τεστ εισαγωγής, ή να δημιουργεί ανύπαρκτα «προσόντα» των υποψήφιων, που ούτε οι ίδιοι τα γνώριζαν και θριαμβολογούσαν σε γονείς και συγγενείς ότι έμπαιναν «με το σπαθί» τους. Προσόντα, όπως πρωταθλητές ή πρωταθλήτριες του τένις, της ιστιοπλοΐας και άλλων σπορ που συμβάλλουν στο prestige του πανεπιστημίου.
Το ντοκιμαντέρ συνοδεύεται και από μαγνητοφωνήσεις, βίντεο και πραγματικές εικόνες βγαλμένες από το ανακριτικό υλικό της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και αυτό που προκύπτει εν τέλει είναι ότι: το εκπαιδευτικό σύστημα στον τομέα της ανωτάτης παιδείας στις ΗΠΑ έχει αναντικατάστατες παθογένειες με βασικότερη το γεγονός ότι ένας από τους καθοριστικούς δείκτες της μελλοντικής εκπαίδευσης των παιδιών είναι το υψηλό εισόδημα των γονιών τους.
Απολαυστικό ντοκιμαντέρ και με καλές ερμηνείες, ειδικά του Matthew Modine, που μοιάζει αρκετά με τον πραγματικό Ρικ Σίνγκερ. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Είδος: Ντοκιμαντέρ, Αστυνομικό, Κοινωνικό (99΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Chris Smith
Παίζουν: Matthew Modine, Roger Rignack, Jillian Peterson
Σύνοψη Netflix: Το ντοκιμαντέρ ερευνά τον εγκέφαλο πίσω από μια απάτη που στήθηκε, ώστε τα παιδιά των πλούσιων και διάσημων οικογενειών να εισάγονται «από την πλαϊνή πόρτα» σε κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ.