Καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

3/6/21

Νέες ταινίες από 3/6/2021

Παρουσίαση όλων των ταινιών που προβάλλονται από σήμερα στους κινηματογράφους
Ράφτης
Είδος: Κοινωνική, Δράμα (100΄)
Χώρες: Ελλάδα, Γερμανία, Βέλγιο (2020)
Σκηνοθεσία: Σόνια Λίζα Κέντερμαν
Παίζουν: Δημήτρης Ήμελλος, Ταμίλλα Κουλίεβα, Θανάσης Παπαγεωργίου, Στάθης Σταμουλακάτος, Δάφνη Μιχοπούλου
Σύνοψη: Ο 50χρονος Νίκος, ένας εκλεπτυσμένος ράφτης παλαιάς κοπής, πασχίζει να κρατήσει ζωντανό το φάντασμα της περασμένης και καλοντυμένης αριστοκρατίας του ’60. Όμως, όταν η τράπεζα απειλεί να κατάσχει το οικογενειακό ραφτάδικο και ο ηλικιωμένος πατέρας του νοσηλεύεται στο νοσοκομείο,  ο Νίκος παίρνει για πρώτη φορά τη ζωή στα χέρια του και βρίσκει έναν ανορθόδοξο τρόπο να φέρει την τέχνη του κοντά στους ανθρώπους του σήμερα. Μπορεί μια νύφη στα Καμίνια να γίνει η μούσα του αλαφροΐσκιωτου Ράφτη; (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
Διανομή: Tanweer

Κρουέλα – Cruella
Είδος: Κωμωδία, Αστυνομική (134΄)
Χώρα: ΗΠΑ, ΗΒ (2021)
Σκηνοθεσία: Craig Gillespie
Παίζουν: Emma Stone, Emma Thompson, Mark Strong, Paul Walter
Σύνοψη: Η Εστρέλα, που ζει στο Λονδίνο το 1970 την περίοδο της επανάστασης της Punk Rock, είναι μία ταλαντούχα νέα, ένα έξυπνο και δημιουργικό κορίτσι αποφασισμένο να γίνει διάσημο με τα σχέδιά της. Κάνει παρέα με ένα ζευγάρι νεαρών κλεφτών που εκτιμούν την όρεξή της για αταξίες και μαζί είναι σε θέση να χτίσουν μια ζωή στους δρόμους του Λονδίνου. Μια μέρα, η αισθητική της Εστρέλα για τη μόδα γίνεται αντιληπτή από τη Βαρόνη Φον Χέλμαν, μία γυναίκα-θρύλο της μόδας. Η σχέση τους έχει ως αποτέλεσμα μία σειρά γεγονότων και αποκαλύψεων που θα οδηγήσουν την Εστρέλα στο να αγκαλιάσει την σατανική πλευρά του χαρακτήρα της και να μεταμορφωθεί στη σκληρή, αδίστακτη και εκδικητική Κρουέλα.
Διανομή: Feelgood

Ανάμεσά μας - Le jeune Ahmed
Είδος: Κοινωνική, Δράμα (84΄)
Χώρες: Βέλγιο, Γαλλία (2019)
Σκηνοθεσία: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Παίζουν: Idir Ben Addi, Olivier Bonnaud, Myriem Akheddiou
Σύνοψη: O 13χρονος Αχμέντ ξαφνικά δε μοιάζει να συμπεριφέρεται σαν τα άλλα παιδιά της ηλικίας του στη μικρή βέλγικη πόλη όπου ζει. Η απότομη στροφή του προς τη θρησκεία και τη φανατισμένη ιδεολογία του ιμάμη του, τον απομακρύνει από την οικογένειά του, τους φίλους του, ολόκληρο τον κοινωνικό του κύκλο: δεν εγκρίνει το γεγονός ότι η μητέρα του πίνει κρασί, απορρίπτει τα ρούχα που φοράει η αδελφή του, αρνείται να σφίξει το χέρι της μαθηματικού του, Ινές, μιας και εκείνη δεν είναι «αγνή». Όταν δεν περνά τον καιρό του σε προσευχές και θρησκευτικές τελετές, παρακολουθεί βίντεο που σχετίζονται με τη τζιχάντ, ειδικά αφότου ο ξάδελφός του αποφασίζει να πάρει αυτόν τον μαρτυρικό δρόμο. Όταν ο ιμάμης του, Γιουσούφ, κατηγορεί την Ινές για αποστασία, ο Αχμέντ μπαίνει σε μια επικίνδυνη τροχιά που οδηγεί στη βία...
Σχόλιο: Με την ιστορία του νεαρού Αχμέντ, οι Νταρντέν ρίχνουν φως σε μια ηθική και πολιτική σύγκρουση που μαίνεται αμείωτη στις δυτικές, και όχι μόνο, χώρες και επιχειρούν να φανταστούν έναν κόσμο όπου η γενναιοδωρία ψυχής, η αξιοπρέπεια και η κατανόηση είναι τελικά πιο ισχυρά από οποιουδήποτε είδους φανατισμό - μια συγκινητική έκφραση του ουμανισμού που διατρέχει ολόκληρη τη σπουδαία φιλμογραφία τους.
Διανομή: Rosebud.21

Ένα ήσυχο μέρος 2 - A quiet place Part II
Είδος: Θρίλερ, Τρόμου (97΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Τζον Κρασίνσκι    
Παίζουν: Έμιλι Μπλαντ, Κίλιαν Μέρφι, Μίλισεντ Σίμοντς, Νόα Τζουπ, Ντζιμόν Χουνσού
Σύνοψη: Ακολουθώντας τα θανατηφόρα γεγονότα στο σπίτι, η οικογένεια των Άμποτ πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τους κινδύνους του έξω κόσμου καθώς συνεχίζουν τον αγώνα για επιβίωση σιωπηλοί. Αναγκασμένοι να κινούνται προς το άγνωστο, γρήγορα συνειδητοποιούν ότι τα πλάσματα που κυνηγούν βασισμένα στον ήχο δεν αποτελούν τη μοναδική απειλή που καρτερεί πίσω από το μονοπάτι της άμμου.
Διανομή: Οdeon

Η ωραία της ημέρας - Belle de jour
Είδος: Δράμα (96΄)
Χώρα: Γαλλία (1966)
Σκηνοθεσία: Luis Buñuel
Παίζουν: Catherine Deneuve, Jean Sorel, Michel Piccoli, Geneviève Page, Pierre Clémenti
Σύνοψη: Όλα κυλούν ομαλά στον συζυγικό της βίο της Σεβερίν εκτός από την ερωτική της ζωή, γιατί παρά τη μεγάλη αγάπη που τρέφει για τον γιατρό σύζυγό της δεν μπορεί να φτάσει μαζί του στην ερωτική ολοκλήρωση. Έτσι, γίνεται πόρνη πολυτελείας σε οίκο ανοχής, με το ψευδώνυμο «Ωραία της Ημέρας». Εκεί εκπληρώνει όλες τις σεξουαλικές φαντασιώσεις της, αλλά και αυτές των πελατών της. Όσο περισσότερο επιδίδεται σε αυτές, τόσο πιο τρυφερή γίνεται με τον άντρα της. Η ταινία αρχίζει όπως ακριβώς τελειώνει, μ' ένα όνειρο. Μήπως και το μεσοδιάστημα αποτελεί ένα όνειρο, μια σεξουαλική φαντασίωση της Σεβερίν;
Σχόλιο: Διάσημο για τον τολμηρό ερωτισμό του, το μυθιστόρημα του Κεσέλ μάς προσφέρει ένα μοναδικό πορτρέτο της γυναικείας ψυχής. Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε το 1928, κατηγορήθηκε κατ’ επανάληψη για πορνογραφία και σαδομαζοχισμό, αλλά επικεντρώνεται στην παναγαθοσύνη της ηρωίδας του, καθώς αυτή μετατρέπει το θεσπέσιο σώμα της σε εργαλείο ηδονής, αλλά επιτρέπει να ανθίσει στα βάθη της ψυχής της μια ακατάβλητη αγάπη για τον άντρα της, τον οποίο προδίδει καθημερινά.
Διανομή: Bibliotheque

Chungking Express
Είδος: Αισθηματική - Δραμεντί (102΄)
Χώρα: Χονγκ Κονγκ (1994)
Σκηνοθεσία: Wong Kar-Wai
Με τους: Brigitte Lin, Takeshi Kaneshiro, Tony Chiu-Wai Leung
Σύνοψη: Η ταινία που εκτόξευσε τον Γουόνγκ Καρ Γουάι στη διεθνή σκηνή. Δύο παράλληλες ερωτικές ιστορίες διαδραματίζονται στα Chunking Mansions, ένα λαβυρινθώδες εμπορικό σύμπλεγμα στο Χονγκ Κονγκ. Ένας πρόσφατα χωρισμένος αστυνομικός, ερωτεύεται μια μυστηριώδη femme fatal, που φοράει ξανθιά περούκα και κρατάει όπλο. Την ίδια στιγμή ένας άλλος αστυνομικός παραμένει βαθιά νυχτωμένος ως προς το ενδιαφέρον που του τρέφει μια σερβιτόρα φαστφουντάδικου, που ονειρεύεται την Καλιφόρνια.
Σχόλιο: Ο Γουόνγκ Καρ Γουάι παραδίδει μια φιλμική πυρηνική βόμβα συναισθήματος, για χαμένους έρωτες, για την ανάμνηση, την απώλεια, και τους χώρους στους οποίους κινούμαστε στις μεγαλουπόλεις μας.
Διανομή: Cinobo

Έκπτωτοι άγγελοι – Fallen angels
Είδος: Αισθηματικό – Αστυνομικό - Δράμα (99΄)
Χώρα: Χονγκ Κονγκ (1995)
Σκηνοθεσία: Wong Kar-Wai
Παίζουν: Leon Lai, Michelle Reis, Takeshi Kaneshiro
Σύνοψη: Ένας απογοητευμένος δολοφόνος αναλαμβάνει το τελευταίο του χτύπημα, αλλά πρώτα πρέπει να ξεπεράσει τα συναισθήματά του για την ψυχρή συνάδελφό του. Θεωρώντας ότι είναι επικίνδυνο και ακατάλληλο να εμπλακεί με συνεργάτη, αναζητά υποκατάστατο. Χαμένος στη νύχτα του σύγχρονου Χονγκ Κονγκ, θα γνωρίσει δύο μοναδικούς χαρακτήρες, ανάμεσά τους μια γυναίκα στο κατόπι του μυστηριώδους πρώην της.
Σχόλιο: Ο Γουόνγκ Καρ Γουάι παραδίδει μια πνευματική συνέχεια στο αξεπέραστο Chungking Express. Επαγγελματικές και ερωτικές ζωές διασταυρώνονται χωρίς ποτέ κανείς εμπλεκόμενος να το συνειδητοποιεί, σε ένα καθηλωτικά στιλιζαρισμένο περιπετειώδες δράμα με φόντο το αστικό νυχτερινό τοπίο του Χονγκ Κονγκ.
Διανομή: Cinobo

Ευτυχισμένοι μαζί - Happy together
Είδος: Αισθηματικό - Δράμα 1997
Χώρες: Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα (96΄)
Σκηνοθεσία: Wong Kar-Wai
Παίζουν: Leslie Cheung, Tony Chiu-Wai Leung, Chen Chang
Σύνοψη: Ένα γκέι ζευγάρι βρίσκεται στην Αργεντινή για διακοπές. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού χωρίζουν. Μην έχοντας τα απαραίτητα χρήματα για να γυρίσει πίσω, ο ένας πιάνει δουλειά σε ένα μπαρ. Ο πρώην σύντροφός του βγαίνει με διάφορους και τον επισκέπτεται μια μέρα στο σπίτι τραυματισμένος. Αυτός τον περιθάλπει. Σε λίγο όμως γνωρίζει έναν νέο από την Ταϊπέι που γυρίζει τον κόσμο… Mια κυκλοθυμική πορεία εντάσεων, έρωτα και μίσους σε συνεχή διαδοχή. Βραβείο Σκηνοθεσίας στις Κάννες το 1997.
Σχόλιο: Κάμερα σε παροξυσμό και απόλυτη αισθητική ελευθερία περιγράφουν μοναδικά μια κυκλοθυμική πορεία εντάσεων, έρωτα και μίσους σε συνεχή διαδοχή. Ένα ακόμη στυλιστικό θαύμα του Γουόνγκ Καρ Γουάι για το απρόβλεπτο της ζωής, αυτή τη φορά.
Διανομή: Cinobo

Ζούσε τη ζωή της - Vivre sa vie: Film en douze tableaux
Είδος: Δράμα (85΄)
Χώρα: Γαλλία (1962)
Σκηνοθεσία: Jean-Luc Godard
Παίζουν: Anna Karina, Sady Rebbot, André S. Labarthe
Σύνοψη: Η Νανά είναι πωλήτρια σε κατάστημα δίσκων στο Παρίσι. Αντιμετωπίζοντας οικονομικά προβλήματα, εγκαταλείπει τόσο τον σύντροφό της όσο και τη δουλειά της και αρχίζει να εκπορνεύεται. Αναζητώντας την ευτυχία μακριά από το σύζυγο και το παιδί της, βρίσκει μια ψευδαίσθηση ελευθερίας στα πεζοδρόμια του Παρισιού.
Σχόλιο: Ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ αν και αποστασιοποιημένος από το θέμα του, καθιερώνει το Νέο Κύμα στην κινηματογραφία, με ένα δράμα (προσοχή: όχι μελό) που εκτυλίσσεται σε ένα αγνώριστο Παρίσι και παραμένει διαχρονικά επίκαιρο.
Διανομή: Neo Films
 
Οι Κρουντς 2: Η νέα εποχή - The Croods: A new age
Είδος: Κωμωδία Κινουμένων Σχεδίων (95΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Joel Crawford
Μεταγλωτισμένη
Σύνοψη: Οι Κρουντς χρειάζονται ένα νέο μέρος για να ζήσουν. Έτσι λοιπόν η προϊστορική οικογένεια ξεκινάει την αναζήτηση μιας ασφαλέστερης περιοχής που θα αποτελεί το σπιτικό της. Όταν ανακαλύπτουν ένα ειδυλλιακό, περιφραγμένο παράδεισο που καλύπτει όλες τους τις ανάγκες, πιστεύουν ότι όλα τα προβλήματά τους βρήκαν τη λύση τους… εκτός από μια λεπτομέρεια. Μια άλλη οικογένεια κατοικεί ήδη εκεί: Οι Προχώβιοι.
Διανομή: Tulip 

Μήλα - Apples
Είδος: Δράμα (91΄)
Χώρες: Ελλάδα, Πολωνία, Σλοβενία (2020)
Σκηνοθεσία: Χρήστος Νίκου
Παίζουν: Άρης Σερβετάλης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Άννα Καλαϊτζίδου, Αργύρης Μπακιρτζής
Σύνοψη: Μια αναπάντεχη επιδημία, που προκαλεί ξαφνική αμνησία στους ανθρώπους, βρίσκει τον Άρη ένα άνδρα γύρω στα 40, (Άρης Σερβετάλης) να ακολουθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που έχει ειδικά σχεδιαστεί για να χτίσει ένας αμνησιακός μια καινούργια ζωή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινές αποστολές που είναι ηχογραφημένες από τους γιατρούς του. Μετά την ολοκλήρωση κάθε αποστολής, ο Αρης βγάζει μια φωτογραφία polaroid ως αποδεικτικό στοιχείο. Προσπαθώντας να δημιουργήσει μια νέα ζωή και αναμνήσεις θα συναντήσει την Άννα (Σοφία Γεωργοβασίλη), μια γυναίκα που βρίσκεται στο ίδιο πρόγραμμα.
Σχόλιο: Είναι επιστημονική φαντασία, αλλά δεν το ομολογεί. Ο Χρήστος Νίκου, στο ντεπούτο του έχει πλάσει μια δυστοπία και ταυτόχρονα μια αλληγορία. Έχουμε μια παγκόσμια (και αναίτια στο φιλμ) επιδημία. Οι επιστήμονες βοηθούν τους «άνευ μνήμης» να επανέλθουν, αλλά σκέφτεσαι μήπως υπάρχει και κάποια συνωμοσία, μήπως υπάρχει χειραγώγηση. Αυτή η αμφιβολία κάνει πιο γλυκό το φιλμ του Χρ. Νίκου (ο οποίος υπήρξε βοηθός του Λάνθιμου-Κυνόδοντα, αν ψάχνετε για επιρροές)
Διανομή: Feelgood

(Από την καθημερινή Αμαρυσία)