Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

2/6/21

Ράφτης

Είναι ουσιαστικά μια ταινία δρόμου: ένα λυρικό  πορτρέτο ενός άντρα και μίας πόλης. μια ιστορία καθυστερημένης ενηλικίωσης ενός 50χρονου άντρα που παλεύει ενάντια σε οικονομικά αδιέξοδα ξαναχτίζοντας το μέλλον του.
Η ταινία λειτουργεί και αλληγορικά με επίκεντρο έναν καθημερινό άνθρωπο που πρέπει να παλέψει όταν όλες οι πιθανότητες είναι εναντίον του.
Ακολουθούμε τον Νίκο (Δημήτρης Ήμελλος), έναν μοναχικό άντρα, ηττημένο, πνιγμένο στα χρέη, παγιδευμένο και αυτοεξόριστο στο ραφτάδικο του πατέρα του, που πλέον έχει γίνει το καταφύγιό και η φυλακή του. Ο Νίκος βγαίνει στον έξω κόσμο και μεταμορφώνεται σε έναν πλανόδιο ράφτη. Σαν νομάς μέσα στην πόλη, κατορθώνει να επανασυστήσει τον εαυτό του και να ενωθεί πάλι με τον κόσμο.
Σύμμαχοι του σ’ αυτή τη γενναία στροφή είναι η Όλγα (Ταμίλλα Κουλίεβα) και η κόρη της Βικτόρια (Δάφνη Μιχοπούλου) λίγο ατίθαση και μάλλον αγοροκόριτσο. Μοιάζει αθώα, αλλά κρύβει ένα άλλο πρόσωπο. Η αυτοσχέδια αυτή οικογένεια τον συνοδεύει στη νέα του ζωή, που ορίζει πια ο ίδιος.
Η Σόνια Λίζα Κέντερμαν έχει γυρίσει μια ταινία με ποιητικό ρεαλισμό και χαρακτήρες βγαλμένους μέσα από την καθημερινότητα, ανθρώπινους και σωστά δομημένους, που τους υποδύονται λιτά και χωρίς μελοδραματικές εξάρσεις οι πρωταγωνιστές της. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 3/6/2021
Είδος: Κοινωνική, Δράμα (100΄)
Χώρες: Ελλάδα, Γερμανία, Βέλγιο (2020)
Σκηνοθεσία: Σόνια Λίζα Κέντερμαν
Παίζουν: Δημήτρης Ήμελλος, Ταμίλλα Κουλίεβα, Θανάσης Παπαγεωργίου, Στάθης Σταμουλακάτος, Δάφνη Μιχοπούλου
Σύνοψη: Ο 50χρονος Νίκος, ένας εκλεπτυσμένος ράφτης παλαιάς κοπής, πασχίζει να κρατήσει ζωντανό το φάντασμα της περασμένης και καλοντυμένης αριστοκρατίας του ’60. Όμως, όταν η τράπεζα απειλεί να κατάσχει το οικογενειακό ραφτάδικο και ο ηλικιωμένος πατέρας του νοσηλεύεται στο νοσοκομείο,  ο Νίκος παίρνει για πρώτη φορά τη ζωή στα χέρια του και βρίσκει έναν ανορθόδοξο τρόπο να φέρει την τέχνη του κοντά στους ανθρώπους του σήμερα. Μπορεί μια νύφη στα Καμίνια να γίνει η μούσα του αλαφροΐσκιωτου Ράφτη;
Διανομή: Tanweer