1/6/21

Ο αθώος - El inocente

Ο αμερικανός συγγραφέας μυθιστορημάτων μυστηρίου και θρίλερ Harlan Coben έχει την τιμητική του στις παραγωγές του Netflix. Μετά το βρετανικό θρίλερ The Stranger και το πολωνέζικο The Woods, τον βλέπουμε να φιγουράρει και στο ισπανικό El Inocente. Όλα πάνω στο ίδιο μοτίβο, περιλαμβάνουν την επανεμφάνιση ανεπίλυτων ή παρερμηνευμένων γεγονότων στο παρελθόν, δολοφονιών ή θανατηφόρων ατυχημάτων και όλα  διαθέτουν πολλές ανατροπές.
Στον Αθώο, ο Ματέο Βιντάλ (αρκετά καλός ο Mario Casas) φυλακίζεται για τέσσερα χρόνια με αιτιολογία «ανθρωποκτονία εξ αμελείας», επειδή σε ένα καυγά μπροστά στην είσοδο ενός μπαρ έσπρωξε έναν συνομήλικό του, που πέφτοντας στο πεζοδρόμιο σκοτώθηκε.
Μετά την απελευθέρωσή του γνωρίζει την Ολίβια (καλή η Aura Garrido), μια νέα με μυστηριώδες παρελθόν, όπως άλλωστε και το δικό του, για το οποίο έχουμε πληροφορίες μέσα από αφηγήσεις συγκρατούμενων. Μόλις η ζωή τους σταθεροποιηθεί, ένα τηλεφώνημα θα αλλάξει τα πάντα στο ζευγάρι. Οι ενοχές θα πέσουν πάνω τους χωρίς έλεος και θα πρέπει να αποδείξουν την αθωότητά τους.
Ίντριγκα, στην οποία συμμετέχουν ανώτατοι λειτουργοί και αστυνομικοί, προσωπικά μίση και φθόνος, με φόντο κλαμπ, στριπτιζάδικα και εμπόριο λευκής σαρκός, θα βγουν στην επιφάνεια μαζί με ορκισμένους εχθρούς, τόσο του Ματέο όσο και της Ολίβια, που θα αναγορευτούν σε «αποδιοπομπαίοι τράγοι» υπεύθυνοι για σειρές εγκλημάτων που «εκτελούνται» από προσωπικούς λογαριασμούς τρίτων. Κανείς δεν πιστεύει ότι ο Ματέο και η Ολίβια είναι αυτοί που δείχνουν ή που θέλουν να δείχνουν, εκτός ίσως από την αστυνομικό επιθεωρητή Λορένα Ορτίζ (Alexandra Jiménez), η οποία κι αυτή θα βρεθεί αντιμέτωπη με ανωτέρους της που εμπλέκονται στα ύποπτα κυκλώματα.
Καλοσκηνοθετημένο θρίλερ με τα όλα του και αρκετές σεναριακές ανατροπές, μέχρι το όγδοο επεισόδιο, που εξηγούνται όλα και καλύπτονται ακόμα και αυτά που νομίζαμε ως «κενά της αφήγησης». Δεν υπάρχουν κενά. Υπάρχουν παλιο-χαρακτήρες, στους οποίους δεν μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη. Ακούγεται μελοδραματικό; Ίσως, αλλά «έτσι είναι αυτά», όπως θα έλεγε και ο Kurt Vonnegut. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Αστυνομική, Μυστηρίου, Δράμα (σειρά 8 επεισοδίων των 55-60΄)
Χώρα: Ισπανία (2021)
Country: Spain
Σκηνοθεσία: Oriol Paulo
Παίζουν: Mario Casas, Xavi Sáez, Santi Pons, Aura Garrido, Alexandra Jiménez
Σύνοψη: Μια τυχαία δολοφονία οδηγεί έναν άνθρωπο στη φυλακή. Μετά την αποφυλάκισή του και πάνω που  βρίσκει την αγάπη και την ευκαιρία να ζήσει με ηρεμία, ένα τηλεφώνημα φέρνει πίσω τους εφιάλτες του.