Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

2/6/21

Σφαγείο Νούμερο 5 - Kurt Vonnegut

Διάβασα σε graphic novel ένα από τα σημαντικότερα αντιπολεμικά βιβλία, ένα κλασικό αμερικανικό μυθιστόρημα, το «Σφαγείο Νούμερο 5» του Kurt Vonnegut. Ο Βόνεγκατ, που έζησε από το 1922 μέχρι το 2007, ήταν Αμερικανός συγγραφέας και δοκιμιογράφος, γνωστός για τις ανθρωπιστικές του πεποιθήσεις αλλά και για τα έργα του που αναμειγνύουν την σάτιρα, την μαύρη κωμωδία και την επιστημονική φαντασία. Ο κεντρικός χαρακτήρας του μυθιστορήματος «Σφαγείο Νούμερο 5», ο Μπίλι Πίλγκριμ έχει διαβάσει Κίλγκορ Τράουτ, έχει γίνει ένας επιτυχημένος οπτομέτρης, έχει φτιάξει μία αγαπημένη οικογένεια, έχει δει την καταστροφή της Δρέσδης, έχει ταξιδέψει στον πλανήτη Τραλφάμαντορ, έχει γνωρίσει τον Κουρτ Βόνεγκατ και έχει ξεκολλήσει από τη ροή του χρόνου. Το ταξίδι του, είναι ταυτόχρονα μια σατιρική ματιά στον τρόμο και στην τραγωδία του πολέμου, όπου στέλνουν παιδιά στην πρώτη γραμμή για να πεθάνουν (γιατί «έτσι είναι αυτά», όπως επαναλαμβάνεται πολλές φορές στην αφήγηση), αλλά και μια συγκινητική μελέτη της ανθρώπινης φύσης.
Το διάσημο αυτό έργο του Βόνεγκατ έχει διασκευαστεί σε graphic novel από τον βραβευμένο με Eisner σεναριογράφο Ryan North (How to Invent Everything: A Survival Guide for the Stranded Time Traveler) και τον υποψήφιο για Eisner εικονογράφο Albert Monteys (Universe!).
Αποτελεί το έκτο μυθιστόρημα του Βόνεγκατ, και είχε επιτυχία τόσο εμπορική, όσο και από τους κριτικούς. Το αντιπολεμικό θέμα του βιβλίου είχε απήχηση στους αναγνώστες κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, ο οποίος όταν κυκλοφόρησε ήταν σε εξέλιξη, και οι κριτικές που έλαβε ήταν γενικώς θετικές. Μετά την κυκλοφορία του, το «Σφαγείο Νούμερο 5», κατέκτησε την κορυφή στην λίστα με τα best-seller της εφημερίδας The New York Times, ωθώντας τον Βόνεγκατ στην απόκτηση διεθνούς φήμης.    
Πρέπει να αναφέρω ότι με μια καριέρα που ξεπερνά τα πενήντα χρόνια, ο Κουρτ Βόνεγκατ έγραψε 14 μυθιστορήματα, τρεις συλλογές με μικρές ιστορίες και πέντε έργα μη-φαντασίας. Το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Player piano» (1952) έλαβε θετικές κριτικής αλλά δεν είχε εμπορική επιτυχία. Στη συνέχεια όμως έγραψε αρκετά μυθιστορήματα, τα οποία γνώρισαν σχετική επιτυχία, όπως το «Η φωλιά της γάτας» (1963) και το «God bless you, Mr. Rosewater» (1964), με αποκορύφωμα το «Σφαγείο», το οποίο πρέπει να διαβάσετε (τουλάχιστον ως graphic novel). Είναι εξαιρετικό και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis  σε μετάφραση Ηλία Τσιάρα.