27/12/20

Ο ουρανός του μεσονυχτίου - The midnight sky

Ο Clooney ως σκηνοθέτης, μετά τα «Suburbicon» (2017), «Μνημείων άνδρες» (2014), «Αι Ειδοί του Μαρτίου» (2011), «Παιχνίδι Χωρίς Κανόνες» (2008) και το κορυφαίο του «Καληνύχτα, και καλή τύχη» (2005), επανέρχεται αυτή τη φορά με μια επιστημονική φαντασία, η οποία φαίνεται να είναι εμπνευσμένη από παρόμοιες ταινίες όπως η «Διάσωση» (2015), το «Interstellar» (2015) και βασικά το «Gravity» (2013). Δεν είναι κακός ως σκηνοθέτης, αλλά δεν είναι και ο Alfonso Cuarón.
Αυτή τη φορά, η ταινία του δεν εστιάζει σε κάποιο θέμα ώστε να μπορέσει να «απογειωθεί», εκτός ίσως από το γεγονός ότι είναι καταγγελτική πάνω στην καταστροφική κλιματική αλλαγή. Και μάλιστα με ημερομηνία λήξεως το 2049, όπως ακριβώς και στο «Blade Runner 2049» του Denis Villeneuve.
Ο Clooney, σ’ αυτό το ατυχές και άνευ στόχου, δημιούργημά του, υποδύεται έναν επιστήμονα τον Augustine Lofthouse, ο οποίος εν όψει του τέλους του κόσμου, αποφασίζει να μείνει πίσω σε έναν μετεωρολογικό σταθμό, την ώρα που όλοι τον εγκαταλείπουν για να σωθούν. Δεν δίνονται πολλές λεπτομέρειες, αλλά τα συμφραζόμενα υποδηλώνουν σαφώς ότι ο πλανήτης μας δεν έχει πολύ χρόνο ζωής.
Ο επιστήμονας αυτός, παρόλο που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα υγείας (κάνει καθημερινά αιμοκάθαρση) μένει μόνος του και έρχεται σε επαφή με ένα διαστημικό λεωφορείο το οποίο ονομάζεται Aether και βρίσκεται στο δρόμο επιστροφής στη Γη. Αν και δεν έχει δυνατό σήμα επικοινωνίας, προσπαθεί να πείσει το πλήρωμα του Aether να μην επιστρέψουν, διότι ο πλανήτης δεν είναι κατοικήσιμος.
Κάθε άλλη λεπτομέρεια για την ταινία, πέραν της εμφάνισης στο σταθμό ενός μικρού κοριτσιού (Caoilinn Springall) που φαίνεται να μην έχει προλάβει να φύγει, καταστρέφει τη μαγεία του υποψήφιου τηλεθεατή που παρά τον αργό ρυθμό της, θα καθίσει να τη δει για να απολαύσει τουλάχιστον την ερμηνεία του George Clooney, που θυμίζει τον Leonardo Di Caprio στην «Επιστροφή» (2015). Επίσης, μπορεί να απολαύσει και το μελωδικό soundtrack που έχει γράψει ο Alexandre Desplat. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας, Δράμα (118΄)  
Χώρα: ΗΠΑ (2020)
Σκηνοθεσία: George Clooney
Παίζουν: George Clooney, Felicity Jones, David Oyelowo, Caoilling Springall
Σύνοψη: Βασισμένη στο μυθιστόρημα «Good Morning, Midnight» της Lily Brooks-Dalton αυτή η μετα-αποκαλυπτική ιστορία, ακολουθεί τον Αυγουστίνο, έναν μοναχικό επιστήμονα στην Αρκτική, καθώς αγωνίζεται να εμποδίσει τη Σουλί και τους συναδέλφους της αστροναύτες να επιστρέψουν στην Γη μετά από μια μυστηριώδη παγκόσμια καταστροφή (Από το Netflix)
------------
Μια εμπεριστατωμένη μελέτη για την Επιστημονική Φαντασία (ορισμός, είδη, κλάδοι, ταινίες) μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ