22/10/20

Ρεβέκκα - Rebecca

Μια αξιοπρεπής και πιστή μεταφορά του κλασικού αριστουργήματος της Δάφνης Ντι Μωριέ στην πλατφόρμα του Netflix από τον Μπεν Ουίτλι (που είχε μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη και το αλληγορικό μυθιστόρημα High Rise του J.G. Ballard)
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το φιλμ του Ουίτλι είναι remake της ομότιτλης και αριστουργηματικής ταινίας του Άλφρεντ Χίτσκοκ, που ήταν μάλιστα και υποψήφια για έντεκα (11) Όσκαρ το 1940, αλλά κέρδισε μόνο δύο (Καλύτερης Ταινίας και Φωτογραφίας για Ασπρόμαυρη Ταινία), αλλά δεν είναι. Επειδή ο Χίτσκοκ δεν είχε τηρήσει πιστά το βιβλίο, ειδικά στο φινάλε, λόγω του Κώδικα Χέιζ που απαγόρευε εκείνη την εποχή κάποιες σκηνές, ή αναφορές σε εγκληματικές δράσεις.
Ο Μπεν Ουίτλι μη έχοντας να αντιμετωπίσει αυτές τις απαγορεύσεις, γύρισε την ταινία με ένα μόνο προσδοκόμενο βάρος: την εκ μέρους των μεγαλύτερων σε ηλικία θεατών σύγκριση του έργου του με την ταινία του Χίτσκοκ. Στην οποία επιπλέον το ρόλο του Μαξίμ Ντε Γουίντερ κρατούσε ο πολύς Λόρενς Ολίβιε και εκείνον της δεύτερης κυρίας Ντε Γουίντερ η Τζόαν Φοντέιν, ενώ εκείνον της Μις Ντάνβερς, της αυστηρής και ταυτόχρονα τρομακτικής οικονόμου έπαιζε η  Τζούντιθ Άντερσον.
Ο Ουίτλι ξεκινά την ταινία με την κλασική -όπως και στο βιβλίο- αφήγηση της κοπέλας που μας λέει: «Χθες βράδυ ονειρεύτηκα το Μάντερλεϊ» έναν επιβλητικό πύργο μέσα σε ένα τεράστιο κτήμα και στη συνέχεια ανατρέχει στο παρελθόν της, εξηγώντας στον αναγνώστη-θεατή, για πιο λόγο αυτός ο πύργος ξεκίνησε ως μελλοντικός παράδεισος για τον έγγαμο βίο της και κατέληξε μια ψυχολογική κόλαση.
Η κοπέλα αυτή (η οποία στο έργο αναφέρεται πάντοτε ως η δεύτερη κυρία Ντε Γουίντερ) είναι γκουβερνάντα στο πλάι μιας ιδιότροπης πλούσιας γυναίκας, εξαιτίας της οποίας γνωρίζεται με τον εσωστρεφή χήρο αριστοκράτη Ντε Γουίντερ, ο οποίος γρήγορα τη συμπαθεί και κάτω από την καταπιεστική συμπεριφορά της ιδιότροπης κυρίας, της κάνει πρόταση γάμου. Η κοπέλα δέχεται ευτυχισμένη, τον παντρεύεται και φεύγει μαζί του για τον πύργο του το Μάντερλεϊ, όπου αργότερα θα ανακαλύψει πως ο ίδιος και το προσωπικό του με επικεφαλής τη μυστηριώδη οικονόμο Μις Ντάνβερς ζουν υπό τη σκιά της πρώτης γυναίκας του της Ρεβέκκας, η οποία έχει πεθάνει κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.
Η ταινία του Ουίτλι είναι μια πλούσια παραγωγή που διαθέτει glamour, ρομαντισμό, αίσθημα, μυστήριο, suspense γύρω από την προσωπικότητα της  Ρεβέκκας και της σχέσης της με τους ανθρώπους του πύργου και ένα ανατρεπτικό φινάλε. Διαθέτει υπέροχη φωτογραφία και αυθεντικότητα σε ντεκόρ και κοστούμια εποχής.
Πάσχει λίγο από τις ερμηνείες. Η Λίλι Τζέιμς, ως κυρία Ντε Γουίντερ, της έρχεται δύσκολο να δείξει τη μεταστροφή του χαρακτήρα της απέναντι στην Μις Ντάνβερς, την οποία υποδύεται η υπέροχη Κριστίν Σκοτ Τόμας, που πραγματικά σε τρομάζει και μόνο με το ψυχρό βλέμμα της που φανερώνει ότι γνωρίζει περισσότερα από όσα λέει στη δεύτερη κυρία Ντε Γουίντερς.
Από την άλλη, ο Άρμι Χάμερ ως Μαξίμ Ντε Γουίντερ, είναι λίγος για το φορτίο του αριστοκράτη που έχει επωμισθεί και μπορώ να τον δικαιολογήσω, μόνον επειδή ο ρόλος του τον θέλει άβουλο, που άγεται και φέρεται από την ισχυρή προσωπικότητα της οικονόμου του Μις Ντάνβερς, ο ρόλος της οποίας είναι και ο σημαντικότερος στην ταινία που γενικά βλέπεται με ενδιαφέρον. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix από 21/10/2020
Είδος: Αισθηματική - Δραματική - Μυστηρίου (121΄)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (2020)
Σκηνοθεσία: Μπεν Ουίτλι
Παίζουν: Άρμι Χάμερ, Λίλι Τζέιμς. Κριστίν Σκοτ Τόμας, Ανν Ντόουντ, Λούσι Ράσελ, Τομ Χαντσον
Σύνοψη: Μια νεαρή νεόνυμφη φτάνει στο επιβλητικό οικογενειακό κτήμα του συζύγου της σε μια ανεμοδαρμένη αγγλική ακτή και βρίσκεται να παλεύει με τη σκιά της πρώτης και συζύγου του, Ρεβέκκας, της οποίας η προσωπικότητα σκιάζει το σπίτι ακόμη και ένα χρόνο μετά το θάνατό της.