7/2/19

Ψυχρή καταδίωξη - Cold pursuit

«Εν πρώτοις πρέπει να ομολογήσω, ότι λίγο το χιονισμένο τοπίο και λίγο από την απρόοπτη εξέλιξη του σεναρίου, το μυαλό μου πήγε αμέσως στο Fargo των αδελφών Κοέν». Αυτά είχα γράψει τον Απρίλιο του 2015 όταν είχα δει την Νορβηγική ταινία του Χανς Πίτερ Μόλαντ «Με σειρά εξαφάνισης» 

(In order of disappearance), στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Στέλαν Σκάρσγκαρντ στο ρόλο του Νιλς ενός πατέρα που δεν θέλει να δεχθεί την επίσημη εκδοχή ότι ο γιος του πέθανε επειδή είχε κυλήσει στα ναρκωτικά και βλέποντας τη γραφειοκρατική αντιμετώπιση του θανάτου του από την αστυνομία, παίρνει το νόμο στα χέρια του, αρχίζοντας «εκκαθαρίσεις» με ψυχρότητα και μαεστρία επαγγελματία. 
Σε αυτό το remake, το ρόλο του πατέρα τον παίζει ο Λίαμ Νίσον, που έχει κριθεί από τα γραφεία διανομής, ως πλέον ο καταλληλότερος για χαροκαμένος πατέρας-εκδικητής μετά από τις επιτυχημένες συμμετοχές του στο franchise «Αρπαγή» (Taken).
Από εκεί και πέρα, το σενάριο βαδίζει παράλληλα με εκείνο της Νορβηγικής ταινίας διατηρώντας το μαύρο (άλα Ταραντίνο) χιούμορ, την αιματοβαμμένη βία και αλλάζοντας το πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο. Στη Νορβηγική εκδοχή η μια από τις συμμορίες είναι «αλλοδαποί» Λάπωνες, ενώ στην αμερικανική, είναι Ινδιάνοι προσκολλημένοι στις παραδόσεις τους. Ίδιος παραμένει και ο σχολιασμός της πολυτελούς ζωής των «λευκών», όπως και της αλαζονικής συμπεριφοράς του λευκού εμπόρου ναρκωτικών που ήταν και ο υπεύθυνος για το θάνατο του γιού του φιλήσυχου Νιλς. Ενός φιλήσυχου οδηγού εκχιονιστήρα, ο οποίος κάνει ό,τι κάνει εμπνεόμενος από τις αστυνομικές ταινίες που έχει δει.
Εν πάση περιπτώσει, η Ψυχρή Καταδίωξη είναι μια αρκετά καλή περιπέτεια, με φόντο το χιονισμένο Ντένβερ του Κολοράντο. Διαθέτει υποδόριο χιούμορ, κορυφούμενη δράση με ένα εξαιρετικό κρεσέντο προς το φινάλε και στηρίζεται σε δύο τουλάχιστον καλές ερμηνείες: του Λίαμ Νίσον στο ρόλο του Νιλς και του Τομ Μπέιτμαν στο ρόλο του μεγαλέμπορου ναρκωτικών Βίκινγκ τον οποίο στην πρώτη ταινία κρατούσε ο Μπρούνο Γκαντζ. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 7/2/19
Είδος: Δράσης, Δράμα, Θρίλερ    
Σκηνοθεσία: Χανς Πίτερ Μόλαντ 
Παίζουν: Λίαμ Νίσον, Έμι Ρόσαμ, Λόρα Ντερν
Σύνοψη: Καλώς ήρθατε στην πόλη Kehoe, η θερμοκρασία είναι 10 βαθμοί υπό το μηδέν, και συνεχώς κατεβαίνει σε αυτό το γκλαμουράτο χειμερινό θέρετρο στα Βραχώδη Όρη. Η τοπική Αστυνομία συνήθως δεν έχει δουλειά μέχρι την ημέρα που ο γιος του Νελς, ενός ταπεινού οδηγού εκχιονιστικού μηχανήματος του δήμου, δολοφονείται ύστερα από εντολή του "Viking", του τοπικού Βαρόνου των ναρκωτικών. Οργισμένος και εξοπλισμένος με βαριά μηχανήματα ο Νελς αποφασίζει να εξολοθρεύσει το καρτέλ ξεπαστρεύοντας ένα, ένα τα μέλη του, αλλά το μόνο που γνωρίζει από φόνους είναι ό,τι έχει διαβάσει από αστυνομικά μυθιστορήματα. Καθώς τα πτώματα στοιβάζονται, ένας πόλεμος ξεσπά μεταξύ του Βαρόνου των ναρκωτικών "Viking" και του Αρχιμαφιόζου "White Bull" και οι πλαγιές της μικρής πόλης από ολόλευκες βάφονται κόκκινες (Από την Spentzos Film)