7/2/19

Απαγορευμένες συναντήσεις - The reports on Sarah and Saleem

Ένα κοινωνικό δράμα χαρακτήρων με μια σειρά από πολιτικά, κοινωνικά και οικογενειακά διλήμματα, που θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου όπου υπάρχει καταπίεση και αδικία.

Η επιλογή της Ιερουσαλήμ για την ιστορία δύο ζευγαριών, μεταξύ των οποίων δημιουργείται σχέση απιστίας, επιτείνει αυτό το δράμα, το οποίο ο σκηνοθέτης χειρίζεται σαν θρίλερ. Η Σάρα, που έχει δική της καφετερία και είναι παντρεμένη με αξιωματικό καριέρας των Ισραηλινών, έχει εραστή τον Παλαιστίνιο Σαλίμ. Εκείνος, οδηγός σε εταιρία διανομής, είναι παντρεμένος και η γυναίκα του περιμένει παιδί. Η σχέση τους, θα πάει στραβά όταν ο Σαλίμ αναλαμβάνει κάποιες νυκτερινές παραδόσεις και σε ένα ραντεβού τους την παίρνει μαζί του από την άλλη μεριά του τείχους, θεωρώντας ότι δεν θα τους δει κανείς. Ένα ατυχές περιστατικό θα φέρει τον Σαλίμ και τη Σάρα σε τόσο δύσκολη θέση, που ακόμα και αν πουν την αλήθεια θα εκτεθούν όλοι σπάζοντας πολλά ταμπού. 
Τοποθετώντας την ιστορία των δύο ζευγαριών στη διχασμένη πόλη της Ιερουσαλήμ, ο σκηνοθέτης Μουάγιαντ Άλαγιαν, αποτυπώνει το πώς η ζωή στην ιερή αυτή πόλη υπαγορεύει μια επικίνδυνη αντίδραση σε ένα κοινότοπο κοινωνικό δράμα που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε στον κόσμο. Αλλά όταν συμβαίνει εκεί, με την αφόρητη πίεση που ασκεί το κοινωνικοπολιτικό και στρατιωτικό περιβάλλον, οι άνθρωποι πληρώνουν πολύ μεγαλύτερο τίμημα και καλούνται να δράσουν με τρόπο εγωιστικό και βλαβερό για τους γύρω τους προκειμένου να επιβιώσουν οι ίδιοι.
Ο Μουάγιαντ Άλαγιαν, παρακολουθεί τους ήρωές του από απόσταση και με αργό ρυθμό, χωρίς να εκφράζει άποψη. Αφήνει το θεατή να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα μέσα από τις αντικρουόμενες απόψεις και τα επιχειρήματα που εκφράζουν οι χαρακτήρες του φιλμ, το οποίο εκτός από τις πολύ καλές ερμηνείες, διαθέτει και ένα εξαιρετικό σενάριο με ανατροπές. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 7/2/19
Είδος: Δράμα 
Σκηνοθεσία: Μουάγιαντ Άλαγιαν 
Παίζουν: Αντίμπ Σαφάντι, Σιλβάν Κρέτσνερ, Ισάι Γκόλαν, Μάισα Αμπντ Ελχαντί, Μοχάμαντ Έιντ, Καμέλ Ελ Μπάσα  
Σύνοψη: Μία απαγορευμένη ερωτική σχέση στην καρδιά της διχασμένης Ιερουσαλήμ πυροδοτεί ένα μπαράζ απρόβλεπτων εξελίξεων και δραματικών ανατροπών στο καθηλωτικό κοινωνικό θρίλερ του Μουάγιαντ Άλαγιαν, που βραβεύτηκε με το βραβείο Σεναρίου και Κοινού HBF στο φεστιβάλ του Ρότερνταμ. (Από την Odeon)