14/10/24

The trust fall: Julian Assange

Ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ που εξετάζει το νόημα και τη σημασία των γνώσεων που το WikiLeaks κοινοποίησε στον κόσμο, τη συμπεριφορά όλων των εμπλεκόμενων, τον εξαιρετικό προσωπικό κίνδυνο που ανέλαβε ο Assange και τα ευρύτερα θεμελιώδη ζητήματα σχετικά με την ελευθερία του Τύπου που επηρεάζουν όλο τον κόσμο και το δικαίωμα στην ελεύθερη γνώση.
Παρά το γεγονός ότι ο πολυβραβευμένος Αυστραλός δημοσιογράφος και εκδότης Julian Assange, κρατείται, φιμώνεται και κρύβεται από την κοινή θέα στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Belmarsh, έχει γίνει μια από τις πιο δυνατές φωνές για την ελευθερία του λόγου της εποχής μας. Έχει επίσης,  ρισκάρει τα πάντα για να φέρει την αλήθεια στο φως. Οι αποκαλύψεις του WikiLeaks και του Assange από το 2010 και ύστερα, πυροδότησε μια θύελλα αντιπαράθεσης και μια ανελέητη καταδίωξη από την πιο ισχυρή αυτοκρατορία στον πλανήτη.
Με γυρίσματα που διήρκεσαν πάνω από δύο χρόνια, σε τρεις ηπείρους και σε δέκα πόλεις, το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει μια σειρά συνεντεύξεων από διακεκριμένους ανθρώπους όπως οι Daniel Ellsberg, John Pilger, Tariq Ali και Chris Hedges και τις γνώσεις ειδικών όπως οι Jennifer Robinson, Jill Stein, Stefania Maurizi και Nils Melzer, συμπεριλαμβανομένων των δικών του ανθρώπων Stella Assange, John Shipton και Gabriel Shipton.
Εξετάζοντας τα κίνητρα αυτού του ακτιβιστή και καινοτόμου για την ειρήνη, αυτό το εκπληκτικό, συγκλονιστικό και εμπνευσμένο ντοκιμαντέρ προσκαλεί τους θεατές να ξεκινήσουν ένα ταξίδι κατανόησης, όπου οι συνθήκες είναι άνευ προηγουμένου και ο προορισμός απροσδόκητος. (Κριτική μου για το MyFilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 17/10/2024
Είδος: Ντοκιμαντέρ, Ιστορικό, 128΄
Χώρα: Αυστραλία, 2023
Σκηνοθεσία: Κιμ Στέιτον 
Διανομή: New Star