13/10/24

Kneecap

Μια μουσική, δραματική κωμωδία με βιογραφικά στοιχεία, βασισμένη στην ομώνυμη ιρλανδική hip-hop μπάντα. Αφηγείται την ιστορία τριών νέων μουσικών, του Naoise, του Liam Óg, και του JJ, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν την ιρλανδική γλώσσα μέσα από τη μουσική τους, αψηφώντας την καταπίεση από την αστυνομία, τις παραστρατιωτικές ομάδες όπως οι αυτοαποκαλούμενοι «Ριζοσπάστες Ρεπουμπλικάνοι Ενάντια στα Ναρκωτικά» και τους πολιτικούς. 
Η ταινία ξεκινά με ένα μέλος του συγκροτήματος να αρνείται να μιλήσει αγγλικά σε μια αστυνομική ανάκριση και καλείται ένας μεταφραστής, ο οποίος διδάσκει μουσική σε ένα σχολείο ιρλανδικής γλώσσας και κάνει τη μετάφραση όπως τη θέλει.
Το συγκρότημα Kneecap, δημιουργεί μουσική με ισχυρό πολιτικό μήνυμα, κάτι που τους φέρνει αντιμέτωπους με τις αρχές στο Δυτικό Μπέλφαστ. Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο πατέρας (εξαίρετος ο Μάικλ Φασμπέντερ) ενός μέλους του συγκροτήματος που κρύβεται και θεωρείται νεκρός, παροτρύνει το γιο του λέγοντας «Κάθε λέξη είναι και μια σφαίρα ενάντια στους κατακτητές» και επειδή θεωρείται νεκρός, συμπληρώνει: «Και κάθε μέρα που δεν με πιάνουν είναι μια ψυχολογική νίκη εναντίον τους», 
Η ταινία, γεμάτη ενέργεια και χιούμορ, απεικονίζει την πορεία τους από τις μικρές εμφανίσεις σε παμπ μέχρι την ευρύτερη αναγνώριση, αντιμετωπίζοντας θέματα όπως η χρήση ναρκωτικών, οι πολιτικές διαφωνίες και οι προσωπικές συγκρούσεις. 
Μου θύμισε το Trainspotting, για την προκλητική της αφήγηση και το ταχύρρυθμο, σχεδόν ξέφρενο στυλ, ενώ συνδυάζει ζωντανή δράση με κινούμενα σχέδια και άλλες κινηματογραφικές τεχνικές, συμπεριλαμβάνοντας την έντονη αφήγηση και το αυθεντικό της ύφος, ειδικά με τον τρόπο που συνδυάζει το πολιτικό και το πολιτιστικό στοιχείο. 
Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη ιρλανδόφωνη ταινία που συμμετείχε στο Sundance Film Festival το 2024. (Κριτική μου για το MyFilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 17/10/2024
Είδος: Κωμωδία, 105'
Χώρα: Ιρλανδία, 2024
Σκηνοθεσία: Ριτς Πέπιατ
Παίζουν: Μόγκλε Μπαπ, Μο Κάρα, Ντίτζει Πρόβεϊ, Τζόσι Γουόκερ, Φενούλα Φλάχερτυ, Μάικλ Φασμπέντερ
Διανομή: Cinobo