12/10/24

Μη μ’ αφήσεις ποτέ – Never let me go

Βρετανική δραματική ταινία, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Καζούο Ισιγκούρο (Τα Απομεινάρια μιας Ημέρας), η οποία συνδυάζει δραματικά στοιχεία με επιστημονική φαντασία.
Η ταινία διαδραματίζεται στην Αγγλία στο εγγύς μέλλον, όπου η ιατρική πρόοδος έχει επιτρέψει στους ανθρώπους να ζουν πολύ περισσότερα χρόνια και ακολουθεί τρεις νεαρούς χαρακτήρες, την Κάθι (Κάρεϊ Μάλιγκαν) τον Τόμι (Άντριου Γκάρφιλντ) και την Ρουθ (Κίρα Νάιτλι), που μεγαλώνουν σε ένα οικοτροφείο με την ονομασία Hailsham αγνοώντας τους σκοπούς του ιδρύματος. 
Η ταινία εστιάζει στη σχέση ανάμεσά τους, καθώς και στα ανάμικτα συναισθήματα αγάπης, ζήλιας, χαράς ή θλίψης που προκύπτουν από τη συμβίωσή τους στο ίδρυμα και τη συμπεριφορά των μεγαλύτερων που τους προσέχουν. Η Κάθι είναι η αφηγήτρια της ιστορίας και το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας επικεντρώνεται στις προσωπικές τους σχέσεις, ενώ παράλληλα θίγονται τα θέματα της αξίας της ζωής, του θανάτου και της ηθικής από τη χρήση της τεχνολογίας για ιατρικούς σκοπούς.
Ο σκηνοθέτης Μαρκ Ρόμανεκ, εκτός από την έμφαση που δίνει στην ατμόσφαιρα του έργου, με μια αισθητική  (με τη βοήθεια και της φωτογραφίας του Άνταμ Κίμελ) που αποτυπώνει την κλειστοφοβία και τη μελαγχολία της ιστορίας, εμβαθύνει σε βαθιά φιλοσοφικά ζητήματα, όπως την ηθική της χρήσης ανθρώπων ως αντικείμενα για ιατρικούς σκοπούς, την ανθρώπινη θνητότητα και τη συνειδητοποίηση ότι η ζωή είναι πεπερασμένη καθώς και τον ρόλο των συναισθημάτων στην αποδοχή της ανθρώπινης μοίρας καθώς και στη διαχείριση των σχέσεων.
Μεγάλο ατού της ταινίας είναι οι ερμηνείες των τριών βασικών πρωταγωνιστών, οι οποίοι καταφέρνουν να μεταδώσουν τη συναισθηματική πολυπλοκότητα των χαρακτήρων τους. 
Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός της είναι αργός, καταφέρνει να προκαλεί βαθιά συναισθηματική αντίδραση. 
Συνολικά, πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ταινία (τροφή για σκέψη) που συνδυάζει την επιστημονική φαντασία με υπαρξιακά θέματα και σημαντικά ερωτήματα γύρω από τη φύση της ζωής και της αγάπης.
INFO
Προβάλλεται στις 17/10/2024
Στη Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων Cine Δράση
Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας, Αισθηματική, Δράμα, 2010
Χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, 103΄
Σκηνοθεσία: Μαρκ Ρόμανεκ
Παίζουν: Κίρα Νάιτλι, Άντριου Γκάρφιλντ, Κάρεϊ Μάλιγκαν, Σαρλότ Ράμπλινγκ