24/9/24

Οι στρατιώτες της Σαλαμίνας - Soldados de Salamina (Επαν.)

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ισπανού συγγραφέα Χαβιέ Θέρκας «Soldados de Salamina» κάνει τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο ασυνήθιστα προσιτό, μεταφέροντάς τον σε μία πιο σύγχρονη μορφή, που ασχολείται λιγότερο με την τοπική πολιτική και περισσότερο με την οικουμενικότητα. 
Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από την Λόλα, μια καθηγήτρια φιλολογίας, η οποία διερευνώντας ένα δευτερεύον επεισόδιο του ισπανικού εμφυλίου, προβληματίζεται για το νόημα της λέξης «ήρωας» στη σημερινή εποχή και αναδεικνύει τους ξεχασμένους «μικρούς» ήρωες αυτής της διένεξης. 
Ο φακός του Τρουέμπα ρίχνει μια φρέσκια ματιά στην ισπανική ιστορία και στην εξερεύνηση της ανθρώπινης φύσης, η οποία λειτουργεί διαφορετικά σε καιρούς κρίσης και ιδιαίτερα σε σχέση με τον εμφύλιο πόλεμο. Η ματιά του, ενσωματωμένη στο σημερινό δράμα που αποδίδεται  από την εξαιρετική Αριάντνα Γκιλ, αντιπροσωπεύει ένα πρωτότυπο έργο το οποίο, όπως λέγεται, αξίζει να μπει στο είδος του Art-House Cinema.
Η ταινία, είναι απόλυτα πιστή διασκευή στο πνεύμα του βιβλίου του Θέρκας, το οποίο αν και μυθιστόρημα, έχει τη μορφή ιστορικού δοκιμίου για τον ισπανικό εμφύλιο και προβάλλει τη σύγχρονη αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας και τη σχέση μεταξύ της προσωπικής ιστορίας και της ιστορικής μνήμης. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 26/9/2024
Είδος: Δράμα, 112’
Χώρα: Ισπανία, 2003
Σκηνοθεσία: Νταβίντ Τρουέμπα
Πρωταγωνιστούν: Αριάντνα Γκιλ, Ραμόν Φοντσέρ, Τζόαν Νταλμάου, Ντιέγκο Λούνα
Διανομή: New Star