24/9/24

Γλυκιά ζωή - La dolce vita (Επαν.)

Μία από τις σημαντικότερες του ιταλικού και παγκόσμιου κινηματογράφου. Ένα αριστούργημα για την περίπλοκη θεματολογία, την κινηματογραφική της τεχνική και τη βαθιά κριτική στην κοινωνία, όντας εξαιρετικά επίκαιρη ακόμα και σήμερα, καθώς πραγματεύεται διαχρονικά ζητήματα όπως την αναζήτηση για το νόημα της ζωής, τις κοινωνικές υπερβολές και τη διαρκή επιθυμία για προσωπική ικανοποίηση.
Η πλοκή ακολουθεί τον Μαρτσέλο έναν δημοσιογράφο που γράφει για κοσμικά θέματα στη Ρώμη. Κατά τη διάρκεια της ταινίας, παρακολουθούμε τον Μαρτσέλο να ζει μια ζωή γεμάτη υπερβολές, διασκέδαση και ηδονιστικές απολαύσεις στην υψηλή κοινωνία της πόλης συναντώντας διάφορους χαρακτήρες από τον κόσμο της νύχτας, από πλούσιους αριστοκράτες μέχρι φιλόδοξους ηθοποιούς,. Αν και αρχικά φαίνεται να απολαμβάνει αυτόν τον τρόπο ζωής, σύντομα συνειδητοποιεί το κενό και την παρακμή που τον περιβάλλει και τελικά θα έρθει αντιμέτωπος με τις δικές του υπαρξιακές ανησυχίες.
Μία από τις πιο εμβληματικές σκηνές της ταινίας είναι όταν η Ανίτα Έκμπεργκ (η οποία υποδύεται την Αμερικανίδα ηθοποιό Σύλβια) βουτάει στην Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη. Αυτή η σκηνή έχει μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου ως σύμβολο της απόλαυσης και της παρακμής της εποχής.
Η Γλυικία Ζωή ήταν πρωτοποριακή στην απεικόνιση της σύγχρονης ζωής και της κρίσης ταυτότητας, κερδίζοντας Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών 1960. Επιπλέον, η ταινία συνέβαλε στην καθιέρωση του Φελίνι ως ενός από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες στην ιστορία του σινεμά. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 26-9-2024
Είδος: Κομεντί, 174'
Χώρες: Ιταλία, Γαλλία, 1960
Σκηνοθεσία: Φεντερίκο Φελίνι
Παίζουν: Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, Ανίτα Έκμπεργκ, Ανούκ Εμέ, Iβόν Φουρνό
Διανομή: Cinobo