25/9/24

Μπανέλ & Άνταμα - Banel & Adama

Μια ταινία για την ελευθερία, την αγάπη, την ατομικότητα και την αντίθεση ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη ζωή, η οποία τονίζει την ένταση που δημιουργείται όταν οι προσωπικές επιθυμίες έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες της κοινότητας.
Πρόκειται για μια ρομαντική ιστορία που εξελίσσεται με φόντο ένα μικρό χωριό της Σενεγάλης. Η πλοκή του επικεντρώνεται στους δύο βασικούς χαρακτήρες, την Μπανέλ (συγκλονιστική η Μαμαντού Ντιαλό) και τον Άνταμα (Καντί Μανέ), ένα νεαρό ζευγάρι που ζει σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Δυτικής Αφρικής, σε μια βαθιά θρησκευόμενη ισλαμική κοινότητα όπου η συμπεριφορά των γυναικών βρίσκεται συνεχώς υπό τον κοινωνικό έλεγχο, ενώ το χωριό αντιμετωπίζει προβλήματα από την κλιματική αλλαγή. Τα βοοειδή πεθαίνουν από τον καύσωνα και τη λειψυδρία, ενώ τα τρόφιμα λιγοστεύουν.
Η Μπανέλ, ατίθασος και ανεξάρτητος χαρακτήρας, είναι γεμάτη όνειρα και φιλοδοξίες για μια ζωή μακριά από τα παραδοσιακά ήθη του χωριού τους, ενώ ο Άνταμα είναι περισσότερο συνδεδεμένος με την κοινότητα στην οποία προορίζεται για αρχηγός. Η αγάπη τους δοκιμάζεται από τις παραδόσεις, που έρχονται σε σύγκρουση με τα προσωπικά τους όνειρα.
Η ταινία αποτελεί σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ραματά-Τουλαγιέ Σι, μια Σενεγαλέζα σεναριογράφο που γεννήθηκε στο Παρίσι από Σενεγαλέζους γονείς και μεγάλωσε με επιρροές τόσο από τη γαλλική, όσο και από τη σενεγαλέζικη κουλτούρα, αναπτύσσοντας ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία και την αφήγηση. Η διεισδυτική ματιά της, στη συγκεκριμένη ταινία, ξεδιπλώνει σύγχρονα πανανθρώπινα συναισθήματα και διλήμματα και ταυτόχρονα (με τη  «ζεστή» φωτογραφία του Άμινε Μπεράντα) αναδεικνύει την άγρια ομορφιά των αφρικανικών τοπίων. 
Η «Μπανέλ & Άνταμα» επιλέχθηκε για το Διαγωνιστικό Τμήμα των Καννών το 2023, μια εξαιρετική και σπάνια τιμή για σκηνοθετικό ντεμπούτο και συμμετείχε επίσημα στο Φεστιβάλ του Τορόντο (TIFF).
Συνολικά, έχουμε μια δυνατή κινηματογραφία.
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 26/9/2024
Είδος: Αισθηματικό, Δράμα, Ηθογραφικό, 87'
Χώρες: Γαλλία, Σενεγάλη, Μάλι, Κατάρ,2023
Σκηνοθεσία: Ραμάτα Τουλαγιέ-Σι
Παίζουν: Καντί Μανέ, Μαμαντού Ντιαλό
Διανομή: Cinobo