5/8/24

Το γύρισμα – Making of

Μια κομεντί για τα παρασκήνια των κινηματογραφικών γυρισμάτων, τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν διαφέρουν από την πραγματικότητα που τα περιβάλλει. Η ταινία, πάνω σε αυτό το φόντο διερευνά θέματα όπως, εργατικά δικαιώματα, οικονομικά συμφέροντα, ταξικές διαφορές, διεκδικήσεις και υποκρισία.
Ο Σιμόν (Ντενί Πονταλιντέ), ένας γνωστός Γάλλος σκηνοθέτης, ξεκινά τα γυρίσματα της επόμενης ταινίας του, που αφορά σε μια ιστορία εργατών οι οποίοι αγωνίζονται να προστατεύσουν την εργασία τους  από τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου τους. Ενώ βαδίζει με βάση το εγκεκριμένο σενάριο, η παραγωγός του Βιβιάν (Εμανουέλ Μπερκό) απαιτεί από τον Σιμόν να ξαναγράψει το φινάλε απειλώντας να περικόψει τον προϋπολογισμό της ταινίας. Το συνεργείο του κάνει απεργία, όπως και οι εργάτες της ταινίας που γυρίζει. Αντιμέτωπος με τις παλινωδίες της παραγωγής, με τους ηθοποιούς του σε νευρική κρίση και ένα συνεργείο σε αναστάτωση, αισθάνεται ότι τα γεγονότα τον ξεπερνούν. Μέσα σε όλα, ο Ζοζέφ (Στεφάν Κρεπόν) ένας φιλόδοξος ντόπιος νεαρός του φέρνει ένα σενάριό του για διάβασμα, ώστε να έχει τη γνώμη του. Καθώς όλα έχουν ανατραπεί, ο Σιμόν σε μια αναλαμπή του, αναθέτει στον Ζοζέφ να τον ακολουθεί με μια κάμερα και να κινηματογραφεί όλες τις κινήσεις και τις διαβουλεύσεις του. Ο φιλόδοξος Ζοζέφ παίρνοντας σοβαρά τον ρόλο του, αρχίζει να ακολουθεί τον σκηνοθέτη, το συνεργείο και τους ανθρώπους της παραγωγής, αποτυπώνοντας όλο αυτό το χάος και αποδεικνύοντας ότι το Making Of που δημιουργεί, είναι πολύ καλύτερο από την ίδια την ταινία.
Οι ερμηνείες δεν είναι κακές και ο σκηνοθέτης Σεντρίκ Καν διεισδύει με ενάργεια σε χαρακτήρες εξισορροπώντας άριστα τις κωμικές με τις δραματικές καταστάσεις και χρησιμοποιώντας διαφορετικό φορμά για την πραγματικότητα και για τα αποτελέσματα της ταινίας μέσα στην ταινία.
Το Γύρισμα, κέρδισε το Βραβείο Cinema & Arts Award στο Φεστιβάλ Βενετίας και έκανε πρεμιέρα στη χώρα μας ως Επίσημη Ταινία Έναρξης του 24ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου παρόντος και του σκηνοθέτη. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 8/8/2024
Είδος: Κομεντί, Κοινωνική, 114΄
Χώρα: Γαλλία, 2023
Σκηνοθεσία: Σεντρίκ Καν
Παίζουν: Ντενί Πονταλιντέ, Εμανουέλ Μπερκό, Τζόναθαν Κοέν, Στεφάν Κρεπόν
Διανομή: One From The Heart