5/8/24

Το κορίτσι των γενεθλίων - Birthday girl

Ένα δανέζικο ψυχολογικό θρίλερ που πραγματεύεται τη ζωή σε ένα κρουαζιερόπλοιο, όταν αυτή ανατρέπεται δραματικά λόγω μιας σεξουαλικής επίθεσης. Οικογενειακές σχέσεις, αποφυγή ανάληψης ευθυνών, απόκρυψη πραγματικών διαθέσεων, ανεπάρκεια υποδομών, συμφέροντα και υποκρισία είναι μερικά από τα στοιχεία που ερευνά η ταινία, η οποία είναι εμπνευσμένη από ένα άρθρο, το οποίο περιέγραφε λεπτομερώς τον σοκαριστικό αριθμό των σεξουαλικών επιθέσεων που συμβαίνουν σε κρουαζιερόπλοια μόλις αυτά εισέλθουν σε διεθνή ύδατα.
Η 42χρονη Νάνα (Τρίνε Ντίρχολμ) έχει προσκαλέσει την κόρη της Σίλε (Φλόρια Οφέλια Χόφμαν Λίνταλ) και την καλύτερή της φίλη να γιορτάσουν τα 18α γενέθλια της Σίλε σε ένα κρουαζιερόπλοιο με προορισμό την Καραϊβική και με την ελπίδα να αποκαταστήσουν τη σχέση τους μετά από ένα κουραστικό διαζύγιο. Αλλά το ίδιο το πρώτο βράδυ των ονειρεμένων διακοπών, μετατρέπεται σε εφιάλτη. Μετά από μια κραιπάλη των δυο κοριτσιών η Σίλε ξυπνάει με την αίσθηση ότι έχει βιαστεί από κάποιον συνεπιβάτη σε ένα πάρτυ. Ωστόσο, τα διεθνή ύδατα είναι εκτός αστυνομικής δικαιοδοσίας και ούτε η ναυτιλιακή εταιρεία, ούτε το πλήρωμα δείχνουν να ενδιαφέρονται πραγματικά, προφανώς για να μη δυσφημιστεί  η εταιρεία. Επομένως, εναπόκειται αποκλειστικά στη Νάνα να βρει τον δράστη πριν αποβιβαστούν από το πλοίο 48 ώρες αργότερα.
Αν και μελοδραματικά γυρισμένη, από άποψη ερμηνειών και της σχέσης μητέρας και κόρης, η ταινία δεν παύει να έχει μια αγωνία, ενώ διαθέτει και ένα ανατρεπτικό φινάλε. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 8/8/2024
Είδος: Θρίλερ, Δράμα, 95΄
Χώρα: Δανία, 2023
Σκηνοθεσία: Μάικλ Νόερ
Παίζουν: Τρίνε Ντίρχολμ, Φλόρια Οφέλια Χόφμαν Λίνταλ, Χέρμαν Τόμερας
Διανομή: Rosebud.21