4/8/24

Η πύλη της κολάσεως – Jigokumon - Gate of Hell (Επαν.)

Μια δραματική ταινία για τον έρωτα και την εμμονή, την τιμή και  το καθήκον. 
Η ιστορία της διαδραματίζεται στην Ιαπωνία γύρω στα 1550 και η πλοκή ακολουθεί τον σαμουράι Μοριτό Εντο, ο οποίος σώζει την Κυρά Κεσά  και την οικογένειά της από μια εξέγερση. Ο Μοριτό ερωτεύεται παράφορα την Κεσά και ζητά να την παντρευτεί. Όταν όμως μαθαίνει ότι η Κεσά είναι ήδη παντρεμένη, η εμμονή του τον οδηγεί σε τραγικά και βίαια μονοπάτια.
Ο Τεϊνοσούκε Κινουγκάσα αναδεικνύει τον καταστροφικό χαρακτήρα της εμμονής και του αχαλίνωτου πάθους, δείχνοντας ταυτόχρονα τη σύγκρουση ανάμεσα στην προσωπική επιθυμία και το καθήκον, καθώς και τις συνέπειες της παράβασης της τιμής και των ηθικών αξιών. Η ταινία του εξελίσσεται σε τραγωδία, μέσα από τις επιλογές και τις πράξεις των χαρακτήρων, οδηγώντας σε μια μοιραία και αναπόφευκτη κατάληξη.
Η Πύλη της Κολάσεως ήταν μία από τις πρώτες ιαπωνικές ταινίες που γυρίστηκαν σε Technicolor, προσφέροντας ζωντανά και εντυπωσιακά χρώματα, που αναδεικνύουν τα κοστούμια και τα τοπία. Η χρήση των χρωμάτων και η προσεγμένη σύνθεση των σκηνών συνεισφέρουν στην αισθητική αρτιότητά της, ενώ τα παραδοσιακά ιαπωνικά κοστούμια και τα σκηνικά αναδεικνύουν την ιστορική ακρίβεια και την καλλιτεχνική αξία της καθιστώντας την οπτικά εντυπωσιακή. 
Κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Όσκαρ Καλύτερων Κουστουμιών καθώς και το Μέγα Βραβείο Φεστιβάλ Καννών.
Θεωρείται μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες του ιαπωνικού κινηματογράφου, για την καλλιτεχνική της αξία, την πρωτοπόρο χρήση του χρώματος και τις ισχυρές ερμηνείες. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προγραμματίζεται να προβληθεί στις 8/8/2024
Είδος: Δράμα, 86΄
Χώρα: Ιαπωνία, 1953
Σκηνοθεσία: Τεϊνοσούκε Κινουγκάσα
Παίζουν: Καζούο Χασεγκάβα, Ματσίκο Κιό, Ισάο Γιαμαγκάτα
Διανομή΅: New Star