3/8/24

Μαύρη βροχή - Kuroi Ame - Black rain (Επαν.)

Αντιπολεμική, δραματική ταινία που περιγράφει τις συνέπειες του βομβαρδισμού της Χιροσίμα με την ατομική βόμβα.
Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Γιασούκο Σιγκεμάτσου, μιας νεαρής γυναίκας που επιζεί από την ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945. Η Γιασούκο και η οικογένειά της εκτίθενται στη Μαύρη Βροχή, την τοξική βροχή που έπεσε μετά την έκρηξη της βόμβας και περιείχε ραδιενεργά υλικά. 
Ο φακός του Ιμαμούρα ακολουθεί την προσπάθεια της οικογένειας Σιγκεμάτσου να επιβιώσουν και να προσαρμόσουν στη ζωή τους μετά την καταστροφή, αντιμετωπίζοντας τις φυσικές και ψυχολογικές συνέπειες της έκθεσης στη ραδιενέργεια.
Σε ασπρόμαυρο φιλμ, και με ντοκιμαντερίστικο στυλ, που ενισχύει την αίσθηση της αυθεντικότητας και της σοβαρότητας των γεγονότων που απεικονίζονται, η ταινία αναδεικνύει την καταστροφή που προκαλεί η χρήση πυρηνικών όπλων, παρουσιάζοντας τις άμεσες, αλλά και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες για τους ανθρώπους και το περιβάλλον και παράλληλα εξερευνά την ανθεκτικότητα και την ανθρωπιά των επιζώντων, τονίζοντας την ανάγκη για αλληλεγγύη στις δύσκολες στιγμές. Ταυτόχρονα, μέσα από τις σχέσεις της οικογένειας Σιγκεμάτσου, με τον κοινωνικό περίγυρο, ο σκηνοθέτης τονίζει πολύ ρεαλιστικά και το θέμα της προκατάληψης και του στιγματισμού των μελών της (λόγω της έκθεσής τους στη ραδιενέργεια) που δυσκολεύει τη ζωή τους και την προσπάθειά τους να ενσωματωθούν στην κοινωνία.
Η Μαύρη Βροχή έτυχε ευρείας αναγνώρισης και κριτικής αποδοχής. Κέρδισε αρκετά βραβεία, μεταξύ των οποίων και της Ιαπωνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, αποτελεί δε μια σημαντική καλλιτεχνική και ιστορική μαρτυρία για τα δεινά που προκάλεσε ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα (και του Ναγκασάκι, στη συνέχεια) και παραμένει ένα σημαντικό έργο, τόσο στην φιλμογραφία του Ιμαμούρα, όσο και στον παγκόσμιο κινηματογράφο. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προγραμματισμένη προβολή στις αίθουσες: 8/8/2024
Είδος: Δράμα, Αντιπολεμικό, 123'
Χώρα: Ιαπωνία, 1989
Σκηνοθεσία: Σοέι Ιμαμούρα
Παίζουν: Γιοσίκο Τανάκα, Καζούο Κιταμούρα, Ετσούκο Ιτσιχάρα
Διανομή; New Star