2/8/24

Μικρή ιστορία για ένα φόνο - Krótki film o zabijaniu - A short film about killing (Επαν.)

Μια σκληρή δραματική ταινία για την αναίτια βία που αφήνει ανεξίτηλα σημάδια όχι μόνο στα θύματα και τους δράστες, αλλά και στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, διερευνά τις ηθικές και ηθικοπλαστικές διαστάσεις της θανατικής ποινής, διερευνώντας αν είναι πράγματι μια μορφή δικαιοσύνης ή μια συνέχιση του κύκλου της βίας, θέτοντας διαχρονικούς προβληματισμούς για το κατά πόσο οι νόμοι και τα δικαστικά συστήματα, μπορούν να αντιμετωπίσουν την ανθρώπινη ηθική και τις πολύπλοκες διαστάσεις των εγκλημάτων.
Η ταινία του Κισλόφσκι, αφηγείται δύο παράλληλες ιστορίες: στη μια, ο Γιάτσεκ είναι ένας 20χρονος που δεν βρίσκει κανένα νόημα στη ζωή. Περιπλανιέται στην πόλη με τη σκέψη να σκοτώσει κάποιον. Από την άλλη, υπάρχει ένας δύσθυμος μεσήλικας οδηγός ταξί ο Μάριαν, που γίνεται το τυχαίο θύμα του. Ο Γιάτσεκ ζητά από τον ταξιτζή να τον πάει σε μια απομονωμένη τοποθεσία, όπου και χωρίς κανένα κίνητρο τον δολοφονεί εν ψυχρώ.
Η έντονη χρήση των χρωμάτων και των σκιών της φωτογραφίας του Σλαβομίρ Ιτζιάκ, συμβάλλει στην αίσθηση της βαρύτητας και του ζόφου που διαθέτει η ατμόσφαιρα της ταινίας.
Είναι μια από τις πιο γνωστές του Πολωνού σκηνοθέτη και αποτελεί μέρος της τηλεοπτικής σειράς «Δεκάλογος» (Dekalog), που απαρτίζεται από δέκα επεισόδια, τα οποία αναφέρονται σε κάθε μια από τις Δέκα Εντολές. 
Έλαβε πολύ θετικές κριτικές και βραβεύτηκε σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων και το στο Φεστιβάλ Καννών το 1988 όπου πήρε το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και το βραβείο FIPRESCI. 
Η ταινία συνεχίζει να συζητείται -έχοντας προκαλέσει σάλο στην εποχή της-  και να αποτελεί case study για τη βαθιά της προσέγγιση στα θέματα της βίας και της δικαιοσύνης. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προγραμματισμένη να προβληθεί στις αίθουσες στις 8/8/2024
Είδος: Δράμα, Αστυνομικό, 84΄
Χώρα: Πολωνία, 1988
Σκηνοθεσία: Κριστόφ Κισλόφσκι
Παίζουν: Μιροσλάβ Μπάκα, Κριστόφ Γκλόμπιστζ, Γιάν Τεζάρζ, Ζπίγκνιου Ζαπάσιεβιτζ
Διανομή: