6/8/24

Ο διάδοχος – Le successeur

Ένα δραματικό θρίλερ, για την ανθρώπινη αδυναμία, την πατριαρχία και τον φαύλο κύκλο της βίας, που βασίζεται στο μυθιστόρημα «L' Ascendant» του Αλεξάντρ Ποστέλ.
Ο Ελιάς είναι ένας Καναδός που γίνεται ο καλλιτεχνικός διευθυντής ενός μεγάλου οίκου μόδας στο Παρίσι. Όταν πεθαίνει ο πατέρας του -από τον οποίο είχε αποξενωθεί εδώ και πολλά χρόνια- επιστρέφει στον Καναδά για να τακτοποιήσει την κληρονομιά, μια τεράστια μονοκατοικία, την οποία προτίθεται να δωρίσει μαζί με όλα τα υπάρχοντα, εκτός από κάποια προσωπικά είδη του πατέρα του, ο οποίος έχαιρε μεγάλης εκτίμησης όσο ζούσε.
Ενώ είναι μπλεγμένος μεταξύ (α) των υπαλλήλων του γραφείου τελετών, (β) των δικηγόρων που θα επιληφθούν τη δωρεά του σπιτιού, (γ) των γειτόνων που προθυμοποιούνται να τον βοηθήσουν, (δ) των εθελοντών μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που τον επισκέπτονται για να παραλάβουν τα έπιπλα και ό,τι άλλο μπορούν να εκμεταλλευτούν και (ε) των συνεργατών του στο Παρίσι που του τηλεφωνούν συνεχώς για τα οργανωτικά θέματα της ανάληψης των νέων του καθηκόντων στον οίκο μόδας, ο Ελιάς κάνει μια τρομερή ανακάλυψη μέσα στο σπίτι που πρόκειται να δωρίσει.
Η ανακάλυψη αυτή (που έρχεται προς το μέσο της ταινίας) θα αποκαλύψει όχι μόνο μια αδυναμία του πατέρα του, αλλά θα αναδείξει και μια πιο βαθιά, ψυχολογική κληρονομιά, φέρνοντας στην επιφάνεια στοιχεία του χαρακτήρα του Ελιάς, τα οποία ούτε ο ίδιος φανταζόταν ότι διαθέτει. Εκεί ακριβώς στηρίζεται και η αγωνία της ταινίας.
Όλα αυτά τα στοιχεία, τα υφαίνει με μαεστρία ο σκηνοθέτης, μέσα από μικρές ανατροπές και λεπτομέρειες και κυρίως μέσα από το βλέμμα του εκφραστικού Μαρκ-Αντρέ Γκροντέν που υποδύεται τον Ελιάς, έναν ήρωα σαν βγαλμένο από αρχαία ελληνική τραγωδία.
Η ταινία δεν χάνεται. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 8/8/2024
Είδος: Δράμα, Θρίλερ, 112΄
Χώρες: Γαλλία, Καναδάς, Βέλγιο,  2023
Σκηνοθεσία: Ξαβιέ Λεγκράν
Παίζουν: Μαρκ-Αντρέ Γκροντέν, Ιβ Ζακ, Λουί Σαμπάν
Διανομή: Weirwave