30/8/24

Breaking

Μια δραματική ταινία πάνω στα δικαιώματα και τις δυσκολίες των βετεράνων πολέμου στις ΗΠΑ και την οικονομική ανασφάλεια που αισθάνονται και η οποία στηρίζεται στις αποτυχίες του κοινωνικού συστήματος. Παρουσιάζει επίσης την ένταση και το δράμα μιας ομηρίας, με έμφαση στο ανθρώπινο στοιχείο και την απελπισία του πρωταγωνιστή. 
Η ταινία, που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, αφηγείται την ιστορία του Μπράιαν Μπράουν Ίζλι (Τζον Μπογιέγκα), ενός βετεράνου των πεζοναυτών που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και προσπαθεί να επιβιώσει ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει προβλήματα και με το σύστημα κοινωνικών υπηρεσιών. Απογοητευμένος και απελπισμένος, αποφασίζει να εισβάλει σε μια τράπεζα της Γουέλς Φάργκο και να απειλήσει με βόμβα, απαιτώντας τα χρήματα που του χρωστάει η κυβέρνηση. Δύο υπάλληλοι της τράπεζας η Ρόζα (Σελένις Ρέγια) και η Εστέλ (Νικόλ Μπιχέιρι) καταλαβαίνουν την απόγνωσή του και τον αντιμετωπίζουν λίγο – πολύ με κατανόηση. Όμως η κατάσταση κλιμακώνεται, από τη στιγμή που προσελκύει την προσοχή των αρχών και των μέσων ενημέρωσης που διογκώνουν το γεγονός χάρη της δημοσιότητας.  
Η σκηνοθεσία της Έιμπι Ντάμανις Κόρμπιν καταφέρνει χωρίς υπερβολές και στερεότυπα να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βετεράνοι και οι άνθρωποι που είναι εγκλωβισμένοι σε παρόμοιες καταστάσεις, ενώ η έντονη, συγκινητική και συναισθηματικά φορτισμένη ερμηνεία του Τζον Μπογιέγκα ελκύει από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον του κοινού, για το σύνολο της ταινίας. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Δράμα, Αστυνομικό, Κοινωνικό, 103΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2022
Σκηνοθεσία: Έιμπι Ντάμανις Κόρμπιν
Παίζουν: Τζον Μπογιέγκα, Σελένις Ρέγια, Νικόλ Μπιχέιρι, Μάικλ Κένεθ Γουίλιαμς, Κόνι Μπράιτον