8/9/24

Άνοιξε τα μάτια - Abre los Ojos (Επαν.)

Μια ταινία για την αντίληψη της πραγματικότητας, τη ψευδαίσθηση, την ταυτότητα και την ενοχή.
Ο Σέζαρ είναι ένας πλούσιος και όμορφος γυναικοκατακτητής που ζει σε ένα πολυτελές σπίτι. Ο καλύτερός του φίλος, ο Πελάγιο, τον ζηλεύει, γιατί έχει μεγάλη επιτυχία με τις γυναίκες, σε αντίθεση με αυτόν. Μια μέρα, σε ένα από τα πάρτι του Σέζαρ, ο Πελάγιο θα εμφανιστεί με μια πολύ όμορφη γυναίκα, τη Σοφία. Ο Σέζαρ δεν θα διστάσει να φλερτάρει με τη συνοδό του φίλου του, ενώ παράλληλα θα προκαλέσει τη ζήλεια της ερωμένης του, η οποία θα τον εκδικηθεί προκαλώντας ένα ατύχημα. Από το ατύχημα αυτό ο Σέζαρ θα βγει ζωντανός με μια μεγάλη, ανεπανόρθωτη παραμόρφωση στο πρόσωπο και η ζωή του θα αρχίσει να καταρρέει. 
Ο Αμενάμπαρ διεισδύει στο χαρακτήρα του Σέζαρ και αναδεικνύει το πώς οι συνειδητές και υποσυνείδητες επιθυμίες του επηρεάζουν την πραγματικότητα, καθώς ο Σέζαρ αγωνίζεται να διακρίνει τι είναι αληθινό και τι είναι φαντασία. Καταφέρνει δε, με την πρωτότυπη σκηνοθετική του ματιά και την εν γένει ατμόσφαιρα να κρατάει το κοινό σε αβεβαιότητα και ένταση. Η δε χρήση των ψυχολογικών και υπαρξιακών θεμάτων, την κάνει μία από τις πιο αξιόλογες ευρωπαϊκές ταινίες της δεκαετίας του '90.
Να σημειωθεί ότι η ταινία ενέπνευσε το Χόλιγουντ να κάνει, μετά από λίγα χρόνια, μια αγγλόφωνη εκδοχή με τίτλο «Vanilla Sky» (2001), σε σκηνοθεσία Κάμερον Κρόου, με πρωταγωνιστές τους Τομ Κρουζ, Πενέλοπε Κρουζ και Κάμερον Ντίαζ. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 19/9/2024 
Είδος: Φαντασίας, Θρίλερ, Μυστηρίου, 119΄
Χώρα: Ισπανία, 1997
Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Αμενάμπαρ
Παίζουν: Εντουάρντο Νοριέγκα, Φελέ Μαρτίνεζ, Πενέλοπε Κρουζ, Νάγιουα Νίμρι, Τσέτε Λέρα
Διανομή: New Star