10/9/24

Fires on the plain - Nobi

Αντιπολεμικό έργο που αναδεικνύει την απελπισία, την αποσύνθεση και την κατάρρευση των ανθρώπινων ηθών σε καιρό πολέμου, καθώς οι στρατιώτες καταφεύγουν σε πράξεις απανθρωπιάς για να επιβιώσουν. Βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Σόχεϊ Οόκα (1951) και αφηγείται την τραγική ιστορία των Ιαπώνων στρατιωτών στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στις Φιλιππίνες.
Η ταινία ακολουθεί τον στρατιώτη Ταμούρα, ο οποίος πάσχει από φυματίωση και δεν είναι σε κατάσταση για να πολεμήσει. Όταν τον διώχνουν από το στρατιωτικό νοσοκομείο, επειδή δεν υπάρχει φαγητό ή φάρμακα για να τον φροντίσουν, ο Ταμούρα αναγκάζεται να επιβιώσει σε μια ζούγκλα γεμάτη εχθρούς, πείνα και σήψη. Καθώς περιπλανάται απομονωμένος και εξαθλιωμένος, η ταινία αποκαλύπτει τις εσωτερικές και εξωτερικές μάχες του ανθρώπου με την φύση και την ηθική του υπόσταση. 
Εξαιρετικά σκληρή και ρεαλιστική η σκηνοθετική ματιά του Ιτσιμούρα καταλήγει να είναι μια φιλοσοφική εξερεύνηση του παραλογισμού του πολέμου και των ακραίων καταστάσεων που προκαλεί (την απελπισία, την αποσύνθεση και την ψυχολογική κατάρρευση), ενώ παράλληλα μας δείχνει την παρακμή της Ιαπωνίας προς το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Εξαιρετική επίσης, είναι και η τραγικά ρεαλιστική φωτογραφία του Σετσούο Κομπαγιάσι. 
Η ταινία θεωρήθηκε ένα από τα σπουδαιότερα αντιπολεμικά έργα στην ιστορία του κινηματογράφου και αναγνωρίζεται ως ένα διαχρονικό αριστούργημα του Ιαπωνικού σινεμά, που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 12/9/2024
Είδος: Δράμα, Πολεμικό, 104΄
Χώρα: Ιαπωνία, 1959
Σκηνοθεσία: Κον Ιτσικάουα
Παίζουν: Έιτζι Φουνακόσι, Οσάμου Τακιζάουα, Μίκι Κέρτις, Ασάο Σάνο, Μασάγια Τουσουκίντα, Χικάρου Κόσι
Διανομή: New Star