6/7/24

Κλέφτης ποδηλάτων - Ladri di biciclette (Επαν.)

Μια από τις πιο γνωστές και σημαντικές ταινίες του ιταλικού νεορεαλισμού. Κυκλοφόρησε το 1948 και βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Λουίτζι Μπαρτολίνι.
Η ταινία ακολουθεί την ιστορία του Αντόνιο Ρίτσι (Λαμπέρτο Ματζιοράνι), ενός άνεργου εργάτη στην ερειπωμήνη Ρώμη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που βρίσκει δουλειά ως αφισοκολλητής. Για να μπορέσει να εργαστεί, χρειάζεται ένα ποδήλατο, το οποίο αποκτά με μεγάλες δυσκολίες. Όταν το ποδήλατό του κλέβεται, ξεκινά μια απεγνωσμένη αναζήτηση στην πόλη, μαζί με τον μικρό του γιο (Ένζο Σταϊόλα), για να το βρει.
Ο Ντε Σίκα εξετάζει θέματα όπως η ανεργία, η φτώχεια, η κοινωνική αδικία και η απόγνωση που βιώνουν οι άνθρωποι σε δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και αποτελεί ένα ισχυρό πορτρέτο της καθημερινής ζωής των απλών ανθρώπων στην μεταπολεμική Ιταλία. Είναι χαρακτηριστική του νεορεαλιστικού κινήματος, το οποίο επικεντρωνόταν με σχεδόν ντοκιμαντερίστικο ύφος, σε πραγματικές απεικονίσεις της ζωής των κοινών ανθρώπων, χρησιμοποιώντας φυσικούς χώρους και μη επαγγελματίες ηθοποιούς. 
Θεωρείται αριστούργημα του παγκόσμιου κινηματογράφου και έχει επαινεθεί για την ανθρωπιά και την ευαισθησία της. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1949. Εξακολουθεί να επηρεάζει σκηνοθέτες και κοινό μέχρι σήμερα, αποτελώντας ένα σημαντικό έργο της κινηματογραφικής τέχνης που αναδεικνύει την ανθρώπινη εμπειρία μέσα από έναν απλό, λιτό, αλλά βαθύ τρόπο. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 11/7/2024
Είδος: Δράμα, Κοινωνικό, 93΄
Χώρα: Ιταλία, 1948
Σκηνοθεσία: Βιτόριο Ντε Σίκα
Παίζουν: Λαμπέρτο Ματζιοράνι, Ένζο Σταϊόλα, Λιανέλα Καρέλ, Βιττόριο Αντονούτσι, Τζίνο Σαλταμερέντα
Διανομή: New Star