5/7/24

Πρόγευμα στο Τίφανυ - Breakfast at Tiffany's (Επαν.)

Αμερικανική ρομαντική κομεντί η οποία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τρούμαν Καπότε (που εκδόθηκε το 1958). Η ταινία είναι ευρέως γνωστή για την εμβληματική ερμηνεία της Όντρεϊ Χέπμπορν στον ρόλο της Χόλι Γκολάιτλι μιας εκκεντρικής, νεαρής γυναίκας που ζει στη Νέα Υόρκη και ονειρεύεται έναν πλούσιο γάμο. Η ζωή της αλλάζει όταν γνωρίζει τον Πολ Βαρζάκ (Τζορτζ Πέπαρντ), έναν νεαρό συγγραφέα που μετακομίζει στο ίδιο κτίριο.
Μία από τις πιο γνωστές σκηνές της ταινίας είναι η έναρξη, όπου η Χόλι βγαίνοντας από μια λιμουζίνα, στέκεται μπροστά στη βιτρίνα του πανάκριβου κοσμηματοπωλείου του Τίφανι, στη Νέα Υόρκη, φορώντας το διάσημο μαύρο φόρεμα του Ζιβανσί και κρατώντας ένα ποτήρι καφέ και ένα κρουασάν. Σκηνή που γίνεται αφορμή να τη γνωρίσει καλύτερα ο Πολ Βαρζάκ και να εκπλαγεί τόσο από την καταγωγή της, όσο και από τα μυστήρια που καλύπτουν τη ζωή της. 
Η ταινία έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην ποπ κουλτούρα και παραμένει δημοφιλής ανάμεσα στους λάτρεις του κινηματογράφου, ενώ κατέστησε σύμβολο μόδας και στυλ την Όντρεϊ Χέπμπορν λόγω της ερμηνείας της, ως μιας απελευθερωμένης και ανεξάρτητης γυναίκας.
Πέραν της σκηνοθεσίας του Μπλέικ Έντουαρντς, η ταινία δεν ξεχνιέται και από τη μουσική επένδυση του Χένροι Μαντσίνι (βραβείο Όσκαρ 1961), αλλά και από το διάσημο τραγούδι «Moon river» με στίχους Τζόνι Μέρσερ (βραβείο Όσκαρ, επίσης), το οποίο ερμηνεύεται από την Όντρεϊ Χέπμπορν (η οποία έχασε το Όσκαρ Ερμηνείας από τη Σοφία Λόρεν στο «Two women»).
Κριτική μου για το myfilm
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 11/7/2024
Είδος: Αισθηματική, Κομεντί, 115΄
Χώρα: ΗΠΑ, 1961
Σκηνοθεσία: Μπλέικ Έντουαρντς
Παίζουν: Όντρεϊ Χέπμπορν, Τζορτζ Πέπαρντ, Μάρτιν Μπάλσαμ, Μίκι Ρούνεϊ
Διανομή: Summer Classics