10/7/24

Fly me to the Moon

Ανατρεπτική κωμωδία πάνω σε ένα γνωστό ιστορικό θέμα, το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα και την πλέον διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας: αυτής που λέει ότι οι Αμερικανοί δεν πάτησαν ποτέ στο φεγγάρι, αλλά όλα ήταν στημένα σε στούντιο. Αυτή τη θεωρία συνωμοσίας, έρχεται ο Γκρεγκ Μπερλάντι να την κάνει μια ελαφριά αισθηματική κωμωδία, ή μια φανταστική περιπέτεια πάνω σε ένα ιστορικό γεγονός. Διαλέγετε… 
Με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να θεωρεί την προσελήνωση πολύ σημαντική για τις ΗΠΑ, που βρίσκονται σε σφοδρό ανταγωνισμό με τη Σοβιετική Ένωση, η Κέλυ Τζόουνς (Σκάρλετ Γιόχανσον), παιδί-θαύμα του marketing, καλείται να φτιάξει τη δημόσια εικόνα της NASA εάν αυτή αποτύχει να στείλει τους αστροναύτες της στη Σελήνη, κατασκευάζοντας μια ψεύτικη. Η εισβολή διαφημιστών και ηθοποιών και κομπάρσων στη βάση, προκαλεί χάος στο ήδη δύσκολο έργο του διευθυντή εκτόξευσης Κολ Ντέιβις (Τσάνινγκ Τέιτουμ). 
Οι καταστάσεις που δημιουργούνται δύσκολα δημιουργούν γέλιο, ίσως επειδή το story βασίζεται σε ιστορικό γεγονός (φέτος στις 20/7 συμπληρώνονται 55 χρόνια από την πραγματική πρώτη προσελήνωση) και μοιάζει σαν διακωμώδηση του θέματος. Ενός θέματος που παρόμοιό του είχε αντιμετωπιστεί και στην ταινία Capricorn One (1977) του Πίτερ Χάιαμς με απόλυτη σοβαρότητα ως θρίλερ-περιπέτειας σχετικά με την πρώτη προσεδάφιση στον Άρη. 
Ως love story, επίσης δεν είναι και πολύ πειστική η χημεία μεταξύ των δυο πρωταγωνιστών. Αντίθετα, πειστικά είναι, η φωτογραφία του Ντάριους Γουόλσκι και τα κοστούμια της Μαίρη Ζόφρες και μάλιστα μέσα στο πνεύμα της δεκαετίας του ’60, αν και ο Τσάνινγκ Τέιτουμ, με τα εφαρμοστά μπλουζάκια του, μου θύμισε τον κάπτεν Κερκ του Star Trek. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 11/7/2024
Είδος: Κωμωδία, Αισθηματική, 132΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2024
Σκηνοθεσία: Γκρεγκ Μπερλάντι
Παίζουν: Σκάρλετ Γιόχανσον, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Γούντι Χάρελσον, Ρέι Ρομάνο
Διανομή: Feelgood