11/7/24

Πάντα υπάρχει το αύριο - C' e ancora domani

Με την άποψη ότι «το χιούμορ μπορεί να είναι ένα όχημα για να αφηγηθεί κανείς μια ιστορία που διαφορετικά θα απωθούσε τον κόσμο», η κωμική ηθοποιός Πάολα Κορτολέζι (που εδώ κάνει το ντεπούτο της ως σκηνοθέτρια), χρησιμοποιώντας ασπρόμαυρο φορμά που παραπέμπει στον ιταλικό νεορεαλισμό, καταφέρνει να μιλά ανάλαφρα  για τα πιο σοβαρά ζητήματα: την αυστηρά ανδροκρατούμενη κοινωνία, την ενδοοικογενειακή βία και την καταπίεση των γυναικών, ισορροπώντας με έναν ανεπανάληπτο τρόπο ανάμεσα στο δράμα, την κωμωδία και το «ειρωνικό μιούζικαλ», μέσα από τις χορογραφημένες σκηνές του ξυλοφορτώματος της Ντέλια, κάτω από τους ήχους μελωδικών τραγουδιών, οι στίχοι των οποίων αποτελούν μέρος της αφήγησης. 
Είναι 1946 και βρισκόμαστε στη Ρώμη, που προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά από ένα φασισμό και ένα πόλεμο, που της στοίχισαν πολύ ακριβά. Η Ντέλια (Πάολα Κορτολέζι), είναι η γυναίκα (δούλα και κυρά) του Ιβάνο, ενός ακαμάτη συζύγου (Βαλέριο Μασταντρέα), που κάθε πρωί με το καλημέρα την χαστουκίζει δυνατά για «να της θυμίζει τη θέση της στην οικογένεια και την κοινωνία», ενώ μη όντας ικανοποιημένος με κάτι, τη δέρνει με κάθε ευκαιρία. 
Ταυτόχρονα, είναι «η άχρηστη νύφη» για τον πεθερό της που συγκατοικεί μαζί τους, μονίμως ξαπλωμένος, απαιτητικός και μυστικοσύμβουλος του Ιβάνο (να μη τη δέρνει συχνά «γιατί συνηθίζει», αλλά «μια φορά και δυνατά για να το θυμάται»). 
Τέλος, είναι και η μητέρα τριών παιδιών: δύο αγοριών 10 – 11 ετών που παίρνουν μαθήματα από τον «αντράκλα» πατέρα τους, βρίζουν και διαθέτουν απύθμενο θράσος, αλλά και μιας έφηβης κόρης, που προσπαθεί να ξεφύγει σπουδάζοντας, αλλά δεν μπορεί, διότι η πολυτέλεια των σπουδών ανήκει μόνο στα αγόρια.
Η μόνη παρηγοριά της υπομονετικής Ντέλια, είναι η κόρη της (Ρομάνα Μαγκιόρα Βέργκανο) για την οποία φιλοδοξεί να τη δει παντρεμένη με κάποιον πλούσιο και ευγενικό, ώστε να μην ακολουθήσει τη δική της μοίρα. H Ντέλια, έχει επίσης μια στενή φίλη (Εμανουέλα Φανέλι) με την οποία ανταλλάσσει τα μυστικά της, ένα νεανικό και ανολοκλήρωτο έρωτα που ακόμα και τώρα την πιέζει να φύγουν μαζί, τη γυναίκα από το κατάστημα ψιλικών (Πάολα Τιζιάνα Κρουσιάνι) περήφανη και αποφασιστική και ένα μαύρο λοχία (του αμερικανικού στρατού που δεν έχει αποχωρήσει ακόμα από την ανοχύρωτη πόλη), ο οποίος βλέποντας τους μώλωπες από τους ξυλοδαρμούς της, προσπαθεί να τη βοηθήσει, αλλά η Ντέλια αντιδρά πάντοτε με τον δικό της τρόπο, απέναντι σ’ αυτή την άδικη ζωή, προσπαθώντας να ανακτήσει μόνη της, την αξιοπρέπεια που της αφαιρέθηκε -σχεδόν χωρίς να το έχει καταλάβει. 
Η ζωή της είναι ένας συνεχής αγώνας, γεμάτος ανησυχίες και απογοητεύσεις σε μια γειτονιά με πολλές γυναίκες κουτσομπόλες και μη, αλλά το ίδιο βασανισμένες. Μια φτωχή και απογοητευμένη ζωή, αλλά μια ζωή που μπορεί να δώσει μικρές απρόσμενες χαρές και μπορεί ακόμα να κάνει την καρδιά της να χτυπά, διότι «πάντα υπάρχει το αύριο».  
Συνολικά, το αριστούργημα της Πάολα Κορτολέζι, αποτελεί έναν ύμνο στη γυναίκα και ένα φόρο τιμής στον ιταλικό νεορεαλισμό, όπως τον έκτισαν οι Ροσελίνι, Βισκόντι, Φελίνι κ.ά. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 11/7/2024
Είδος: Δραματική, Κομεντί, 118΄
Χώρα: Ιταλία, 2023
Σκηνοθεσία: Πάολα Κορτελέσι
Παίζουν: Πάολα Κορτελέσι, Βαλέριο Μασταντρέα, Ρομάνα Μαγκιόρα Βέργκανο, Εμανουέλα Φανέλι, Πάολα Τιζιάνα Κρουσιάνι
Διανομή: Weirdwave