25/6/24

The gentlemen (σειρά, του Γκάι Ρίτσι)

Βρετανική σειρά οκτώ επεισοδίων του Γκάι Ρίτσι («Δύο καπνισμένες κάννες»,, «Σέρλοκ Χολμς», «Snatch»), spin-off της ομώνυμης αστυνομικής κωμωδίας του, η οποία κυκλοφόρησε το 2019 με πρωταγωνιστή τον Μάθιου Μακόναχι
Η σειρά, παραγωγής Netflix, ακολουθεί τον Έντι Χόρνιμαν (Θίο Τζέιμς), ο οποίος επιστρέφοντας από μια ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον πύργο της οικογενείας του στην Αγγλία, πληροφορείται ότι έχει κληρονομήσει την τεράστια περιουσία του πατέρα του και ανακαλύπτει ότι βρίσκεται στην κορυφή μιας αυτοκρατορίας, η οποία στηρίζεται σε καλλιέργεια ενός ευγενούς φυτού, η οποία όμως ανήκει κατά ένα μεγάλο μέρος στον θρυλικό Μπόμπι Γκλας (Ρέι Γουίνστον), ενώ παράλληλα, έχει και υπέρογκα χρέη χάρη στους «λανθασμένους χειρισμούς» του επιπόλαιου αδερφού του Φρέντι (Ντάνιελ Ινγκς). 
Προκειμένου να «καθαρίσει» την εικόνα του αδερφού του και κατ’ επέκταση της οικογενείας Χόρνιμαν, η οποία είναι οικογένεια ευγενών πάππου προς πάππου, θα προσπαθήσει να συνεργαστεί με την Σούζι (Κάγια Σκοντελάριο) κόρη του Γκλας, η οποία ζητάει υπέρογκα ανταλλάγματα, τα οποία για να ικανοποιηθούν, ο Έντι θα πρέπει να δημιουργήσει «εμπορικές» συμφωνίες, με άλλα πρόσωπα υπεράνω υποψίας όπως ο Στάνλεϊ Τζόνστον (Τζιαν Κάρλο Εσπόζιτο, του Breaking Bad), τα οποία με τη σειρά τους για να τον εξυπηρετήσουν έχουν άλλες απαιτήσεις. 
Έτσι, αυτός ο ευθύς στρατιώτης, που ήταν ταγμένος στην ειρηνική διευθέτηση των πιο δύσκολων υποθέσεων, αναγκάζεται από επεισόδιο σε επεισόδιο να κάνει ό,τι χρειάζεται για να κυριαρχήσει στο βρετανικό εγκληματικό υπόκοσμο και να αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρης της επιχείρησης. Μόνο που σ’ αυτό το χώρο ο πόλεμος δεν είναι ευθύς. Κρύβει παντού παγίδες, προδοσίες και πισώπλατα μαχαιρώματα.
Ο Γκάι Ρίτσι (που σκηνοθετεί τα δυο πρώτα επεισόδια, δίνοντας το στίγμα του στη σειρά) έχει δημιουργήσει μια θεαματική σειρά, που χαρακτηρίζεται από το προσωπικό του χαρακτηριστικό στιλ, με γρήγορους και έξυπνους διαλόγους, στους οποίους άλλα λέγονται μεταξύ των «ευγενών» και άλλα εννοούνται, με πολυεπίπεδη πλοκή και σκηνές βίαιες αλλά και με χιούμορ. 
Σημαντική είναι και η συμβολή της μουσικής του Κρίστοφερ Μπένστιντ, όπως και η εξαιρετικά ευρυγώνια (16:9) φωτογραφία των Κάλαν Γκριν, Εντ Γουάιλντ και Μπγιόρν Καρπεντιέρ. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Είδος: Σειρά, Αστυνομική, Περιπέτεια (8 ωριαίων επεισοδίων)
Χώρες: ΗΒ, ΗΠΑ, 2024
Δημιουργός: Γκάι Ρίτσι
Παίζουν: Θίο Τζέιμς, Κάγια Σκοντελάριο, Ρέι Γουίνστον, Ντάνιελ Ινγκς, Τζιαν Κάρλο Εσπόζιτο, Τζόιλι Ρίτσαρντσον, Βίνι Τζόουνς, Μάικλ Γιού, Χάρι Γκούντγουινς, Έντουαρντ Φοξ
Προβάλλεται στο Netflix