26/6/24

Ο τελευταίος ταξιτζής

Επτά χρόνια μετά την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, το «Άφτερλωβ», ο Στέργιος Πάσχος επιστρέφει με ένα ψυχολογικό θρίλερ και δράμα χαρακτήρων. Μια ταινία που κινείται στις γκρίζες ζώνες που διαμορφώνουν τις σχέσεις των ανθρώπων, στις ανεπαίσθητες αποχρώσεις της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας και ψυχολογίας, στις αντιφάσεις των προθέσεων και της συμπεριφοράς.
Ο Θωμάς (Κώστας Κορωναίος), ένας πενηντάρης, που ακόμα δεν ξέρει τι θέλει διαθέτει το μυαλό ενός έφηβου που ψάχνεται και με δυο λόγια περνά την κρίση της μέσης ηλικίας, κολακεύεται από τη σημασία που μπορούν να του δίνουν οι νεώτεροί του και ειδικότερα όταν είναι κοπέλες. Έχει σπουδάσει φιλολογία και αγαπάει πολύ τη λογοτεχνία, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να ζήσει σύμφωνα με τις προσδοκίες που είχε από τον εαυτό του. Δεν θεωρεί τον εαυτόν του έναν απλό μεταφορέα, αλλά έναν διαμορφωτή συνείδησης που αφουγκράζεται τις ανάγκες του πελάτη που μεταφέρει. Είναι κατ’ ανάγκη ταξιτζής και ζει μαζί με τη γυναίκα του, Μαρία (Μαρίσσα Tριανταφυλλίδου) και τον έφηβο γιο του, Τάσο (Έκτορας Λιάτσος). 
Εντούτοις, όλα πάνε καλά και ο εσωτερικός του κόσμος φαίνεται τακτοποιημένος, μέχρι τη στιγμή που η αυτοκτονία ενός πελάτη του ένα βράδυ, φέρνει στην επιφάνεια τα απωθημένα του, τα οποία δεν μπορεί να ελέγξει πλέον μετά από τη γνωριμία του με μια νέα κοπέλα (Κλέλια Ανδρεολάτου). Μια γνωριμία καταλυτική που τον βυθίζει στην ερωτική εμμονή. 
Ο Στέργιος Πάσχος, μπορεί να είχε την πρόθεση να δημιουργήσει ένα θρίλερ βασισμένο στον χαρακτήρα του Θωμά (και έλληνα Τράβις), αλλά έχει καταφέρει κάτι καλύτερο: να εκφράσει τη μοναξιά στη σύγχρονη πόλη, που γίνεται περισσότερο οδυνηρή τη νύχτα και την ανάγκη για επαφή. Και όλοι οι χαρακτήρες ερμηνευόμενοι σωστά από το cast, συμβάλλουν θετικά στο σύνολο της ταινίας, που διαθέτει και μια υπέροχη βραδινή φωτογραφία από τον Γιώργο Κουτσαλιάρη. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 27/6/2024
Είδος: Δράμα, 114΄ 
Χώρα: Ελλάδα, 2023
Σκηνοθεσία: Στέργιος Πάσχος
Παίζουν: Κώστας Κορωναίος, Κλέλια Ανδρεολάτου, Μαρίσσα Tριανταφυλλίδου, Έκτορας Λιάτσος, Γιώργος Ζιάκας, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης
Διανομή: Weirdwave