27/6/24

Όλες οι νέες ταινίες από 27/6/2024:

Μικρά πρόστυχα γράμματα / Horizon: An American Saga—Chapter 1 / Ο τελευταίος ταξιτζής / Ένα ήσυχο μέρος: Ημέρα Πρώτη / Τα περιστέρια της Λαχώρης / Blue Lock: Episode Nagi / Ο Πάντα Πανγκ στην Αφρική / Η μεγάλη ανατριχίλα (Επαν.) / The Straight story (Επαν.) / Επιστάτης Σάνσο 
===
Μικρά πρόστυχα γράμματα – Wicked little letters
Βρετανική ταινία που συνδυάζει στοιχεία κωμωδίας και μυστηρίου, ρίχνοντας ταυτόχρονα μια ματιά στην κοινωνική δυναμική και τα ήθη της δεκαετίας του 1920.
Η ιστορία επικεντρώνεται σε μια κοινότητα που αναστατώνεται όταν τα μέλη της αρχίζουν να λαμβάνουν ανώνυμες, προσβλητικές επιστολές. Η Ολίβια Κόλμαν παίζει τον ρόλο της Ίντιθ Σουάν, μιας σεβαστής κυρίας της κοινότητας, ενώ η Τζέσι Μπάκλεϊ υποδύεται την Ρόουζ Γκούντινγκ, μια νεαρή γυναίκα που κατηγορείται για την αποστολή αυτών των επιστολών. Η υπόθεση εξελίσσεται και φτάνει μέχρι το δικαστήριο καθώς οι χαρακτήρες προσπαθούν να ανακαλύψουν την αλήθεια πίσω από τις επιστολές και να αποκαταστήσουν την ηρεμία στην κοινότητα.
Πέραν των επιμέρους στοιχείων, οι ερμηνείες των Κόλμαν και Μπάκλεϊ είναι αυτές που κρατούν ζωντανή την ταινία, ενώ έναν χαρακτηριστικό ρόλο κρατάει και ο Τίμοθι Σπαλ, ως αυστηρός και αποδοκιμαστικός πατέρας της Ίντιθ.
INFO
Είδος: Κωμωδία, Μυστηρίου, 100΄
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, 2024
Σκηνοθεσία: Θία Σάρμποκ
Παίζουν: Ολίβια Κόλμαν, Τζέσι Μπάκλεϊ, Τίμοθι Σπαλ, Ανιάνα Βάσαν
Διανομή: Spentzos Film
===
Horizon: An American Saga—Chapter 1
Επικό γουέστερν του σκηνοθέτη του «Χορεύοντας με τους λύκους», ο οποίος φιλοδοξεί να εξιστορήσει με το δικό του τρόπο το «How the West was won» πριν, κατά και μετά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφύλιου. 
Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με το συναισθηματικό ταξίδι του Κόστνερ και του πολυεθνικού και πολυφυλετικού cast που διαθέτει η ταινία, σε μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο με τον εαυτό της. 
Σ’ αυτό το chapter που ξεκινά το 1859 (και στα άλλα 3 που θα ακολουθήσουν, ένα φέτος και 2 του χρόνου, να ‘μαστε καλά) παρακολουθήσαμε διάφορες ιστορίες καλών, κακών, μεταναστών, τυχοδιωκτών, που όλοι, προσπαθώντας να ανακαλύψουν τι σημαίνει να βρίσκεσαι στις -όσο ενωμένες γίνεται μετά τον εμφύλιο- πολιτείες, οι οποίοι έχουν τη διακαή επιθυμία να ιδρύσουν μια νέα πόλη, την Horizon, σε μια περιοχή που όμως ανήκει στους -γνήσιους Αμερικανούς- ινδιάνους της φυλής Απάτσι. 
Όλοι οι γνωστοί western χαρακτήρες και όλα τα κλισέ περιπέτειας και δράσης υπάρχουν σ’ αυτή την ταινία, η οποία διαθέτει την παραδοσιακά ηρωική μουσική αυτού του είδους από τον Τζον Ντέμπνι καθώς και την κλασική γι’ αυτό το είδος φωτογραφία των ανοικτών οριζόντων του Τζέι Μάικλ Μιούρο.
INFO
Είδος: Γουέστερν, 181΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2024
Σκηνοθεσία: Κέβιν Κόστνερ
Παίζουν: Κέβιν Κόστνερ,  Σαμ Γουόρθινγκτον, Σιένα Μίλερ, Τζίνα Μαλόουν, Ντάνι Χιούστον, Όουεν Κράου Σου, Τατάνκα Μινς, Τζιοβάνι Ρίμπισι, Σκοτ Χέιζ, Τομ Πέιν
Διανομή: Tanweer
===
Ο τελευταίος ταξιτζής
Επτά χρόνια μετά την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, το «Άφτερλωβ», ο Στέργιος Πάσχος επιστρέφει με ένα ψυχολογικό θρίλερ και δράμα χαρακτήρων. Μια ταινία που κινείται στις γκρίζες ζώνες που διαμορφώνουν τις σχέσεις των ανθρώπων, στις ανεπαίσθητες αποχρώσεις της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας και ψυχολογίας, στις αντιφάσεις των προθέσεων και της συμπεριφοράς.
Ο Θωμάς (Κώστας Κορωναίος), ένας πενηντάρης σε κρίση μέσης ηλικίας και κατ’ ανάγκη ταξιτζής, ζει μαζί με τη γυναίκα του, Μαρία, και τον έφηβο γιο του, Τάσο. Έχει σπουδάσει φιλολογία και αγαπάει πολύ τη λογοτεχνία, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να ζήσει σύμφωνα με τις προσδοκίες που είχε από τον εαυτό του. Δεν θεωρεί τον εαυτόν του έναν απλό μεταφορέα, αλλά έναν διαμορφωτή συνείδησης που αφουγκράζεται τις ανάγκες του πελάτη που μεταφέρει.
Η αυτοκτονία όμως ενός πελάτη φέρνει στην επιφάνεια τα απωθημένα του και η γνωριμία του με μια νέα κοπέλα (Κλέλια Ανδρεολάτου) τον βυθίζει στην ερωτική εμμονή. (Περισσότερα ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, 114΄ 
Χώρα: Ελλάδα, 2023
Σκηνοθεσία: Στέργιος Πάσχος
Παίζουν: Κώστας Κορωναίος, Κλέλια Ανδρεολάτου, Μαρίσσα Tριανταφυλλίδου, Έκτορας Λιάτσος, Γιώργος Ζιάκας, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης
Διανομή: Weirdwave
===
Ένα ήσυχο μέρος: Ημέρα Πρώτη – A quiet place: Day One
Prequel της ταινίας «Ένα ήσυχο μέρος» που προβλήθηκε το 2018. Αυτό σημαίνει πως ό,τι βλέπουμε έχουν προηγηθεί εκείνης της ταινίας και δεν αποτελεί συνέχεια της «Ένα ήσυχο μέρος 2» (2020). Άλλωστε και το tagline της φετινής, είναι: «Ακούστε, πως ξεκίνησαν όλα», ενώ δεν παύει να ισχύει εκείνο των προηγούμενων που ήταν: «Εάν σε ακούσουν, θα σε κυνηγήσουν». 
INFO
Είδος: Φαντασίας, Θρίλερ, Τρόμου, 100΄
Χώρες: ΗΠΑ, ΗΒ, 2024
Σκηνοθεσία: Μάικλ Σανόρσκι
Παίζουν: Τζόζεφ Κουίν, Λουπίτα Νιόγκ’ Ο, Άλεξ Γουλφ, Τζμον Χούνσου
Διανομή: Feelgood
===
Τα περιστέρια της Λαχώρης - Gas Station
Ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει στιγμιότυπα από τις παράλληλες ιστορίες τριών Πακιστανών εργατών στην Ελλάδα, με φόντο το ναυάγιο της Πύλου, μία από τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές τραγωδίες στη Μεσόγειο. Μέσα από τις μαρτυρίες συγγενών των αγνοουμένων και θυμάτων στο Πακιστάν, ξεδιπλώνεται η τραγωδία της μετανάστευσης ανθρώπων που επιχειρούν να έρθουν στην Ευρώπη δύο, τρεις ή περισσότερες φορές, όλοι τους θύματα των τοπικών αλλά και των διεθνών κυκλωμάτων διακινητών. Η ταινία γυρίστηκε σε τρεις χώρες, Ελλάδα, Πακιστάν και Λιβύη και καταγράφει το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών από το Πακιστάν μέχρι τα απάνθρωπα κέντρα κράτησης της Λιβύης.
INFO
Είδος: Ντοκιμαντέρ, 82΄
Χώρα: Ελλάδα, 2023
Σκηνοθεσία: Θωμάς Σίδερης
Διανομή: New Star
===
Blue Lock: Episode Nagi
Κινούμενο σχέδιο anime, εμπνευσμένο από μια δημοφιλή ιαπωνική σειρά manga των Μουνεγιούκι Κανεσίρο (ιστορία) και Γιουσούκε Νομούρα (σχέδιο), που επικεντρώνεται στο χώρο του ποδοσφαίρου και  εξετάζει θέματα όπως η φιλοδοξία, η ομαδικότητα, ο σκληρός ανταγωνισμός και η ατομική εξέλιξη.
Η ιστορία του Blue Lock ξεκινά μετά την αποτυχία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ιαπωνίας να διακριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η αποτυχία, η Ιαπωνική Ποδοσφαιρική Ένωση αποφασίζει να δημιουργήσει το Blue Lock Project, ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης πρωτοποριακό και αμφιλεγόμενο, που στοχεύει να βρει τον απόλυτο επιθετικό ο οποίος θα οδηγήσει την Ιαπωνία στη δόξα. Σ’ αυτό θα συμμετάσχουν ο δευτεροετής μαθητής λυκείου Νάγκι Σεϊσίρο που ζούσε μια βαρετή ζωή και ο Μικάγκε Ρέο ένας συμμαθητής του, που ονειρευόταν να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και ανακάλυψε τις ικανότητες του Νάγκι και τον παρότρυνε να παίξει ποδόσφαιρο και να μοιραστεί το εξαιρετικό ταλέντο του.
Με σκίτσο δυναμικό και λεπτομερές, ιδιαίτερα στις σκηνές δράσης και στις φάσεις των ποδοσφαιρικών αγώνων, η ταινία απεικονίζει την ένταση, την πίεση και την επιθυμία για επιτυχία στον αθλητισμό.
INFO
Είδος: Anime, Αθλητικό, Δράμα, Ψυχολογικό, 91΄
Χώρα: Ιαπωνία, 2024
Σκηνοθεσία: Σουνσούκε Ισικάουα
Διανομή: Feelgood 
===
Ο Πάντα Πανγκ στην Αφρική – Panda bear in Africa
Ο Πανγκ, ένα αστείο και περιπετειώδες νεαρό αρκουδάκι Πάντα, θα ταξιδέψει από την Κίνα στην Αφρική για να σώσει τη δράκαινα φίλη του που έχει πέσει θύμα απαγωγής από έναν τρελό μπαμπουίνο και του κροκόδειλου συνεργού του. Στο ταξίδι του, θα ανακαλύψει έναν άγνωστο για εκείνο κόσμο και θα έρθει αντιμέτωπο με απειλές που ούτε μπορούσε να φανταστεί. 
INFO
Είδος: Animation, Περιπέτεια, Οικογενειακή, 80΄
Χώρες: Δανία, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία 2024 
Σκηνοθεσία: Κάρστεν Κίλεριχ, Ρίτσαρντ Κλάους
Διανομή: The Film Group
===
Η μεγάλη ανατριχίλα - The big chill (Επαν.)
Μια από τις σημαντικές ταινίες που καταγράφουν το πνεύμα της γενιάς του baby boom και συνεχίζει να αναγνωρίζεται για την επίδρασή της στον κινηματογράφο και την ποπ κουλτούρα.
Αρχές δεκαετίας του 80. Μια παρέα πρώην επαναστατημένων φοιτητών της εποχής του ’60 και επιτυχημένων πλέον σε διάφορα επαγγέλματα, ξανασμίγει με αφορμή την κηδεία του κοινού φίλου τους Άλεξ, μετά την αυτοκτονία του. Στο Σαββατοκύριακο που θα περάσουν μαζί, σε ένα απομονωμένο εξοχικό, θα θυμηθούν τα παλιά και θα βγάλουν τα απωθημένα τους, θα ξανασκεφτούν τις αλλαγές στη ζωή τους, θα επανεκτιμήσουν όνειρα, ιδεολογίες, αξίες, παλιούς δεσμούς και φιλίες. 
Ήταν υποψήφια για τρία βραβεία Όσκαρ: Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου (Λόρενς Κάσνταν και Μπάρμπαρα Μπένεντεκ), Καλύτερου Β' Γυναικείου Ρόλου (Γκλεν Γκλόουζ), και Καλύτερης Ταινίας.
INFO
Είδος: Δράμα, 105΄
Χώρα: ΗΠΑ, 1983
Σκηνοθεσία: Λόρενς Κάσνταν
Παίζουν: Τομ Μπέρεντζερ, Γκλεν Κλόουζ, Τζεφ Γκόλντμπλαμ, Ουίλιαμ Χαρτ,
Κέβιν Κλάιν, Μεγκ Τίλι, Μέρι Κέι Πλέις, Τζο Μπεθ Ουίλιαμς, Ντον Γκάλογουέι, Κέβιν Κόστνερ
Διανομή: ΔΙΑΝΑ
===
The Straight story (Επαν.)
Μια χαμηλών τόνων ταινία του Ντέιβιντ Λιντς, η οποία βασισμένη σε αληθινή ιστορία, ερευνά θέματα όπως η οικογένεια, η συγχώρεση, η αποφασιστικότητα και τα γηρατειά. Αποτελεί μια από τις πιο συμβατικές και συγκινητικές δουλειές του σκηνοθέτη, προσφέροντας μια ζεστή και ανθρώπινη ιστορία που έρχεται κόντρα με τις συνήθεις σκοτεινές -και ολίγον σουρεαλιστικές- ταινίες του.
Ο φακός του Λιντς ακολουθεί τον Άλβιν Στρέιτ, έναν 73χρονο άνδρα με προβλήματα υγείας, που αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι 240 μιλίων με το χλοοκοπτικό του τρακτέρ -και χωρίς δίπλωμα οδήγησης- για να συμφιλιωθεί με τον αδερφό του Λάιλ (Χάρι Ντιν Στάντον) που έπαθε εγκεφαλικό, πριν να είναι αργά. Το ταξίδι του είναι γεμάτο από συναντήσεις με διάφορους ανθρώπους, που τον βοηθούν και τους οποίους επηρεάζει με την απλότητα και την αποφασιστικότητά του.
Στο ρόλο του Στρέιτ απολαμβάνουμε μια εξαιρετική ερμηνεία στο πρόσωπο του Ρίτσαρντ Φάρμσγουορθ (1920-2000), πρώην κασκαντέρ κυρίως σε γουέστερν, ο οποίος συνεργάστηκε με θρυλικούς σκηνοθέτες, όπως Τζον Φορντ, Χένρι Χάθαγουεϊ, Στάνλεϊ Κιούμπρικ και άλλους.
INFO
Είδος: Δράμα, Βιογραφία, 112΄ 
Χώρα: ΗΠΑ, 1999
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιντς
Παίζουν: Ρίτσαρντ Φάρμσγουορθ, Σίσι Σπάισεκ, Χάρι Ντιν Στάντον
Διανομή: Summer Classics
===
Επιστάτης Σάνσο – Sansho the bailiff (Επαν.)
Ένα μελόδραμα για τις ανθρώπινες αξίες και μια καταγγελία ενάντια στη βία, στον αυταρχισμό και στην απανθρωπιά, στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που βασίζεται σε μια σύντομη ιστορία του Mori Ōgai.
Στη μεσαιωνική Ιαπωνία ένας κυβερνήτης, με καλό χαρακτήρα, πράος και φιλεύσπλαχνος με τους ανθρώπους, εξορίζεται. Η γυναίκα του και τα δύο του παιδιά, ο γιος του και η κόρη του, αποφασίζουν να τον επισκεφθούν. Στο δρόμο θα τους επιτεθούν ληστές. Η μητέρα τους πουλιέται σαν πόρνη και τα δύο παιδιά σα σκλάβοι στον παντοδύναμο και αυταρχικό επιστάτη Σάνσο. Τα παιδιά θα μεγαλώσουν και, μετά από πολλά χρόνια, θα καταφέρουν να δραπετεύσουν, αφού ο γιος θα κερδίσει βαθμιαία την εύνοια του Σάνσο για να ψάξουν να βρουν τη μητέρα τους.
Ο Κένζι Μιζογκούτσι (σκηνοθέτης και του «Ουγκέτσου Μονογκατάρι», 1953), χρησιμοποιεί μακρά, σταθερά πλάνα και λεπτομερή σκηνογραφία για να δημιουργήσει μια αίσθηση ιστορικής αυθεντικότητας και συναισθηματικής έντασης. Διαθέτει εκπληκτική φωτογραφία η σύνθεση των πλάνων της, αποτυπώνουν με λυρισμό την ομορφιά και τη σκληρότητα της ιαπωνικής φύσης. Αν ψάχνετε για μια ταινία που συνδυάζει την υψηλή τέχνη με την ανθρώπινη τραγωδία και την κοινωνική κριτική, το «Επιστάτης Σάνσο» αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή.
INFO
Είδος: Δράμα, 124΄
Χώρα: Ιαπωνία, 1954
Σκηνοθεσία: Κένζι Μιζογκούτσι
Παίζουν: Εϊτάρο Σίντο, Κίνιο Τανάκα, Γιοσιάκι Χαναγιάγκι
Διανομή: New Star
(Trailer όλων των ταινιών θα βρείτε στην Αμαρυσία)