18/6/24

Το σεξ και η Λουσία – Lucia y el sexo (Επαν.)

Ο Χούλιο Μέντεμ μετά από τους «Εραστές του αρκτικού κύκλου», στρέφει το ενδιαφέρον του στο ψυχολογικό πορτραίτο μιας νεαρής γυναίκας, παρασύροντάς μας σε μια χωρο-χρονική διελκυστίνδα που περισσότερο μπλέκει παρά ξεκαθαρίζει το προφίλ της και φυσικά η ταινία δεν έχει να κάνει με το σεξ, παρόλο που έχει αρκετές σκηνές γυμνού, τόσο της Παθ Βέγκα που κρατάει την ταινία στους ώμους της ως Λουσία, όσο και του Τριστάν Ουγιόα, που υποδύεται το δεσμό της Λορέντζο..
Η Λούσια είναι σερβιτόρα σε εστιατόριο της Μαδρίτης, όταν πληροφορείται ότι ο Λορέντζο την εγκαταλείπει και μάλιστα ύστερα από κάποιο ατύχημα. Ο χωρισμός της, ύστερα από έξι χρόνια δεσμού που είχε μαζί του, θα την οδηγήσει πολύ γρήγορα -ίσως και επιπόλαια- σε ένα απομονωμένο νησί της Μεσογείου. Εκεί, κυκλωμένη από την ηρεμία του τοπίου, το φρέσκο αέρα και τον εξουθενωτικό ήλιο, η Λουσία μετά από μια πτώση της σε μια τρύπα (δεν βρίσκω συμβολισμό εδώ) θα αρχίσει να ανακαλεί τις πιο ανεξιχνίαστες πτυχές της σχέσης της με τον Λορέντζο, τη γνωριμία τους και τις πρώτες γεμάτες πάθος ερωτικές στιγμές μαζί του.
Οι ποιητικές εικόνες του διευθυντή φωτογραφίας Κίκο Ντε Λα Ρίκα, που τον βοηθάει ο καλοκαιρινός μεσογειακός ήλιος, όπως και η μουσική του Αλμπέρτο Ινγκλεσίας (βραβείο Goya) συνθέτουν πραγματικά μια ατμοσφαιρική εικόνα, με τους πρωταγωνιστές (και τους θεατές της ταινίας) να προσπαθούν να ανακαλύψουν και να αποκαλύψουν τις πιο κρυφές σκέψεις των κεντρικών χαρακτήρων.
Όπως και στους «Εραστές» ο Χούλιο Μέντεμ έχει καταφέρει να κάνει μια ενδιαφέρουσα ταινία. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 20/6/24 
Είδος: Δράμα, 122΄ 
Χώρα: Ισπανία, 2001
Σκηνοθεσία: Χούλιο Μέντεμ
Παίζουν: Παθ Βέγκα, Τριστάν Ουγιόα, Νάγια Νίμρι
Διανομή: New Star