18/6/24

Οι μηχανόβιοι - The bikeriders

Εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Ντάνι Λιόν (1968), που περιέχει συνεντεύξεις με διάφορα μέλη μιας λέσχης μοτοσικλετιστών της δεκαετίας του ‘60 και μια σειρά από φωτογραφίες, η ταινία μας βυθίζει στον κόσμο αυτού του είδους λεσχών, που κυριαρχούσαν στις Μεσοδυτικές πολιτείες. Τον κόσμο των μηχανόβιων, με τη δική τους καθημερινότητα, τις επιθυμίες και τις δυσκολίες μίας  επαναστατικής περιόδου στην Αμερική, όταν ολόκληρη η κουλτούρα και οι άνθρωποι βίωναν φοβερές αλλαγές. (Έτυχε να βρίσκομαι στο Λος Άντζελες τη δεκαετία του ’70 όταν οι λέσχες αυτές -ομάδες από loosers που ήθελαν να ανήκουν κάπου, σε μια «οικογένεια»- είχαν περιέλθει σε κατάσταση… τουριστικού αξιοθέατου. Ένα πρωινό είχα δει ολόκληρη παρέα των «Άγγελων της Κόλασης» να διασχίζει το Χόλιγουντ Μπούλεβαρντ σε εντυπωσιακό σχηματισμό, συνοδευόμενη από περιπολικά του Αστυνομικού Τμήματος του Λος Άντζελες).
Στην ταινία μας τώρα: Μετά από μία τυχαία συνάντηση σε ένα μπαρ, η Κάθι (Τζόντι Κόμερ) έλκεται αναπόφευκτα από τον μικρότερό της Μπένι (Όστιν Μπάτλερ) και νεότερο μέλος μίας ομάδας μοτοσικλετιστών με το όνομα «Βάνδαλοι» και αρχηγό τους τον Τζόνι (Τομ Χάρντι). Η ομάδα μετεξελίσσεται από μια παρέα περιθωριακών τύπων σε μία επικίνδυνη και βίαιη συμμορία του υποκόσμου, αναγκάζοντας τον Μπένι να βρεθεί στο δίλημμα μεταξύ της Κάθι και μιας πραγματικής οικογένειας, ή της αφοσίωσής του στη λέσχη. 
Ο Τζεφ Νίκολς, πατώντας γερά πάνω στις ερμηνείες, κυρίως των Τζόντι Κόμερ και Τομ Χάρντι, έχει γυρίσει μια ταινία που συνδυάζει αίσθημα, περιπέτεια και ιστορικό ενδιαφέρον -πασπαλισμένη με μπόλικη βία- για μια εποχή που σήμερα θεωρείται vintage. Ακριβώς όπως και οι αποχρώσεις της πετυχημένης φωτογραφίας του Άνταμ Στόουν. (κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 20/6/2024
Είδος: Περιπέτεια, Αστυνομική, Δράμα, 116΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2024
Σκηνοθεσία: Τζεφ Νίκολς
Παίζουν: Όστιν Μπάτλερ, Τζόντι Κόμερ, Τομ Χάρντι, Μάικλ Σάνον, Μάικ Φάιστ
Διανομή: Tanweer