18/6/24

Η κυρία του Προέδρου – Bernadette

Με τον ελληνικό τίτλο περισσότερο «πιασάρικο» (για κωμωδία) από τον αρχικό, ο οποίος αναφέρεται στο μικρό όνομα της ηρωίδας (ώστε να την κάνει πιο οικεία στις Γαλλίδες), η ταινία αναφέρεται στη Μπερναντέτ, σύζυγο του Ζακ Σιράκ του πλέον αμφιλεγόμενου Γάλλου προέδρου. Ο Σιράκ το 2011 κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, κατάχρηση εμπιστοσύνης, παράνομη οικειοποίηση συμφερόντων κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος του Παρισιού την περίοδο 1990-95). 
Η Μπερναντέτ στην προσπάθειά της κατά την περίοδο της προεδρίας του (1995-2007) να πάρει τη θέση που της άξιζε: της γυναίκας που πάντα κινείται στη σκιά του συζύγου της για να μπορέσει εκείνος να εκτελέσει τα καθήκοντά του με επιτυχία και συνέπεια, αποφάσισε να πάρει φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες -και την εκδίκησή της, στην ταινία. 
Εννοείται ότι η ταινία είναι εξ ολοκλήρου μυθοπλασία και η σκηνοθέτρια Λεά Ντομενάκ, μέσα από την προσωπικότητα της Μπερναντέτ Σιράκ και με τη βοήθεια της έξοχης Κατρίν Ντενέβ, (η οποία το 2010 είχε δώσει δείγμα παρόμοιου ρόλου στο Potiche, όπου υποδυόταν τη σύζυγο ενός μεγαλοεπιχειρηματία, που βγαίνει από τη σκιά του και αναλαμβάνει τις επιχειρήσεις του, όσο ο ίδιος δεν μπορούσε λόγω καρδιακής προσβολής), θίγει το θέμα των γυναικών, που αν και είναι εξίσου μορφωμένες με τους συζύγους τους, καταλήγουν να παραμερίζουν για να τους κάνουν χώρο με αποτέλεσμα να ζουν στη σκιά τους. 
Η Ντομενάκ, καταφέρνει σ’ αυτή την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, να εστιάσει σ’ αυτό το σοβαρό θέμα, σατιρίζοντας ταυτόχρονα την πολιτική και τους πολιτικούς, αν και κάποιες στιγμές με καρτουνίστικη διάθεση. Εν τούτοις εξισορροπεί το κωμικό με το σοβαρό και το μυθοπλαστικό με το πραγματικό και πετυχαίνει μια στρωτή κωμωδία με λεπτό χιούμορ, σφάζοντας με το βαμβάκι τον Ζακ Σιράκ (Ντενί Πονταλιντές), αλλά και τους Ντομινίκ Ντε Βιλπέν και Νικολά Σαρκοζί μέσα από συχνά αστεία πλάνα (και παρεμβάλλοντας εικόνες επικαίρων της εποχής, «πειραγμένες» με CGI). 
Κωμικά στιγμιότυπα, για τα οποία έχει εξ αρχής προετοιμάσει το κοινό της, από την πρώτη σεκάνς, με μια χορωδία όπως στο αρχαίο ελληνικό θέατρο, που συνοδεύει τραγουδιστά και εξηγεί την πορεία της ταινίας. Μια ελαφριά παραλλαγή από την «Ακαταμάχητη Αφροδίτη» (Mighty Aphrodite, 1995), του Γούντι Άλεν. (κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 20/6/2024
Είδος: Κωμωδία, Πολιτική, 92΄
Χώρα: Γαλλία, 2024
Σκηνοθεσία: Λεά Ντομενάκ
Παίζουν: Κατρίν Ντενέβ, Ντενί Πονταλιντές, Μισέλ Βιγιερμόζ, Σαρά Ζιραρντό
Διανομή: Rosebud .21