17/6/24

Αδάμ - Adam

Μια ταινία για τη γυναικεία αλληλεγγύη, τη μητρότητα  και το πώς η αγάπη μπορεί να νικήσει τις προκαταλήψεις.  
Βρισκόμαστε στην Καζαμπλάνκα και η Σάμια (Νεσρίν Εραντί), μια νεαρή έγκυος ψάχνει για δουλειά χτυπώντας απελπισμένα κάθε πόρτα σπιτιού στο διάβα της. Η Άμπλα (Λούμπνα Αζαμπάλ, γνωστή και από το Μπλε Καφτάνι της ίδιας σκηνοθέτριας), μία χήρα γυναίκα που έχει έναν φούρνο και μεγαλώνει μόνη της την 8χρονη κόρη της, αν και με κάποια επιφύλαξη τής ανοίγει την πόρτα. 
Το κοριτσάκι της γοητεύεται από τη νεαρή έγκυο, αλλά η μητέρα της, μη θέλοντας μία άγνωστη, ανύπαντρη εγκυμονούσα στο σπίτι (και επαγγελματική στέγη, ταυτόχρονα) την φιλοξενεί υπό όρους και υπό προθεσμία.  
Οι δύο γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες:  αρχικά συγκρούονται, αλλά στη συνέχεια και μετά από την επιμονή της Σάμια να βοηθάει στο φούρνο, αρχίζουν να κατανοούν πρώτα τον εαυτό τους και ύστερα η μία την άλλη, χτίζοντας έτσι έναν ισχυρό δεσμό που προσφέρεται για μία νέα οπτική στην κοινή ζωή τους.  
Η Μαριάμ Τουζανί, έχει κάνει μια τρυφερή και συγκινητική γυναικεία ταινία, ασκώντας ταυτόχρονα -και με λεπτότητα- κοινωνική κριτική της πατριαρχικής κοινωνίας. Η ταινία υπήρξε και η επίσημη πρόταση του Μαρόκου για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 20/6/2024
Είδος: Δράμα, 98’
Χώρες: Μαρόκο, Γαλλία, 2019
Σκηνοθεσία: Μαριάμ Τουζανί
Παίζουν: Λούμπνα Αζαμπάλ, Νεσρίν Εραντί, Ντάουα Μπελκχάουντα
Διανομή: Weidwave