9/6/24

H θηλειά – The rope

Ένα ψυχολογικό θρίλερ βασισμένo στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Πάτρικ Χάμιλτον. Η ιστορία ενός εγκλήματος ως διανοητικής άσκησης δυο φίλων που θέλουν να αποδείξουν την ανωτερότητά τους διαπράττοντας τον τέλειο φόνο.
Ο Μπράντον και ο Φίλιπ είναι δύο νεαροί που μοιράζονται ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη. Θεωρούν τους εαυτούς τους πνευματικά ανώτερους από τον φίλο τους Ντέιβιντ Κέντλι και ως εκ τούτου αποφασίζουν να τον δολοφονήσουν. Τον στραγγαλίζουν με ένα σχοινί (του τίτλου) και τοποθετούν το πτώμα σε ένα παλιό σεντούκι, το οποίο χρησιμοποιούν ως τραπέζι και προχωρούν σε ένα μικρό πάρτι. Στους καλεσμένους περιλαμβάνεται και ο πατέρας του Ντέιβιντ, η αρραβωνιαστικιά του Τζάνετ και ο παλιός τους δάσκαλος Ρούπερτ, από τον οποίο πήραν -με λάθος τρόπο- τις ιδέες τους. Καθώς ο Μπράντον γίνεται όλο και πιο αλαζών, ο δάσκαλος αρχίζει να υποψιάζεται.
και φημίζεται για το γεγονός
Είναι η μοναδική ταινία του Χίτσκοκ μονοπλάνο. Που σημαίνει ότι όσο διαρκεί η ταινία, η κάμερα έχει συνεχή κίνηση, που νομίζεις ότι είναι χωρίς μοντάζ. Ευρηματικός τρόπος γυρίσματος ενός θρίλερ, για τον οποίο ο Χίτσκοκ τελικά είχε δηλώσει ότι ήταν «βλακώδες πείραμα», επειδή ήλθε σε ρήξη με τους παραδοσιακούς τρόπους γυρισμάτων. «Έβαζα έναν ηθοποιό να περνά πλάτη μπροστά από την κάμερα όταν τελείωνε η πομπίνα και με τη νέα πομπίνα ξεκινούσα τη σκηνή από την πλάτη» ομολόγησε ο Χίτσκοκ.   
Το «κόλπο» του χρησιμοποίησαν αργότερα ο Αλεξάντρ Σοκούροφ στην ταινία του «Ρωσική κιβωτός» (το 2002) και ο Σαμ Μέντεζ στην ταινία του «1917» (το 2019).
Η «θηλειά» ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης καλλιτεχνικής διεύθυνσης και θεωρείται πλέον cult movie.
INFO
Προβάλλεται στους κινηματογράφους από 13/6/2024
Είδος: Θρίλερ, Αστυνομικό, Μυστηρίου, 80΄
Χώρα: ΗΠΑ, 1948
Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ
Παίζουν: Τζέιμς Στιούαρτ, Τζον Νταλ, Φάρλεϊ Γκρέιντζερ, Σερ Σέντρικ Χάρντγουϊκ
Διανομή: