25/5/24

Ζωικό βασίλειο - Le règne animal - Animal kingdom

Μια επίκαιρη αλληγορική επιστημονική φαντασία για την αντιμετώπιση των κρίσεων που προέρχονται από επιδημίες και για την αλλαγή της συμπεριφοράς των ανθρώπων απέναντι στο καινούργιο και σ’ αυτό που δεν μπορούν να εξηγήσουν.
Στο εγγύς μέλλον, κάτι ανεξήγητο χτυπά την ανθρωπότητα που μεταμορφώνει σταδιακά τους ανθρώπους σε υβρίδια, κάτι μεταξύ ανθρώπου και ζώου. Τα πλάσματα αυτά, από πολλούς θεωρούνται απειλή και μεταφέρονται σε εξειδικευμένα κέντρα σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τις μεταλλάξεις τους και για να ελέγξουν τις βίαιες τάσεις τους πριν γίνουν πιο επικίνδυνα. Σε μια μεταφορά τους, κάποια πλάσματα δραπετεύουν και διασκορπίζονται στην άγρια φύση δημιουργώντας πανικό. Ο κόσμος μοιράζεται σ’ αυτούς που προτείνουν την απομόνωση των πλασμάτων και σ’ εκείνους που ισχυρίζονται ότι μπορούν να ζήσουν όλοι μαζί. 
Η ιστορία, παραπέμπει στην πρώτη περίοδο της εμφάνισης HIV/AIDS στα τέλη του '80 -  αρχές του '90, ενώ ο χειρισμός της κρίσης από κράτος σε κράτος παραπέμπει στην πρόσφατη πανδημία του COVID-19. Η αλληγορία είναι εμφανής, σ’ αυτή την επιστημονική φαντασία του Τομά Καγιέ, ο οποίος πετυχαίνει να αναδείξει μετά από τον αρχικό τρόμο, την ανθρωπιά και να τονίσει ότι η ανθρωπότητα μπορεί να έζησε κάποιες «παράξενες μέρες», ίσως όμως να τις ξαναζήσει. Αυτό περνάει χαρακτηριστικά και από την πρώτη σεκάνς, κατά την οποία πατέρας και γιός (Ρομέν Ντουρίς, Πολ Κιρσέρ) εγκλωβισμένοι σε μποτιλιάρισμα βλέπουν στην απέναντι λωρίδα της λεωφόρου να πετάγεται έξω από ένα ασθενοφόρο που τραντάζεται βίαια, ένας άντρας με φτερά! Αμέσως τρέχουν να ξεφύγουν ενώ ο οδηγός ενός διπλανού αυτοκινήτου μονολογεί: «Παράξενες μέρες»!
Συνολικά, έχουμε μια αρκετά καλή επιστημονική φαντασία, με πρωτότυπη ιδέα, πειστικές ερμηνείες, έξοχο μακιγιάζ και με κοινωνικο-πολιτικές προεκτάσεις. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 30/5/2024
Είδος: Επιστημονική Φαντασία, Δράμα, Τρόμου, 126'
Χώρες: Γαλλία, Βέλγιο, 2023
Σκηνοθεσία: Τομά Καγιέ
Παίζουν: Ρομέν Ντουρίς, Αντέλ Εξαρχόπουλος, Πολ Κιρσέρ
Διανομή: Spentzos Films