22/5/24

Η τελευταία συνεδρία του Φρόιντ - Freud’s last session

Ταινία χαρακτήρων, βασισμένη σε μια -μάλλον- μυθιστορηματική συνάντηση δυο αυθεντιών, κατά την οποία αναλύονται πολλά θέματα και αποκαλύπτονται κάποιες πτυχές των χαρακτήρων τους.
Βρισκόμαστε στο Λονδίνο στις 3 Σεπτεμβρίου 1939. Παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις τελευταίες μέρες του, ο Σίγκμουντ Φρόιντ (Άντονι Χόπκινς), ενώ έχει πρόσφατα δραπετεύσει με την κόρη του από το ναζιστικό καθεστώς, δέχεται επίσκεψη από τον καθηγητή της Οξφόρδης Κλάιβ Στέιπλς Λιούις (Μάθιου Γκουντ) που είναι περισσότερο γνωστός ως συγγραφέας των Χρονικών της Νάρνια (The Chronicles of Narnia) και στενός φίλος του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν, συγγραφέα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών (Lord of the Rings). 
Στην συνάντηση αυτή, γίνεται μια εκτεταμένη συζήτηση πάνω σε θέματα όπως, η πίστη στο μέλλον της ανθρωπότητας, η ύπαρξη του θεού, αλλά και η ιδιόρρυθμη σχέση του Φρόιντ με την κόρη του (η οποία -λέγεται- ότι ήταν πολύ εξαρτημένη από τον πατέρα της), καθώς και η αντισυμβατική σχέση του Λιούς με τη μητέρα του καλύτερου του φίλου. 
Μια συζήτηση η οποία έχει ενδιαφέρον χάρη στη χημεία των Χόπκινς και Γκουντ που υποδύονται δυο τελείως διαφορετικούς χαρακτήρες (ο Φρόιντ είναι κυνικός και άθεος και ο Λιούις ήταν συγγραφέας θεολογικών βιβλίων, όπως «Mere Christianity» και «Miracles») και όχι χάρη σε αυτό καθ’ εαυτό το σενάριο ή τη σκηνοθεσία, που θα απαιτείτο για τους δυο εξαίρετους ηθοποιούς. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 23/5/2024
Είδος: Δράμα, 108΄
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, 2024
Σκηνοθεσία: Ματ Μπράουν
Παίζουν: Άντονι Χόπκινς, Μάθιου Γκουντ, Λιβ Λάιζα Φράις, Τζόντι Μπαλφούρ
Διανομή: Spentzos Film