Ξεκίνησε η έκθεση του Δήμου Αμαρουσίου με τις φωτογραφίες μας

"Οι παλαιές οικίες του Αμαρουσίου και οι άνθρωποί τους"

22/5/24

Το λυσάρι της ζωής - Le livre des solutions

Ο δημιουργός της ταινίας «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», επιστρέφει με μία αυτοβιογραφική κωμωδία για έναν ταλαντούχο και εκκεντρικό σκηνοθέτη που παρασύρεται από το δημιουργικό του χάος.
Ο πρωταγωνιστής Μαρκ και alter ego του Μισέλ Γκοντρί (που τον υποδύεται έξοχα ο Πιέρ Νινέ) δραπετεύει από τους παραγωγούς που απειλούν να τού αφαιρέσουν τη δυνατότητα να έχει τον πρώτο λόγο στη νέα του ταινία,  και με όλη την ομάδα του, φτάνει σε ένα μικρό χωριό στο σπίτι της θείας του Ντενίς (υπέροχη η Φρανσουάζ Λεμπρόν) για να ολοκληρώσει το μοντάζ της ταινίας του και να ξεφύγει από τις εντολές της παραγωγής. 
Μόλις φτάσει εκεί, ξεφεύγει από τις ευθύνες του απέναντι στην ταινία και αφήνει ελεύθερα τη δημιουργικότητά του γράφοντας έναν οδηγό πρακτικών συμβουλών, το «Λυσάρι της ζωής», που υποτίθεται ότι θα λύσει όλες τις ανησυχίες της καθημερινότητας. Βέβαια δεν ήταν αυτός ο αρχικός σκοπός του, αλλά αυτό δεν έχει σημασία μπροστά στο χάος που θα επακολουθήσει. Επίσης, δεν μας ενοχλεί, από τη στιγμή που ο σκηνοθέτης δηλώνει ότι με αυτή την ταινία αυτοβιογραφείται αναδεικνύοντας το δημιουργικό χάος που τον χαρακτηρίζει, οπότε γνωρίζουμε τι πάμε να δούμε. 
Το θέμα είναι, ότι ο χαοτικός Μαρκ, διατηρεί άριστες σχέσεις με τα μέλη του συνεργείου του, ειδικά των γυναικών που τον υπηρετούν αγόγγυστα και αυτές είναι οι Μπλανς Γκαρντέν (Σαρλότ), Φράνκι Γουάλας (Σύλβια) και Καμίλ Ράδερφορντ (Γκαμπριέλ), ενώ τον αντέχει ακόμα και ο guest superstar Στινγκ, που δέχεται να συμμετάσχει στο soundtrack της ταινίας του. Ένα soundtrack που η δημιουργία του, αποτελεί και το κωμικότερο στοιχείο στο «Λυσάρι της ζωής». Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υστερεί ο υπόλοιπος κωμικός ρυθμός της ταινίας, στον οποίο συμβάλλει ιδιαίτερα ο χαρακτήρας του Μαρκ, που αποτελεί το κέντρο κάθε προσοχής, έχει έναν τρόπο σκέψης που διαφέρει από τον κανόνα και πάντοτε νομίζει πως ό,τι κάνει είναι επαναστατικό, παρόλο που δέχεται κάθε αταίριαστη νέα ιδέα που του προτείνουν, ενώ οι καταστάσεις που δημιουργούνται δίνουν μια κωμική εικόνα, πάνω στην τραγικότητα της φύσης του. Είναι και αξιολύπητος και αξιοθαύμαστος ταυτόχρονα. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 23/5/2024
Είδος: Δράμα, Κωμωδία,142΄
Χώρα: Γαλλία, 2023
Σκηνοθεσία: Μισέλ  Γκοντρί
Παίζουν: Πιέρ Νινέ, Μπλανς Γκαρντέν, Φρανσουάζ Λεμπρόν, Φράνκι Γουάλας
Διανομή: Feelgood